Infografia

 

La creació de Tributs de Catalunya és “un pas intermedi en el camí per tenir una hisenda pròpia catalana, que ens doni autonomia financera, que ens permeti recaptar i gestionar tots els impostos que s’han de pagar en aquest país, que vol dir l’oportunitat de construir un país millor”. Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat, Artur Mas, va presentar Tributs de Catalunya,  una xarxa d’oficines d’atenció al contribuent desplegada a tot el territori català, amb l’objectiu d’oferir un servei de finestreta única. Es tracta del resultat del Conveni marc signat el 19 de setembre de 2012 entre l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) i les 4 diputacions catalanes, i mitjançant el qual es gestionaran els tributs locals que fins ara gestionen les diputacions locals, així com els tributs propis i cedits per l’Estat, que gestiona la Generalitat mitjançant l’ATC.


Segons el president Mas, un dels errors del catalanisme modern ha estat no “haver-nos ocupat prou de construir una hisenda pròpia, que és un pilar fonamental i essencial de qualsevol concepte d’autogovern, com s’està demostrant en aquest moment de pulsions centralistes en què a través de lleis i del control financer s’està disminuint l’autogovern”. “Durant dues dècades hem posat més l’accent a construir l’autogovern des del punt de vista de les competències, arriscant molt, perquè hem creat estructures sense tenir el finançament adequat i ara en paguem les conseqüències”, va afegir el president durant la presentació de Tributs de Catalunya.

Un nou model de gestió tributària
La xarxa Tributs de Catalunya prestarà un servei homogeni a tot el territori. Suposarà una simplificació dels processos gràcies a la creació de la finestreta única pel que fa als tributs gestionats per l’ATC i els d’àmbit local; i comportarà una millora de l’eficàcia en la gestió dels tributs de cada administració gràcies a la informació compartida, millorant la lluita contra la morositat i el frau fiscals.


Tributs de Catalunya neix amb un potencial de 1.399 empleats públics i amb una xarxa de 152 oficines tributàries, repartides per tota la geografia de Catalunya. En una primera fase, s’ha interconnectat 53 oficines que constitueixen una finestreta única on els ciutadans podran realitzar tràmits sobre els tributs gestionats per l’Agència Tributària de Catalunya i els d’àmbit local. Gradualment, la xarxa s’anirà estenent fins arribar als 152 punts d’atenció al servei del ciutadà.
 
Les 53 oficines tributàries es distribuiran de la manera següent:
 

  • Agència Tributària de Catalunya: 4 oficines
  • Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona: 21 oficines
  • BASE – Gestió d’Ingressos de la Diputació de Tarragona: 10 oficines
  • Xarxa Local de Municipis de la Diputació de Girona: 8 oficines
  • Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals de la Diputació de Lleida: 10 oficines

 
A partir d’ara, els ciutadans podran adreçar-se a les oficines dels organismes tributaris de les diputacions per realitzar certs tràmits relacionats amb els tributs que gestiona l’ATC i, a la inversa, els contribuents també podran acudir a les oficines de l’ATC per fer gestions relacionades amb els tributs locals.
 
Pel que fa a la recaptació, els òrgans de la xarxa Tributs de Catalunya han de poder dur a terme totes les actuacions de recaptació relatives als deutes derivats de la seva gestió tributària i als deutes de dret públic de la Generalitat de Catalunya.
 
Al portal tributs.cat els ciutadans podran localitzar amb facilitat l’oficina més propera al seu domicili a través del cercador d’oficines.

Una gestió més moderna
La futura hisenda catalana “no podrà ser una calcomania de l’agència tributària estatal, sinó quelcom de nou i més modern i proper”, o el que és el mateix, “ha d’oferir més proximitat a les persones, millor servei, menys frau fiscal i més cooperació i no tanta repressió”. Segons el president de la Generalitat, el sistema tributari a Espanya té “una part de modernitat però conviu amb un nivell de frau fiscal dels més alts de la Unió Europea, i està basat en el concepte d’esprémer la gent, amb un caràcter repressiu i no de cooperació”.

El projecte Tributs de Catalunya posa l’èmfasi en la cooperació institucional com a base de la nova hisenda perquè “si ens adrecem a la població en aquests termes trobarem un clima millor i més modern, que permetrà fer entendre als ciutadans que a través del compliment estricte de les seves obligacions fiscals el que s’està fent és que l'economia sigui més moderna, el país estigui millot equipat i, sobretot, que l’estat del benestar estigui sòlidament fonamentat”.

“No és un pols contra ningú”
El cap de l’Executiu va precisar que la creació de la hisenda pròpia "no és un pols que les institucions catalanes fan a l’Estat espanyol”, sinó “una aposta a favor d’una Catalunya millor”.  “No es pot construir un edifici sòlid i modern si no tens les eines precises i dins d’aquest edifici, la hisenda pròpia és una peça fonamental”, va concloure.

1  

Fitxers adjunts

Infografia sobre Tributs de Catalunya en PDF

Infografia sobre Tributs de Catalunya en PDF
PDF | 400