Direcció General de Comunicació

El Govern aprova l'Estratègia Catalana per a la Renovació Energètica d'Edificis

El Govern aprova l'Estratègia Catalana per a la Renovació Energètica d'Edificis

query_builder   25 febrer 2014 15:52

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'Estratègia Catalana per a la Renovació Energètica d'Edificis


 
  • L’objectiu és que l’any 2020 s’hagi reduït el consum estimat d’energia del parc d’habitatges i edificis en un 14,4%, amb un estalvi de 800 milions d’euros, i hagin baixat un 22% les emissions de CO2
 
  • L’Estratègia preveu impulsar 120 macroprojectes de renovació energètica, que suposaran una inversió de més de 1.400 milions d’euros i la creació de 14.000 llocs de treball associats
 
  • Aquesta iniciativa dóna compliment a les directives europees que marquen les fites a assolir en matèria d’eficiència energètica durant els propers set anys
 
El Govern ha aprovat l’Estratègia Catalana per a la Renovació Energètica d’Edificis, que té com a objectiu incentivar els propietaris de l’1,2 milions d’edificis que hi ha a Catalunya, tant d’usos residencials com terciaris, per tal de millorar el seu comportament energètic, impulsant l’estalvi econòmic i les condicions d’habitabilitat i confort.
 
Aquesta Estratègia és fruit del treball del programa europeu MARIE, que lidera el Departament Territori i Sostenibilitat (TES) de la Generalitat de Catalunya. El document aprovat avui defineix cinc eixos d’acció, juntament amb un full de ruta, i permetrà donar compliment a les directives europees que marquen el 2014 com un any clau per iniciar les actuacions per les fites a assolir en matèria d’eficiència energètica per a l’any 2020.
 
Dins d’aquesta Estratègia, per exemple, s’inclourà la reflexió sobre el tipus de materials idonis per millorar el comportament energètic dels edificis, o com trobar mecanismes de finançament que facilitin aquestes intervencions.
 
Els objectius prioritaris de l’Estratègia Catalana per al 2020 són els següents:
 
·         Reduir el 14,4% del consum estimat d’energia final del parc edificat residencial i terciari.
 
·         Disminuir el 22% de les emissions de CO2.
 
·         Aconseguir un estalvi d’un 21% de la despesa econòmica del parc edificat, equivalent a 800 milions d’euros.
 
·         Intervenir, mitjançant una gestió energètica renovada o a través de la renovació integral, en el 61% dels immobles.
 
Per tal de materialitzar aquesta Estratègia, es focalitzarà una primera intervenció en 120 macroprojectes de renovació energètica, que generaran una inversió de 1.400 milions d’euros de fons públics i privats, així com la creació de 14.000 llocs de treball associats. Alguns d’aquests projectes d’intervenció ja estan en marxa o s’iniciaran durant el 2014:
 
·         Canvi de calderes de gasoil per altres de gas al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès. Es tracta d’un projecte coordinat per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) i finançat per una empresa de serveis energètics.
 
·         Canvi de 150 calderes de gasoil d’edificis municipals de tot Catalunya per altres de biomassa. Un concurs triarà quins edificis es beneficiaran d’aquesta iniciativa del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i que es finançarà amb inversions públiques.
 
·         Millores en la gestió energètica d’edificis d’oficines i administratius de Catalunya. La prova pilot s’està desenvolupant en sis edificis, un d’ells la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat al carrer d’Aragó.
 
Cinc eixos d’acció
 
El Govern ha aprovat, a més del full de ruta, un Pla d’Acció de l’Estratègia Catalana, que enumera els cinc eixos que hauran de guiar la seva posada en pràctica. D’aquesta manera, el Pla d’Acció preveu la creació d’un sistema d’informació amb les dades del parc edificat català, així com la posada en marxa de campanyes informatives per estimular la demanda de rehabilitació energètica, posant l’èmfasi en l’estalvi que permet. Igualment, es treballarà en l’entrada en el mercat de nous productes i serveis aplicables en processos de renovació energètica.
 
L’acord de Govern d’avui dóna també llum verd a la creació d’un Comitè Executiu per desenvolupar l’Estratègia Catalana, així com d’una Comissió Interdepartamental per desenvolupar un Pla d’estalvi i eficiència energètica específica per als equipaments de la Generalitat.
 
Un dels apartats clau en la posada en marxa d’aquesta Estratègia serà la preparació de l’estructura financera i la recerca de recursos i acords de caràcter públic-privat per realitzar el programa d’inversions 2014-2020.
 
Finalment, l’acord ratifica la declaració de Ljubljana, adoptada pels diferents projectes europeus estratègics en renovació energètica, i que afecta a més de 23 espais regionals mediterranis, per la qual el Govern es compromet a adoptar mesures de coordinació amb la resta de nivells de governança de l’Administració pública.
 
Un total de 64 entitats, des d’universitats, col·legis professionals, ajuntaments i associacions empresarials del sector de la construcció, han signat la seva adhesió a l’Estratègia.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia