• La consellera de Benestar Social i Família destaca que el Govern treballa de valent per donar compliment a les diferents resolucions aprovades malgrat les dificultats pressupostàries
La consellera Munté al Parlament
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha donat una resposta "tranquil·litzadora" al Grup Parlamentari Socialista, que ha preguntat avui en el transcurs del Ple del Parlament sobre el compliment dels acords adoptats en el debat general sobre la situació de la joventut. Tal com ha explicat Munté, "el Govern treballa de valent per donar compliment a les diferents resolucions aprovades en el Ple monogràfic celebrat el passat mes de juliol, i això malgrat les dificultats pressupostàries".

La consellera de Benestar Social i Família ha recordat que el compliment d'aquestes resolucions venç el proper 17 de març, i en referència a l’atur juvenil, ha afirmat que "hi ha una relació directa entre l’atur juvenil i el general, com ho demostren les dades comparades arreu d’Europa i del món. La tendència és que la taxa d’atur juvenil sigui més alta que la general, fins i tot el doble de la mitjana, tant als països amb menys atur com als que tenen les taxes més altes, fet que li dóna un caràcter estructural". És per això, tal com ha explicat Munté, que "pel fet de ser estructural la manera de combatre'l és amb una estratègia concertada, transversal i amb un finançament suficient".
 
Referint-se ja concretament a les resolucions del Ple del mes de juliol, Munté ha destacat que "el Pla Nacional de Joventut de Catalunya, que està ja desplegant-se, inclou fins a 334 actuacions que permeten donar compliment a gran part de les mesures que conté la Resolució 301/X".

Com a exemples, la consellera ha mencionat la Xarxa d'Emancipació Juvenil, en coordinació amb les Oficines de Treball del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el portal Feina Activa. La posada en marxa de 8 noves oficines joves, reforçant el paper d'una d'aquestes com a Centre Europa Jove, especialitzada en mobilitat internacional. O d'altres instruments, com el Pla InserJoves 2013 (amb 38.000 beneficiaris, persones en atur menors de 30 anys i estudiants) i amb la reserva del 25% de les places de tots els programes del SOC per a joves.
 
Malgrat que Munté ha advertit que la quantia dels recursos provinents de les institucions europees depèn del repartiment que en faci l'Estat, ha volgut destacar que "aquest 2014 es desplegaran més de 33 actuacions amb finançament propi, alineades amb el desplegament de la Garantia juvenil”, (orientació acadèmica i laboral, impuls de les pràctiques, reforç de les borses universitàries, desplegament de programes de segona oportunitat, programes d’emprenedoria social, acompanyament...).

Per acabar, Munté ha recordat que la Resolució també preveu el suport al desplegament de les polítiques locals de joventut, i ha destacat, que "ja disposem del Pla d’Actuació Territorial, mitjançant un procés que ha estat liderat per les entitats municipalistes, que estableix les prioritats estratègiques del món local per als propers anys". Per tot això, la consellera ha acabat afirmant que "hi ha molta feina feta i molt compartida".