• L'app ha estat desenvolupada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Fundació TicSalut del Departament de Salut, amb el suport de Sanofi Pasteur MSD
 
  • Properament, els ciutadans de Catalunya podran descarregar una aplicació i el carnet vacunal al mòbil de manera gratuïta
L’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Fundació TicSalut del Departament de Salut, amb el suport de l’empresa Sanofi Pasteur MSD, ha presentat en el marc del Mobile World Congress la primera aplicació mòbil que integra el calendari de vacunacions de Catalunya i en facilitarà el seguiment per part dels ciutadans. Catalunya esdevé així pionera en la utilització de la tecnologia per millorar l'atenció sanitària prestada i la informació que s’ofereix a la ciutadania sobre vacunes.
 
Es tracta d’una aplicació gratuïta que qualsevol ciutadà podrà descarregar amb facilitat al telèfon mòbil a partir del mes de maig. Gràcies a aquest carnet de vacunacions electrònic els usuaris podran disposar d’informació vàlida i permanent sobre les vacunes, consultar el calendari oficial de vacunacions, així com altres informacions rellevants. A més, els usuaris podran personalitzar l’aplicació, rebre alertes per recordar-los quina és la vacuna que s’han d’administrar o la dosi següent. D’aquesta manera, a més de millorar el seguiment i el control del calendari de vacunacions, es vol augmentar la cobertura vacunal.
 
Per a les famílies, aquesta aplicació aportarà avantatges també múltiples, ja que permet registrar el calendari de vacunacions de cadascun dels membres de la família amb un mateix codi d'accés.
 
El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha assenyalat que "les noves tecnologies ofereixen una oportunitat única en l’àmbit de la salut". Mateu ha destacat també que el carnet de vacunacions electrònic representarà una oportunitat tant per al professional sanitari com per al sistema i el ciutadà. Mateu ha explicat que "la versió bàsica estarà disponible properament, i permetrà als pares controlar les vacunacions dels seus fills enviant recordatoris i recomanacions, informació sobre les vacunes i les malalties que prevenen, i ajudant a programar una agenda amb cites i alertes".
 
Per la seva part, el director general de Sanofi Pasteur MSD, Ricardo Brage, ha remarcat "el valor de la col·laboració publicoprivada per al desenvolupament de projectes de salut mòbil".
 
Cada any el Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, compra uns 3 milions de dosis de vacunes. Professionals de més de 800 centres sanitaris vacunen cada any més de 1,2 milions de persones. El calendari de vacunacions s’actualitza periòdicament i en aquests moments actua contra catorze antígens diferents. La majoria d’aquestes vacunes s’administren durant la infància, bàsicament durant els primers dos anys de vida.
 
L’Agència de Salut Pública del Departament de Salut treballa conjuntament amb TicSalut amb projectes internacionals que estudien l’ús de dispositius i aplicacions mòbils per promoure comportaments saludables entre adolescents (Pegasus project). També el recentment aprovat Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) prioritza l’ús d’aplicacions mòbils per a la promoció de la salut i la prevenció de malalties de transmissió sexual entre adolescents i joves.

1  

Fitxers adjunts

El secretari de Salut Pública durant la presentació

El secretari de Salut Pública durant la presentació
JPG | 93