• L’empresa preveu per a aquesta planta objectius centrats en la maximització de l’eficiència energètica, la reducció del consum de recursos, la implementació d’equips més eficients per reduir l’ús de combustible, i la reducció en les emissions de contaminants atmosfèrics
 
  • L’EMAS comporta el desenvolupament de les eines ambientals necessàries per assegurar que l'organització compleix amb els requisits de millora contínua i de prevenció de la contaminació
 
  • 289 organitzacions que operen a Catalunya, amb 417 centres, tenen el certificat EMAS
EMAS Enagas
La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, ha lliurat aquest matí el certificat del sistema europeu de gestió i auditoria ambientals EMAS a Enagás per a la planta d’emmagatzematge i regasificació que l’empresa té al Moll de l’Energia del Port de Barcelona. Aquest sistema de gestió suposa desenvolupar les eines ambientals necessàries per assegurar que l'organització compleix amb els requisits de millora contínua i de prevenció de la contaminació, a més de les directrius adquirides en la política de medi ambient. La planta ja té implantat un sistema de gestió ambiental, segons els requisits de la Norma ISO 14001.
 
La política ambiental d’Enagás estableix com un dels seus compromisos d’actuació la millora contínua d’aquells aspectes ambientals que, en l’avaluació sistemàtica i periòdica del sistema de gestió, es detecta que són susceptibles de millorar. Fins el 2015, l’empresa s’ha plantejat diversos objectius per a aquesta planta, centrats en la maximització de l’eficiència energètica, la reducció del consum de recursos, amb una disminució d’un 20% del consum d’aigua, la implementació d’equips més eficients per reduir l’ús de combustible, i la reducció d’un 2% en les emissions de contaminants atmosfèrics.
 
Actualment, la planta compta amb vuit tancs dedicats a l’emmagatzematge de gas natural liquat (GNL), amb una capacitat total de 840.000 m3. La seva activitat principal és la recepció, emmagatzematge i regasificació del gas procedent de vaixells metaners. També disposa d’una estació dedicada a la càrrega de camions cisterna amb una capacitat total d’uns 50 camions diaris.
 
 
L’impuls del GNL per a la millora de la qualitat de l’aire de l’àrea metropolitana
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha inclòs en la seva planificació per a la millora de la qualitat de l’aire a l’àrea metropolitana de Barcelona mesures específiques que cal prendre al Port de Barcelona, entre les quals hi figura la introducció del GNL i el gas natural comprimit tant en les activitats de mobilitat terrestre com en els vaixells. D’altres mesures que permetran reduir les emissions de contaminants del port contemplats en el pla seran la construcció dels enllaços ferroviaris i viaris d’accés al recinte. Aquestes infraestructures, actualment en procés de licitació, han de permetre reduir la congestió dels vehicles pesants i un transvasament modal cap al ferrocarril.
 
El GNL és gas natural processat per ser transportat en forma líquida i té el menor impacte ambiental de tots els combustibles fòssils. Com a combustible vehicular, ofereix perspectives de reducció d’emissions de òxids de nitrogen (NOx) del voltant del 90%, xifra important si es té en compte que la contribució del port a la contaminació de tota l’àrea metropolitana és d’un 16% del total de NOx i d’un 23% de les partícules inferiors de 10 micres (PM10).
 
 
289 organitzacions al registre EMAS de Catalunya
 
L'EMAS és una eina d'ús voluntari disponible per a qualsevol organització que vulgui assumir una responsabilitat ambiental i econòmica, millorar el seu comportament ambiental, i comunicar els seus resultats ambientals a la societat i a les parts interessades en general. La Direcció General de Qualitat Ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, és l'organisme competent a Catalunya per a la gestió d’aquest sistema. L’any 2013 va inscriure 11 noves organitzacions, que inclouen 21 centres, en el registre EMAS. Malgrat la situació econòmica actual, Catalunya ha tingut un creixement constant en el nombre de registres EMAS en els últims anys, i ja disposa de 289 organitzacions registrades amb 417 centres.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 156

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 86

Fotografia de la visita a la planta d'Enagás

Fotografia de la visita a la planta d'Enagás
JPG | 1386