Els Parc Naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró formen part d’aquest itinerari i han col·laborat activament en la seva preparació i manteniment

 
El Departament ha donat ajuts per valor de més de 46.000 euros per a la realització de diverses actuacions vinculades a la ruta.
La ruta de l'últim càtar travessa el Parc Natural de l'Alt Pirineu
La ruta de l'últim càtar travessa el Parc Natural de l'Alt Pirineu
 
La Ruta de l’Últim Càtar és una ampliació del Camí dels Bons Homes  (el terme amb què els càtars es referien a si mateixos), un itinerari d'entre 185,71 i 205,2 quilòmetres que discorre entre el santuari de Queralt (Berguedà) i el Castell de Montsegur (País de Foix, Occitània)  -convertit en el sender de gran recorregut GR-107- i que ofereix la possibilitat de recórrer les rutes de migració que van utilitzar els càtars, entre els segles XII i XIV, quan fugien de la persecució de la Croada i la Inquisició.
 
El Camí dels Bons Homes ressegueix les petjades del catarisme a través de viles medievals,  d'esglésies romàniques i de castells. Aquesta és una ruta que, a banda del seu vessant històric, circula per la zona protegida del Parc natural Cadí-Moixeró i, ara amb l’ampliació (Ruta de l’Últim càtar), també travessa el Parc Natural de l’Alt Pirineu i permet de contemplar encisadors paisatges i visitar pobles i nuclis de muntanya en un entorn protegit pels seus especials valors i biodiversitat.
 
La ruta de l’Últim Càtar esdevé així un itinerari transfronterer que discorre entre Gósol (Berguedà) i Tarascon d’Arièja (Arieja), seguint un traçat en certa manera paral·lel al Camí dels Bons Homes. El traçat travessa els entorns pirinencs on es van moure bona part dels càtars refugiats a Catalunya, en concret, recrea el darrer viatge de Guilhem Belibasta, últim ancià o perfecte càtar conegut, nascut a Cubièra i mort a Vila-roja del Termenès, poblacions situades dins de l’actual regió francesa de Llenguadoc-Rosselló.
 
La ruta passa per pobles i nuclis de muntanya en un entorn protegit pels seus especials valors i biodiversitat
La ruta passa per pobles i nuclis de muntanya en un entorn protegit pels seus especials valors i biodiversitat
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Medi Natural ha donat suport a l’impuls d’aquesta ruta tant a través de la implicació directa del personal i els òrgans rectors dels Parcs Naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, els quals han col·laborat en la coordinació de la ruta, en els treballs de manteniment de camins i senyalització (a través de les brigades del parcs naturals) així com assumint part de les despeses, al formar part de la xarxa de senders del propi espai natural protegit.
 
Així mateix, i a través d’ajuts del propi Departament i del Fons europeu de desenvolupament regional per valor de més de 46.000 euros als ens locals i entitats supracomarcals s’han realitzat altres actuacions directament vinculades a la ruta de l’Últim Càtar entre les que cal destacar:
 
Dins l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu:
 
· Ajut 2013 a AUGEMA (Consell Comarcal de l’Alt Urgell) per la recuperació i senyalització del tram Castellbò-Anserall del Camí de l’Últim Càtar.
· Ajut 2013 a l’Ajuntament de Llavorsí, per una àrea d’esbarjo-aparcament, on s’ha inclòs ajut per la realització del cartell informatiu del camí
· Ajut 2013 a l’EMD de Montenartró, per un aparcament, on s’ha inclòs ajut per la realització del cartell informatiu del camí
· Ajut 2013 a l’Ajuntament d’Alins, per rutes al voltant del poble, on s’ha inclòs la renovació de la cartellera informativa del Camí de l’Últim Càtar
· La brigada del Parc ha treballat diverses jornades col·locant adhesius amb el logotip de la ruta a la diferent senyalització direccional ja existent
 
Dins l’àmbit del Parc Natural del Cadí-Moixeró: Ajut 2013 a l’entitat pública Berguedà Iniciatives Societat de Desenvolupament S.L. per a realitzar les següents actuacions:
 
· Creació d’una galeria fotogràfica de promoció del Camí de l’Últim Càtar
· Creació de la Web del Camí de l’Últim Càtar i dinamització de xarxes socials (Facebook, Twitter, Youtube...)
· Georeferenciació, descripció i documentació de tot l’itinerari de l’Últim Càtar (198 quilòmetres)
· Adaptació de la senyalització existent amb la nova marca Camí de l’Últim Càtar
· Preparació de diversos suports de difusió
 
 
Els parcs col·laboren activament en la senyalització, recuperació de camins i difusió de la ruta
Els parcs col·laboren activament en la senyalització, recuperació de camins i difusió de la ruta
Altres informacions d'interès:
 
Espais naturals protegits que travessa la ruta
 
Comarques
Berguedà, Alt Urgell, Pallars Sobirà, cantó de Vic de Sòs (Vicdessos) del departament de l’Arieja (França)
 
Senyalització
Entre Bagà i Anserall i entre Àreu i Monicon, l’itinerari aprofita senyalitzacions existents de senders de gran recorregut (GR). En els altres trams s’utilitza senyalització comarcal, de l’Alt Urgell entre la Seu d’Urgell i Castellbò, senyalització del Parc Natural de l’Alt Pirineu entre Castellbò i Àlins, senyalització del Departament de l’Arieja entre Monicon i Tarascon d’Arièja.
 
Èpoques de l’any recomanables
És una ruta pensada per ser feta a peu. Recomanada entre els mesos de maig i octubre. Des de començaments de desembre fins a finals d’abril els trams del vessant sud del Pirineu que discorren pel damunt dels 1.900 m estan nevats (travessa del massís de Sant Joan de l’Erm, pujada al refugi de Vallferrera i al port de Boet). En el vessant nord (baixada del port de Boet a Tarascon d’Arièja) la neu s’avança al novembre i triga més a anar-se’n. Si es fes la travessa en condicions hivernals, el pendent d’aquest tram, a la vall de Solcem, pot fer necessària la utilització de grampons de muntanya i de bastons o piolet.
 

3  

Imatges

foto1

foto1 135

foto2

foto2 2633

foto 3

foto 3 1886