• S’ofereixen 7.805 places més que el curs anterior en els ensenyaments obligatoris

 

  • La preinscripció escolar per al curs 2014-2015 es podrà fer entre l’11 i el 21 de març
 
  • Irene Rigau: “Creixem de 3-16 anys amb alumnes com mai abans, hi ha un aprofitament de les instal·lacions, el professorat podrà veure com creix l’oferta en el seu conjunt i allà on podem baixem la ràtio”
 
  • La consellera d’Ensenyament ha destacat que és el primer any que baixa l’oferta d’educació infantil i que la de primària serà la darrera vegada en què tots els cursos incrementarà l’alumnat
Foto petita
El Departament d'Ensenyament oferirà per al proper curs escolar 2014-2015 un total de 1.074.033 places per a les etapes d’educació infantil de segon cicle, educació primària i educació secundària obligatòria (ESO). La preinscripció escolar començarà el proper 11 de març i acabarà el 21 de març.
 
L’oferta del Servei d’Educació de Catalunya significa un increment de 7.805 places respecte la del curs 2013-2014, quan la xifra va ser de 1.066.228 places. Per etapes educatives, l’oferta és: 246.273 places per al segon cicle d’educació infantil (de 3 a 6 anys), 508.550 places per a l’educació primària i 319.210 places per a l’educació secundària obligatòria.
 
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que ha presentat aquest matí l’oferta de places per al proper curs en roda de premsa, ha destacat que “és important que creixem de 3-16 anys en alumnes com mai abans, que hi ha un aprofitament de les instal·lacions, que el professorat podrà veure com creix l’oferta en el seu conjunt i que allà on podem baixem la ràtio”.
 
L’etapa que més creix és l’educació primària, amb un total de 508.550 places, el que suposa 9.975 més que el curs anterior. A primer de primària, l’oferta és de 87.695 places –83.825 places el curs passat-. La consellera d’Ensenyament ha afirmat que “a primària l’increment és notable i es percep a cada curs, però serà la darrera vegada que tots els cursos veuran incrementat el seu alumnat”. En aquest sentit ha assegurat que “les variacions principals fan que calgui una programació dinàmica i flexible per aprofitar tots els equipaments i donar la millor resposta possible”.
 
L’educació secundària obligatòria també presenta un increment respecte l’any passat, amb un total de 319.210 places, 5.130 més que l’oferta del curs 2013-2014. De fet, el creixement dels darrers anys de l’educació primària fa preveure un increment futur de l’ESO. L’increment de la població escolar a l’ESO es tradueix en la creació de 5 nous instituts: “D’aquests 5 nous instituts, 4 s’ubicaran en edificis i en espais cedits, no obligaran a mòduls ni a construcció immediata per part del Departament”, i ha afegit que “el fet que haguem alentit les construccions no vol dir que les haguem deixat de fer, però utilitzarem bé els espais públics”.
 
En el segon cicle d’educació infantil –de 3 a 16 anys- es consolida un decreixement del P3. És el tercer any consecutiu que P3 ofereix menys places que l’any anterior, amb un total de 81.650 places respecte les 81.875 del curs 2013-2014. Aquest creixement negatiu té com a principal motiu la davallada demogràfica, a causa d’un decrement de naixements i d’una evolució negativa del padró. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha destacat que és el primer any on la disminució afecta als tres cursos d’educació infantil - P3, P4 i P5-, ja que l’any passat P5 creixia.
 
Irene Rigau ha remarcat que el fet que hi hagi decrement d’alumnes permetrà baixar la ràtio d’alumnes en aquells entorns socioeconòmicament crítics, en la línia de les auditories pedagògiques: “Un sistema ha de ser equitatiu, i allà on puguem baixar la ràtio prioritzarem els centres amb més necessitats. El que hem de fer és intentar a través de la programació de cada grup ajudar en el procés de millora de l’èxit escolar que ens hem proposat per a tots els alumnes. Quan tenim un marge en demografia l’utilitzem per la millora de l’èxit escolar. Una ràtio menor pot ajudar a un millor rendiment”.
 
Calendari de preinscripció
 
La majoria de sol·licituds de preinscripció seran pel primer curs de l’educació infantil de segon cicle (P3), que és quan els nens i nenes comencen a assistir a les escoles, i el primer curs d’ESO, que és quan inicien els estudis als instituts.
 
La matriculació tindrà lloc del 10 al 13 de juny per als alumnes d’infantil, primària i primer d’ESO i entre el 23 i el 27 de juny per als de segon, tercer i quart d’ESO. En la preinscripció d’enguany es mantenen els mateixos criteris d’admissió d’alumnes del curs anterior.
 
 
6 de març de 2014

2  

Fitxers adjunts

Fotografia

Fotografia
JPG | 5431

Dossier preinscripció 2014-2015

Dossier preinscripció 2014-2015
PDF | 182