• El cap del Govern afirma que, malgrat la negativa de les institucions de l’Estat a parlar, “la consulta es convocarà”
  • El president asseguraque "no lluitem contra el món sinó contra l’Estat espanyol, tot i que ens agradaria no haver-ho de fer, però no ens deixen cap altra sortida”
  • Artur Mas ha inaugurat aquest migdia, a Vilassar de Mar, XpoMercat 2014, el Mercat de flor, planta ornamental i complements de Catalunya
Inauguració XpoMercat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat avui que “un cop més el Govern espanyol i les institucions de l’Estat estan perdent una oportunitat d’or per poder seure en una taula i negociar“, en referència a l'escrit que el Govern espanyol ha registrat al Congrés en contra del traspàs a Catalunya de la competència per organitzar referèndums. “És una llàstima que en lloc de veure-ho com una oportunitat d’or ho estant veient com un obstacle total, quan precisament l’actitud de les institucions catalanes és la de voler arribar a acords, però és impossible amb aquells que s’hi neguen sistemàticament”, ha afegit.
 
“Van perdre una gran ocasió quan van recórrer l’Estatut de Catalunya aprovat pel poble català davant el Tribunal Constitucional; van perdre una enorme ocasió quan van dir que no, rotundament, al pacte fiscal, i ara tornen a perdre una ocasió d’or quan no volen ni seure a la taula per parlar, negociar i acordar el procés que ha de portar Catalunya a decidir el seu futur polític”, ha insistit Artur Mas.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions davant els mitjans de comunicació que han assistit aquest migdia a l’acte inaugural de XpoMercat 2014, el Mercat de flor, planta ornamental i complements de Catalunya, que ha tingut lloc a Vilassar de Mar.
 
En resposta a les afirmacions ahir del president Rajoy en el sentit que Catalunya està lluitant contra el món amb la seva voluntat d’exercir el dret a decidir, el president de la Generalitat ha assegurat que “nosaltres no estem lluitant contra el món, estem malauradament lluitant contra l’Estat espanyol, i ens agradaria no haver-ho de fer”, i ha afegit “si l’Estat espanyol ens hagués respectat les nostres aspiracions d’autogovern, la nostra cultura i llengua, el nostre projecte col·lectiu i la nostra llibertat no caldria lluitar contra ell, ho fem perquè no tenim un altre remei, no ens deixen cap altra sortida”.
 
En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha aclarit que “no volem lluitar contra el món sinó que volem és situar-nos en el món i ser coneguts, reconeguts i valorats i, molt modestament, fer una aportació al món sencer des de la nostra identitat i de la nostra personalitat catalana”, i ha continuat “estic segur que el món entén molt bé que una nació com Catalunya simplement aspiri a votar, a exercir la democràcia, i que la seva gent pugui decidir lliurement”.
 
Preguntat si la consulta havia quedat en via morta després de la negativa de les institucions de l’Estat a parlar, Artur Mas ha deixat clar que “el poble català serà igualment cridat a la consulta”. “Jo la convocaré segons l’acord amb la majoria de forces parlamentàries catalanes”, ha dit el president.
 
El cap del Govern ha assegurat que “hauria preferit convocar la consulta d’acord amb el Govern espanyol, amb la competència de l’organització de referèndums transferida, i d’acord amb el que preveuen les pròpies lleis constitucionals espanyoles, però si no pot ser, hi ha altres maneres de tenir lleis catalanes pròpies”. “Potser no podrem fer un referèndum com a tipologia legal, però sí una consulta que també serà legal i que ens permetrà conèixer l’opinió de la gent, que és del que es tracta”
 
El president de la Generalitat, acompanyat de la seva esposa, ha fet un recorregut pels diferents estands d’aquesta Fira, organitzada pel Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. Aquesta associació és un mercat majorista i està integrada per 420 socis i més de 5.000 compradors.
 
Catalunya és la quarta comunitat autònoma amb més superfície de flor i planta ornamental, i representa el 20% del total de l’Estat. Des del 2007 han disminuït les importacions d’aquest sector i s’han incrementat les exportacions un 10%, tot i que en termes globals les vendes del sector van disminuir l’any passat un 5%.

2  

Imatges

Inauguració XpoMercat 2014

Inauguració XpoMercat 2014 693

Inauguració XpoMercat (2)

Inauguració XpoMercat (2) 541