Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura i la Diputació de Girona impulsen la R+D en el sector vaquí lleter

query_builder   10 març 2014 19:39

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura i la Diputació de Girona impulsen la R+D en el sector vaquí lleter

moment de l'acte
moment de l'acte
Es construirà una nova granja experimental de vaques per atendre les demandes del sector
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, han signat avui un conveni entre l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Girona per a la gestió conjunta d’una explotació experimental a Monells amb l’objectiu de donar impuls a la recerca i la innovació en el sector del vaquí lleter.
 
El conveni preveu que la Diputació de Girona, propietària de la finca Camps i Armet de Monells i d’una explotació lletera, la qual fins ara ha gestionat Semega, cedeixi a l’IRTA la gestió de tota l’explotació agroramadera amb l’objectiu de transformar-la en la plataforma de recerca, innovació, formació i difusió del consum de llet a Catalunya.
 
Amb aquest conveni també es preveu crear un pla d’inversions conjunt, a un termini de cinc anys, per actualitzar l’explotació ramadera que ja funciona actualment, mantenint-hi els actuals serveis, i construir una nova granja experimental ramadera que gestionarà l’IRTA.
 
Aquesta acció conjunta farà possible incorporar la finca de la Diputació a funcions relacionades amb la recerca i el desenvolupament tecnològic agroalimentari dins el sistema cooperatiu català de R+D+T agroalimentari, més enllà del ramader, impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya a través del Departament i de l’IRTA.
 
Aquest conveni permetrà que, tant la Diputació de Girona, a través de Semega, com l’IRTA, segueixin donant suport al sector ramader gironí mitjançant activitats d’assessorament tècnic, de desenvolupament tecnològic, de formació i divulgació. En aquest sentit, es milloraran i potenciaran els serveis que actualment rep el sector ramader i s’aconseguirà una major implicació d’ambdues institucions cap a un sector, el de la producció de llet, que ha passat anys molt difícils.
 
Segons Pelegrí, tot i que en aquests moments la situació és més benèvola, el sector ha d’afrontar una profunda reconversió per guanyar competitivitat en un horitzó proper sense quotes lleteres i amb un mercat intern deficitari”. Per aquest motiu, “el Govern català ha fet una aposta decidida en la investigació, l’experimentació i la innovació del sector lleter a través de la col·laboració público-privada”.
 
D'altra banda, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha assenyalat que "per a nosaltres és molt important que el centre de referència en R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació) de Catalunya estigui ubicat a la granja de Monells, perquè Girona és la demarcació que produeix més llet, amb un 37 % de la producció catalana i un terç de les explotacions del país (278). I no només això, sinó que també estem atenent una necessitat real del sector lleter i donant resposta a una demanda històrica dels productors catalans, i la prova més fefaent és que les empreses privades aposten fort per aquest projecte".
 
La construcció i la posada en marxa de la nova granja experimental suposarà una inversió d’un milió d’euros, els quals seran finançats a parts iguals per la Diputació de Girona i l’IRTA.
 
La nova granja experimental incorporarà els avenços tecnològics més moderns, d’una banda, per realitzar una recerca adreçada al servei del sector lleter, i, de l’altra, per transferir aquest coneixement amb una visió pràctica, alhora que s'hi permetran les visites i visualitzacions tant per part dels productors ramaders com de les empreses transformadores i de les escoles.
 
L’aposta per la investigació i innovació, clau per al futur del sector
 
L’eliminació de les quotes lleteres i un mercat intern deficitari són reptes que haurà d’afrontar properament el sector, i sense competitivitat no li serà possible. Per aquest motiu, aquesta nova estructura de recerca tindrà un paper fonamental en el futur del sector lleter al nostre país i serà un puntal des d’on sorgiran noves formes de maneig, de nutrició, de tractament dels residus, de mesures sanitàries i de bioseguretat, de nous desenvolupaments de productes, etc.
 
La localització d’aquest nou espai de R+D+T a l’entorn de les instal·lacions de l’IRTA de Monells concentrarà tota la capacitat científica a l’entorn de les indústries alimentàries i potenciarà la seva vessant de producte final: la llet i els seus derivats.
 
D’altra banda, la interacció amb la resta de l’IRTA li permetrà treballar en la millora de la nutrició (amb el Programa de cultius extensius), de la gestió dels residus (amb el Programa de gestió de residus orgànics) o de la sanitat (amb el CReSA-Centre de Recerca en Sanitat Animal). Segons el conseller, “la col·laboració, la suma d’esforços, de visions, de treballs multidisciplinars són una clara garantia per a oferir una recerca d’innovació de qualitat”.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

moment  de l'acte

moment de l'acte
JPG | 1981

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia