El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, ha afirmat que la voluntat de la Generalitat no és interferir en el procés escocès tot i que ha lloat la disposició del govern britànic al diàleg. En aquest sentit, ha considerat que "el govern del Regne Unit ha actuat molt correctament autoritzant la votació i la transferència d'aquestes competències al govern escocès perquè precisament això és el que no està passant a Espanya". Aquest fet ha permès, segons Albinyana, que "anglesos i escocesos hagin aconseguit fer un debat sobre la qüestió".
En relació a la pertinença d'un possible Estat català a la Unió Europea (UE), Albinyana ha afirmat que aquest debat és prematur i que ara el focus d'atenció està situat sobre la consulta que Catalunya celebrarà el dia 9 de novembre. Tot i així, el secretari ha afegit que la resposta de la UE "no serà una qüestió legal" perquè els tractats europeus "no especifiquen què passaria en el cas que un territori d'un Estat membre se'n separés per esdevenir independent, de manera que la qüestió serà política i haurà de ser discutida amb el govern espanyol i amb la resta d’Estats membres de la UE". En aquesta línia, ha recordat que "això mateix passarà en el cas que Escòcia voti favorablement a la independència el dia 18 de setembre."
 
Preguntat sobre la possibilitat que altres territoris europeus puguin organitzar processos similars al català, Albinyana ha dit que "els casos de Catalunya i Escòcia són molt genuïns, són casos pràcticament únics". En aquest sentit, ha explicat que un 80 per cent dels catalans són partidaris de fer la consulta sobre el futur de Catalunya i ha afirmat que els percentatges a Escòcia són similars. "No crec que hi hagi d’altres llocs a Europa on es doni aquesta situació", ha conclòs.
 
Més informació:
Podeu llegir l'entrevista completa en aquest enllaç de la cadena Sky News