• En el marc de la conferència sectorial de Comerç Interior celebrada avui a Madrid, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha anunciat que la Generalitat presentarà recursos en tots els actes que es derivin de l’aplicació d’aquesta llei
  •  El secretari d’Estat de Comerç, Jaime Garcia-Legaz, ha presidit la reunió en la qual s’ha presentat a les Comunitats Autònomes el pla de treball per a la revisió normativa en l’àmbit de comerç, d’acord amb allò que estableix la Llei de Garantia d’Unitat de Mercat (LGUM)
  • Pere Torres ha advertit dels efectes de la LGUM en el model econòmic i polític de Catalunya, especialment pel que fa l'equilibri entre formats de distribució comercial
 
La Generalitat no participarà en el procés de desplegament i execució de la Llei de Garantia d’Unitat de Mercat (LGUM). Així ho ha comunicat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, al secretari d’Estat de Comerç, Jaime Garcia-Legaz, en la seva intervenció en la conferència sectorial de Comerç Interior celebrada avui a Madrid.
 
Torres, que hi ha assistit acompanyat del director general de Comerç, Josep Maria Recasens, ha recordat que per al Govern de la Generalitat aquesta llei és innecessària perquè “ja existeixen les normatives europees”. Així mateix, el secretari ha explicat que “l’única acció efectiva de la LGUM és el buidament de les competències de les CCAA” i, per tant “no la podem compartir”. En aquest sentit, el secretari ha insistit en el pla de treball de la LGUM i ha dit que Catalunya no participarà en els múltiples grups de treball que es volen crear per unificar normatives”.
 
La Generalitat creu que el marc normatiu català de referència és l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, i en tot allò que “contradiu les competències de Catalunya no hi participarem”, ha sentenciat Torres. En aquest sentit, ha afegit que “estem disposats a anar presentant recursos a tots els actes que es derivin de l’aplicació de la LGUM per tal que els tribunals es pronunciïn sobre la seva inconstitucionalitat”.
 
 
Pla d’Avaluació normativa
 
Als tres mesos de l’entrada en vigor de la LGUM, el secretari d’Estat de Comerç, Jaime Garcia-Legaz, ha presentat avui als responsables de Comerç de les diferents Comunitats Autònomes el Pla d’Avaluació Normativa que estableix la Llei, donant inici al procés d’homogeneïtzació de les normatives autonòmiques.
 
En el cas de Catalunya, el Ministeri ha plantejat al Departament d’Empresa i Ocupació la modificació de normativa corresponent a diferents àmbits sectorials.  En matèria de comerç, el govern espanyol planteja dubtes en relació als llindars de superfície comercial i règim d’intervenció administrativa per l’autorització de grans superfícies comercials; la determinació de Trama Urbana Consolidada (TUC), i l’exigència per canvi d’activitats o ampliació d’establiments, entre altres aspectes legals.
 
En l’àmbit de l’artesania, el Ministeri qüestiona el concepte d’artesà, la condició de reconeixement dels mestres artesans, o el llistat d’oficis. També planteja dubtes en relació a les activitats firals, al concepte de fira, o als requisits per a la seva celebració.
 
 
37 normes autonòmiques a revisió
 
L’Estat identifica fins a un total de 37 normes autonòmiques relacionades amb la implantació d’establiments comercials i 244 en l’àmbit de l’artesania que, segons l’Estat, poden plantejar obstacles a la unitat de mercat i costos innecessaris a les empreses.

1  

Fitxers adjunts

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres (al centre de la imatge), durant la eva intervenció en la conferència sectorial de Comerç Interior

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres (al centre de la imatge), durant la eva intervenció en la conferència sectorial de Comerç Interior
JPG | 49