- La titular d’Ensenyament ha inaugurat aquest matí la 25a edició del Saló de l’Ensenyament conjuntament amb el conseller d’Economia i Coneixement
- Les principals novetats del Departament per aquesta edició són un espai de mostra de projectes d’emprenedoria i un altre d’ensenyaments professionals
- Ensenyament presenta l’oferta per al proper curs dels estudis d’FP, batxillerat, escoles oficials d’idiomes (EOI), Institut Obert de Catalunya (IOC), centres de formació de persones adultes, PQPI, ensenyaments artístics i ensenyaments esportius

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha afirmat que “hem posat un accent especial en la formació professional, en l’actualització de les titulacions i en l’emprenedoria; hem creat per primer cop un espai d’emprenedoria dels projectes que han portat a terme estudiants no universitaris que han estat seleccionat, guardonats i destacats”. Així ho ha explicat aquest matí en declaracions als mitjans després de la inauguració de la 25a edició del Saló de l’Ensenyament, que ha fet conjuntament amb el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
La titular d’Ensenyament també ha destacat que un dels objectius d’aquesta edició és “reforçar el tema de l’orientació, cada vegada més necessària pels joves, atesa la diversitat de titulacions, i procurar fer entendre a través de tota l’oferta i la informació, també adreçada a les famílies, la conveniència que els estudiants acabin el graduat en bones condicions perquè la immensa majoria pugui continuar estudiant en la postobligatòria”. Així mateix, ha subratllat sobre la present edició que “enguany celebrem el 25è aniversari, per tant, el Saló ja és una iniciativa molt consolidada”.
El Departament d’Ensenyament participa un any més en el Saló de l’Ensenyament, on ofereix als visitants informació i orientació sobre el contingut dels ensenyaments postobligatoris: formació professional, batxillerat, escoles oficials d’idiomes, Institut Obert de Catalunya, centres de formació de persones adultes, PQPI, ensenyaments artístics professionals, ensenyaments artístics superiors i ensenyaments esportius.

Nous espais: ensenyaments professionals i emprenedoria
Durant les jornades del Saló tindran lloc una sèrie demostracions de les habilitats professionals de sis oficis o skills -estètica, perruqueria, pastisseria, servei de restaurant i bar, control industrial i mecatrònica- a càrrec de professors i alumnes de centres de formació professional que van participar al campionat de formació professional Catskills a l’edició 2012. Les activitats que els alumnes realitzaran al Saló seran similars a les proves de la competició oficial. Per exemple, en mecatrònica es realitzarà un muntatge complet dels components mecànics, elèctrics i pneumàtics d’un procés productiu per a posteriorment mostrar el funcionament automàtic de la cadena de producció.
Una altra novetat per part del Departament d'Ensenyament, a l’edició d’aquest any, és un espai dedicat a l’emprenedoria, que inclourà l’exposició d’onze projectes d’emprenedoria d’alumnes d’arreu de Catalunya de 4t d’ESO, batxillerat i formació professional. Així mateix, s’hi oferiran diferents activitats, com tallers d’emprenedoria, robòtica o vídeojocs; i ponències de diferents projectes, com del programa Joves Emprenedors de la Fundació La Caixa, l’mSchools de la Fundació mEducation o sobre el Campament d’Innovació de la Fundació Junior Achievement.
L’Espai d’Orientació
Per a orientar als alumnes, el Departament disposa de l’Espai d’Orientació, que consta d’un espai de recepció, on es pot obtenir informació sobre l’oferta formativa actual, i de dotze despatxos d’atenció individual, on enguany es preveu atendre al voltant de 4.500 alumnes de secundària. En aquests despatxos d’atenció individual un equip de professionals orienten de manera individual als estudiants que ho sol·licitin per a la tria dels seus estudis. L’espai també disposarà d’una àrea d’autoconsulta amb ordinadors de lliure accés que permeten informar-se de l’oferta formativa a Catalunya.

Nous títols d’FP
A l’estand del Departament també s’oferirà tota la informació en relació als cicles formatius de grau mitjà i superior que es podran cursar a Catalunya el proper curs. Com a novetats de cara 2014-2015, el Departament presenta tres noves titulacions:
- Cicle formatiu de grau mitjà d’emergències i protecció civil
- Cicle formatiu de grau superior de ramaderia i assistència en sanitat animal
- Cicle formatiu de grau superior de promoció de la igualtat
També hi haurà informació sobre quatre titulacions completament renovades:
- Cicle formatiu de grau mitjà d’impressió gràfica
- Cicle formatiu de grau superior de disseny i edició de publicacions impreses i multimèdia
- Cicle formatiu de grau de disseny i gestió de la producció gràfica
- Cicle formatiu de grau d’ortopròtesi i productes de suport
I, finalment, sobre una nova adaptació curricular:
- Cicle formatiu de grau mitjà de guia, informació i assistència turístiques, adaptat al perfil d’animador turístic
Així mateix, també s’hi podrà trobar tota informació sobre l’oferta de formació professional dual, que es va posar en marxa el curs passat. Durant el curs 2013-2014, hi ha un total de 2.116 alumnes d’arreu del país que cursen aquesta modalitat aplicada a 44 titulacions diferents –de les famílies professionals indústria alimentària, comerç i màrqueting, agrària, tèxtil, hoteleria i turisme o química, entre d’altres–. L’FP dual permet que l’alumne compagini la formació al centre docent i l’activitat productiva i formativa en una empresa relacionada amb els estudis que està cursant.
El Consorci d’Educació de Barcelona també participa al Saló de l’Ensenyament, oferint informació sobre l’oferta educativa global no universitària de la ciutat de Barcelona.
Podeu consultar el vídeo històric dels inicis del Saló de l’Ensenyament en el següent enllaç: http://youtu.be/NvrDVc-gac0
12 de març de 2013