Sessió de control
  • Artur Mas qualifica de “gravíssim” que el Partit Popular “s’erigeixi en portaveu del TC per carregar-se una llei del Parlament català”
  • El cap de l’Executiu defensa, en la sessió de control del Parlament, un sistema de mitjans de comunicació públics “viables i sostenibles”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat aquest matí, en el decurs de la sessió de control del Parlament de Catalunya, “el mur de silenci i en alguns casos de menysteniment” amb què es troba el Govern a l’hora de voler dialogar amb el PP sobre la consulta. “Ens agrada el diàleg, el que passa és que no trobem ningú per dialogar, i ens agrada l’acord, però no trobem ningú”, ha afegit el cap de l’Executiu, qui ha refermat que convocarà la consulta per al proper 9 de novembre.
 
El cap del Govern ha recordat que, si no es pot fer un referèndum perquè Madrid no cedeix la competència, es farà una consulta d’acord amb la llei de consultes catalanes que s’està tramitant en el Parlament. Per això, Mas ha qualificat de “gravíssima” la intervenció de la líder del Partit Popular a Catalunya, qui ha pronosticat que la consulta serà il·legal perquè serà rebutjada pel Govern espanyol i pel Tribunal Constitucional. El president li ha retret que “parli en nom del Tribunal Constitucional”, i ha afegit “és inconcebible que en un sistema de legalitat i d’estat de dret, la portaveu del PP a Catalunya s‘erigeixi en portaveu d’un Tribunal Constitucional per carregar-se una llei que pot aprovar el Parlament de Catalunya”.
 
El president ha rebutjat en un altre moment de la seva intervenció que l’organització de la consulta centri l’activitat de l’Executiu com ha afirmat el representant de C’s. Així, ha posat com a exemple del contrari les sis últimes actuacions dutes a terme pel Govern: la tramitació de l’Avantprojecte de llei de l’impost sobre els habitatges buits, “per mobilitzar habitatges per a la gent que no en té”; l’aprovació del Pla Interdepartamental  d’Atenció Social i Sanitària, “molt important per als serveis assistencials del nostre país”; la renovació de la línia de finançament per a l’economia social i cooperativa amb 104 milions d’euros, i que “arriba per primer cop a les fundacions i associacions del Tercer Sector Social”; la inauguració de les obres de rehabilitació del recinte modernista de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, joia modernista i al mateix temps “gran atractiu per al nostre país a nivell internacional, com s’està demostrant”; l’aprovació de l’estratègia catalana per a la renovació energètica dels edificis, i l’ampliació de la xarxa d’espais de recerca intensiva de feina per part de la gent aturada en 34 nous centres estesos arreu del país.
 
 
Uns mitjans públics viables i sostenibles
 
Preguntat sobre el futur de TV3 i Catalunya Ràdio, el president ha assegurat que “estem fent un gran esforç per mantenir el sistema de mitjans de comunicació públics consolidats que tenim i que és apreciat per la ciutadania”. El cap de l’Executiu ha explicat que la manera de desmantellar aquest sistema seria tancar-lo, com s’ha fet en altres llocs, o portar-lo a la bancarrota, comprometent una despesa impossible d’assumir, però ha deixat clar que “no volem fer ni una cosa ni l’altra, volem la supervivència dels mitjans de comunicació públics, garantia de neutralitat i d’informació de qualitat en el conjunt del país, i els volem sanejats, de manera que siguin viables i sostenibles de cara al futur”.
 
En aquesta línia, Artur Mas ha explicat que en els últims cinc anys la publicitat a TV3 ha disminuït en 110 milions d’euros. Davant d’aquest fet, el cap del Govern ha assegurat que només es pot reaccionar ignorant-ho i portant el sistema a la fallida o “amb el màxim d’esforç possible, que és el que fem amb l’aportació pública de 225 milions i que en el moment en què puguem, si cal, la incrementarem”, i ha recordat que la Junta d’Andalusia, amb una població més gran, només aporta 114 milions d’euros al seu sistema de mitjans públics.
 
Informe de la Fundació Bofill
 
En resposta al representant del partit socialista i sobre l’informe de la Fundació Bofill que qüestionava la política educativa de la Generalitat, Artur Mas ha assegurat “sentir-se sorprès” pel seu contingut, que ha dit pot “no ajustar-se a la realitat”. El cap de l’Executiu  ha posat en dubte la credibilitat del document pel fet, entre d’altres, que parli d’una reducció del 9,8% del pressupost en polítiques educatives i d’una major reducció en aquesta àrea que en d’altres, “quan tothom a aquestes altures sap quines són les dades perquè estan publicades i poden consultar-se”. En aquesta línia, el president ha afirmat que “el que ens ha d’interessar és que en les condicions actuals del país hi ha menys fracàs escolar i menys abandonament escolar prematur”, la qual cosa, ha dit, no és mèrit del Govern sinó del país “perquè hi ha una comunitat educativa que està fent possible que això funcioni així”.
 
El president s’ha referit també en un altre moment de la sessió de control a la millora de les dades d’ocupació durant el mes de febrer amb 4.285 persones menys aturades. El cap de l’Executiu ha posat en relleu que a Catalunya la baixada ha estat quatre vegades més que a la resta de l’Estat; també que és el 8è mes consecutiu amb descens de l’atur, i que és el primer cop, des del maig del 2008, que augmenta l’afiliació a la Seguretat Social. “Sembla que estem començant a donar la volta a la situació, no podem llançar les campanes al vol, però es marca clarament una tendència”, ha afirmat.

1  

Imatges

Sessió de control del Parlament

Sessió de control del Parlament 285