Ha traslladat procediments complexos de quiròfan als gabinets de la unitat, reduint llistes d’espera per a lumbàlgies, ciàtiques i altres dolors crònics
La Unitat del Dolor Crònic de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona va començar, el passat mes de novembre, a realitzar tècniques de radiofreqüència guiades per ecografia als gabinets de la Clínica del Dolor, dirigides a aquells pacients, normalment gent gran, amb dolor crònic sever com lumbàlgies, ciàtiques, problemes cervicals i dolor neuropàtic. Aquestes intervencions pretenen reduir la intensitat del dolor que pateix el pacient entre un 50 i un 80%, amb la conseqüent millora de la seva qualitat de vida i la reducció de les dosis dels fàrmacs utilitzats en el control del dolor, minimitzant-ne els efectes indesitjables. No tots els pacients amb lumbàlgies severes es poden beneficiar d’aquestes tècniques per la dificultat de visualització ecogràfica, sobretot en pacients obesos o amb alteracions anatòmiques de raquis lumbar. Per tant, s'ha de fer un cribatge ecogràfic previ d’aquests pacients.
 
Es tracta de tècniques complexes que abans es realitzaven al quiròfan o a sala Divas (amb control de escopia-Rx), i que actualment es fan a nivell de gabinet a la Clínica del Dolor amb més agilitat i, per tant, han permès reduir la llista d’espera de sis mesos a 3 setmanes. A més, són intervencions més còmodes pel malalt, en un ambient menys hostil (gabinet) i habitualment sense sedació. Aquestes tècniques, totalment ambulatòries, permeten reduir l’exposició als raigs X tant dels malalts com dels metges, i també redueixen els costos de la intervenció. Els metges encarregats de realitzar-les són el coordinador de la Unitat del Dolor de l’Hospital Joan XXIII, Dr. Sergi Boada, i els especialistes de la Unitat, Dr. Jordi Recasens i Dr. Jorge Ramos.
 
La radiofreqüència ecoguiada a raquis lumbar i cervical es realitza, actualment, en poques Unitats del Dolor, per la seva dificultat tècnica. L’Hospital Joan XXIII té experiència en tècniques guiades per ecografia en anestesia locoregional, fet que possibilita afrontar l’ecografia de raquis amb garanties, i conseqüentment la realització de tècniques de radiofreqüència. La Unitat del Dolor Crònic ha intervingut a 90 malalts des del novembre, evitant trasllats a Barcelona, i ha passat de fer 551 procediments l’any 2012 a fer-ne 1.516 l’any 2013.