• El conseller de la Presidència assegura que els que intenten “atemorir la nostra població dient que quedarem pobres i pelats com unes rates, no entenen res”

 

  • Francesc Homs ha inaugurat avui la jornada “Lleida 1707 - Barcelona 1714” organitzada per la Diputació de Lleida sobre el setge de Lleida del 1707 al Born Centre Cultural
El conseller Homs durant la seva intervenció
El conseller Homs durant la seva intervenció al Born Centre Cultural
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha reivindicat avui la dignitat del poble de Catalunya assegurant que “els que intenten atemorir la nostra població dient que quedarem pobres i pelats com unes rates, simplement expressen que no entenen res”. No es una qüestió de diners, es una qüestió de supervivència, que s’expressa d’una manera escrupolosament democràtica”, ha continuat dient. ”I tot allò que ens van arrabassar per la força, per les armes, nosaltres ho volem recuperar per la voluntat expressada a les urnes. Això té una càrrega simbòlica de la qual ens podem sentir plenament orgullosos”, ha emfatitzat
 
El titular de la Presidència ha fet aquestes afirmacions al discurs inaugural de l’acte “Lleida 1707 - Barcelona 1714” per commemorar del setge de Lleida de 1707, que s’ha fet avui al Born Centre Cultural de Barcelona i que ha estat organitzat per la Diputació de Lleida. A l’acte hi han assistit, a més del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, qui ha fet la intervenció inicial, unes 250 persones, entre les quals diverses autoritats de l’àmbit municipal.
 
Homs ha reforçat aquest idea de la dignitat del poble apuntant que “més enllà de de les qüestions materials nosaltres posem en valor aquests actes que ens distingeixen de les bestioles”, assumint “tots els defectes i contradiccions” perquè “damunt de tot hi una expressió de dignitat”. Homs ha afegit que “la idea d’unitat de país ha estat constant” encara que a alguns “els costa entendre encara avui”. “Nosaltres expressem sempre sentiments de bona amistat, però si els atabalem tant, que ens deixin marxar” ha dit .
 
El conseller també ha recordat avui que enguany se celebren els 100 anys de la creació de la Mancomunitat de Catalunya promoguda per les quatre diputacions, i que aquella iniciativa va ser la “primera expressió, després de 1714, després de la pèrdua de les nostres llibertats i drets col•lectius, d’un cert autogovern”. En aquest sentit, Homs ha posat l’èmfasi en què “aquesta idea de conjunt de país amb el que hem patit i fruit”, ha contribuït a generar un “sentiment d’orgull i cert sentit d’una visió digna del nostre país”.
 
Una bona mostra d’aquest sentiment es pot veure a l’exposició que acull el Museu d’Història de Catalunya sobre els “300 Onze de Setembre 1714-2014”, ja que simbolitza el “fil roig del nostre poble de preservar la nostra voluntat col·lectiva, de preservar la nostra història, la nostra dignitat, la nostra identitat”, de la mateixa manera que l’acte d’avui simbolitza “el que compartim de nació Barcelona i Lleida”. “La gent de fora ens diu que estem entossudits a commemorar derrotes, però el que fem nosaltres és commemorar actes de servei i expressions de dignitat col·lectiva” ha afegit.
 
Homs ha expressat en nom del Govern la “joia” i “l’encert” de l’acte que s’ha fet avui al Born Centre Cultural de Barcelona i que s’emmarca en la commemoració del Tricentenari perquè, com d’altres, expressa un “intercanvi de germanor d’expressió d’unitat del que és el nostre poble”
 
Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat durant la seva intervenció que “les comarques i municipis de Lleida estem compromesos al capdavant del procés” i que a més de tenir el “convenciment que volem decidir per nosaltres mateixos”, la societat lleidatana comparteix àmpliament la idea d’una Catalunya “nou estat de la Unió Europea”.
 
Després dels parlaments del conseller s’ha celebrat una taula rodona titulada “Lleida 1707-Barcelona 1714” amb l’advocat, escriptor i director del Born Centre Cultural, Quim Torra; el director del Consorci Turóseuvella, Josep Tort, i el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Josep Maria Solé i Sabaté, com a moderador. A continuació, la Sala Moragues ha acollit  la representació escènica “El setge de Lleida 1707”, que ha narrat el setge que va viure la ciutat el 12 d’octubre de 1707 a mans de les tropes borbòniques a les ordres de Felip V.