· El saló, que se celebra del 19 al 22 de febrer a la ciutat alemanya de Nuremberg i arriba enguany a la seva XVa edició, és la fira més important del món dedicada exclusivament a la producció ecològica.
· Per primer cop, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural —a través de la Promotora d’Exportacions Catalanes SA (PRODECA)— i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, sumen esforços per possibilitar la participació d’empreses catalanes a la fira, que per primera vegada hi seran presents en un mateix estand.
· A més de les 15 empreses presents a l’estand de Catalunya, la presència catalana es completa amb altres tres empreses que hi participen amb estand propi.
· El secretari general del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy, i el director general d’Alimentació, Indústries i Qualitat Agroalimentària, Joan Gené, inauguraran el proper divendres, 20 de febrer l’estand de Catalunya a la fira.
Dimecres, 18 de febrer de 2009.– Un total de 18 empreses agroalimentàries catalanes seran presents a BIOFACH, la primera fira mundial del sector ecològic. El saló —que se celebra del 19 al 22 de febrer a la ciutat alemanya de Nuremberg i arriba enguany a la seva XVa edició— és la fira més important del món dedicada exclusivament a la producció ecològica.
Per primer cop, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural —a través de la Promotora d’Exportacions Catalanes SA (PRODECA)— i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, han sumat esforços per fer possible la participació d’empreses catalanes en aquesta fira que per segona vegada hi seran presents en un mateix estand. A més de les 15 empreses que seran presents a l’estand de Catalunya, la presència catalana es completa amb altres tres empreses —Albet i Noya SAT, Bodegas Pinord i StopSelf— que hi participen amb estand propi
El secretari general del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy, i el director general d’Alimentació, Indústries i Qualitat Agroalimentària, Joan Gené, inauguraran el proper divendres, 20 de febrer l’estand de Catalunya a la fira.
Catalunya a BIOFACH
Les 18 empreses catalanes que participen en l’edició d’enguany de BIOFACH —com tots els expositors i productes que hi prenen part— han superat els estrictes criteris d’admissió exigits pel certamen, de manera que la participació al saló ja representa per a empreses i productes un segell de distinció i qualitat.
El sector de l’agroalimentació ecològica catalana a BIOFACH està representat, per primer cop, per un estand de Catalunya de 300 metres quadrats, que aplega 15 empreses, d’arreu del territori català i de subsectors tan diversos com el de la xocolata, la fruita i verdura, passant per l’oli, els vins i els caves, derivats del porc, o els plats preparats:
Aceites de Semillas, S.A. / olis vegetals i matèria primera per alimentació animal /Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
Alimentos Biológicos Oleander, S.A. / fruits secs / Vinyols (Baix Camp)
Cal Valls / conserves i sucs ecològics / Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell)
Chocolates Solé, S.A. / xocolata / Barcelona (Barcelonès)
Ecoaliment/ snacks, baby food, plats preparats / Dosrius (Maresme)
Ecoalimenta - APECPAE / revista i associació empreses sector / Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
Eudald Massana i Noya / vins i caves / Sant Pau d'Ordal (Alt Penedès)
Frigorifics Esteve Riera, SL / derivats del porc / Sant Esteve d'en Bas (Garrotxa)
Hawo Fruits Spain / fruita i verdura / Hospitalet de l'Infant (Baix Camp)
Liquats Vegetals / sucs soja / Vic (Osona)
Natursoy, SL/ elaborats de tofu i seitan / Castellterçol (Vallès Oriental)
Ole Bio / plats precuinats / Súria (Bages)
Productos Naturales Capell / conserves de codony i tomàquet / Bellvís (Pla d’Urgell)
Vegetalia / elaborats varis / Castellcir (Vallès Oriental)
Vins el Cep, SL / vins i caves / Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès)
La presència catalana a la fira es completa amb altres tres empreses que hi participen amb estand propi:
Albert i Noya, SAT / vins i caves / Sant Pau d’Ordal (Alt Penedès)
Bodegas Pinord, SA / vins i caves / Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
StopSelf SA / delicatessen /
Com a novetat, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, a través de l’agència ACC1Ó CIDEMICOPCA ha contactat amb més de 600 empreses d’arreu del món del sector agroalimentari ecològic. Gràcies a la infraestructura dels Centres de Promoció de Negoci (CPNs) amb què compta l’agència ACC1Ó a Alemanya, Regne Unit, Països Baixos, França i Itàlia s’ha efectuat una recerca de potencials clients i empreses d’aquests països amb capacitat per a establir relacions comercials amb les empreses catalanes presents a la fira.
Per a facilitar aquesta tasca de suport comercial s’ha editat i distribuït un catàleg on es presenta cada una de les empreses catalanes i els seus productes emblemàtics.
El marc: Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques 2008-2012
Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla d’Acció Interdepartamental per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques 2008-2012 i que compta amb la implicació de set departaments de la Generalitat de Catalunya i un pressupost global de 37 milions d’euros. El Pla forma part de les accions del Govern en l’aposta per a la sostenibilitat i en l’àmbit de la producció agrària i l’augment de l’oferta d’aliments ecològics, oferint eines de suport al sector des d’un major respecte al medi ambient i en el marc d’un desenvolupament rural sostenible.
BIOFACH: la fira
BIOFACH és el saló internacional monogràfic de producte ecològic que aplega expositors d’arreu del món, i convoca prop de 47.000 visitants procedents de més de 125 països. Representa el més important aparador de la producció ecològica, i ofereix una panoràmica completa de productes, des de la producció i certificació, fins a la transformació i la comercialització. A banda dels expositors, en el marc de la fira se celebren seminaris, workshops i conferències on s’aborden qüestions d’actualitat de l’agroalimentació ecològica.
Catalunya i la indústria agroalimentària ecològica
En els darrers anys la producció i el consum de productes ecològics a Europa ha crescut sensiblement, esdevenint un dels sectors més dinàmics de la UE, amb un creixement estimat del 30% anual. Itàlia i Alemanya són els països europeus amb majors extensions de producció ecològica, mentre que pel que fa al consum, el Regne Unit és el principal mercat seguit d’Alemanya, Itàlia i França, amb nivells de consum de productes ecològics que oscil·len entre el 2,5% i el 5% del total de la despesa en alimentació. A Catalunya aquesta xifra no arriba a l’1%, tot i que es preveu una progressiva equiparació al nivell de la mitja europea.
La indústria agroalimentària catalana és capdavantera al conjunt de l’Estat. Actualment, hi ha a Catalunya un total de 62.331 hectàrees certificades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i 450 empreses agroalimentàries dedicades a elaborar aliments ecològics.



