El DOGC ha publicat l‘Ordre GRI/64/2014, de 7 de març, per la qual s’obre la convocatòria de subvencions per a actuacions destinades a fomentar la cultura religiosa en la societat catalana, promoure el diàleg interreligiós com a eina per a la convivència i la tolerància i difondre la realitat i l’actualitat religiosa, i per a l’edició de llibres de temàtica relacionada amb el fet religiós. Les entitats interessades disposen de vint dies per formalitzar les sol·licituds, és a dir, fins al proper 9 d’abril.
 
 
La Direcció General d'Afers Religiosos ha recuperat aquest ajuts, que ja tenen una trajectòria de deu anys, però que, a causa de les dificultats pressupostàries, no es van convocar durant el 2013. Per primera vegada, en aquesta edició, s’inclouen els mitjans de comunicació com a possibles beneficiaris de les subvencions pel que fa a les actuacions destinades a difondre la realitat i l’actualitat de les diverses religions presents a Catalunya.
 
Els altres destinataris són, d’una banda, les entitats religioses, fundacions i entitats sense ànim de lucre, domiciliades a Catalunya, l’objecte de les quals tingui una relació directa amb les finalitats que són objecte de subvenció. I, d’una altra, les empreses editorials, pel que fa a edició de llibres de temàtica relacionada amb el fet religiós. La convocatòria exclou expressament les entitats vinculades a partits polítics, organitzacions sindicals o associacions empresarials.
 
Més coneixement i diàleg interreligiós
 
Per al director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, la prioritat és fomentar la cultura religiosa i promoure el diàleg interreligiós. Vendrell està convençut que “només des del coneixement i el respecte a les diferències culturals i espirituals podem aspirar a una societat cohesionada, capaç de conviure-hi i de progressar”, segons expressa en l’editorial del número extraordinari del Butlletí d’Afers Religiosos que avui mateix publica la Direcció General, per tal de donar a conèixer aquesta convocatòria.
 
En el mateix article, Vendrell reivindica el paper divulgador dels mitjans de comunicació perquè “tot i que la religió es manifesta de manera plural al nostre país, no s’ha incidit prou per compartir el coneixement de la seva diversitat. I hi ha més de tretze confessions religioses diferents”, subratlla.
 
L’Ordre que avui publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya assenyala que el Departament de Governació i Relacions Institucionals, mitjançant la Direcció General d’Afers Religiosos, duu a terme la implementació de les polítiques en matèria d’afers religiosos, adreçades a garantir el màxim respecte a la llibertat religiosa i de culte i la convivència pacífica de les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses en el si d’una comunitat plural i diversa.
 
Així mateix, diu que la Direcció General d’Afers Religiosos té com a objectius, entre d’altres, promoure la cultura religiosa en la societat catalana i el diàleg interreligiós com a eina per a fomentar la convivència, així com donar a conèixer el fet religiós mitjançant la seva promoció i difusió.