·         Quaranta-vuit ajuntaments catalans han estat distingits amb el Segell per la qualitat de la informació del seu web corporatiu
 
·         Joana Ortega ha destacat que la transparència és una obligació dels governants que no pot ser defugida i ha felicitat els ajuntaments per l’esforç realitzat en aquesta direcció
Segell Infoparticipa
Un moment de la intervenció d'Amparo Moreno. A la taula, Joana Ortega, Joan Cañada i Ferran Sancho.
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presidit, juntament amb el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ferran Sancho, l'acte de lliurament  del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública dels webs de 48 ajuntaments catalans.
 
Es tracta d’un distintiu creat pel Laboratori de Periodistes i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, que es basa en els resultats d’avaluar la informació que ofereixen els webs corporatius dels ajuntaments i que es publica en el Mapa infoparticip@.
 
L’avaluació dels webs es realitza a partir de 41 preguntes formulades per indagar si ofereixen informació sobre quatre qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana. Els quaranta-vuit ajuntaments guardonats han obtingut unes puntuacions superiors al 75% dels indicadors, tenint en compte les diferents franges de població dels municipis.
 
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha felicitat els impulsors del Segell Infoparticipa i els ajuntaments guardonats per l’esforç realitzat i la voluntat d’avançar en la transparència i la participació. “Una política realment democràtica exigeix que el ciutadà no sigui un subjecte passiu i receptor de serveis, sinó que cal tenir molt clar que el ciutadà és el propietari de les institucions i té tot el dret de conèixer, de manera clara i entenedora, què fa el seu govern”, ha dit la vicepresidenta. “La transparència és una obligació dels governants que no podem defugir sota cap excusa”, ha reblat.
 
En aquest sentit, Joana Ortega ha recordat que incrementar la transparència és també un dels eixos del Projecte de llei de governs locals, que està en tràmit parlamentari.
 
L’acte de lliurament ha tingut lloc aquesta tarda al Palau de Pedralbes de Barcelona i ha comptat amb la participació del secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, i la directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per la Ciutadania Plural de la UAB, Amparo Moreno. També hi han intervingut l’alcalde de Tavèrnoles, Carles Banús, i l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, en representació dels ajuntaments que han rebut el distintiu.
 
Hi han assistit també, entre altres autoritats, el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Fernando Brea; el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Puig; el director general d'Administració Local, Jordi Souto, i la directora de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, Montserrat de Vehí.