Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

1.400 professors de primària s'han format per aconseguir una millor aplicació del Pla de consum de fruita a les escoles

query_builder   20 març 2014 11:20

event_note Nota de premsa

1.400 professors de primària s'han format per aconseguir una millor aplicació del Pla de consum de fruita a les escoles

 
El conseller durant la presentació
El conseller durant la presentació
El 97% de les escoles tornarien a participar en el proper Pla
 
Des del curs 2009-2010 s’han destinat més de 6,6 milions d’euros a fomentar el bon consum de fruita entre els més menuts
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presentat el Pla de consum de fruita a les escoles 2013-2014 realitzant una visita a l’escola barcelonina Escola N-II de Pràctiques, un dels centres educatius que participen en aquesta iniciativa. A l’acte hi han assistit també el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Fernando Brea,  el gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Manel Blasco, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila.
 
Durant la visita, el conseller Pelegrí ha destacat que “aquesta campanya és molt important perquè contribueix a adquirir hàbits alimentaris saludables als escolars en l’etapa en què s’adquireixen la majoria dels hàbits que ens marcaran al llarg de la vida”. “El consum de fruita dels nostres nens i nenes és més baix del que seria recomanable i aquesta situació és preocupant”, ha dit el conseller.
 
Segons el conseller, s’ha produït un abandonament dels patrons de la dieta Mediterrània i “cal vetllar per tornar a recuperar-los, ja que són bàsics per garantir una alimentació sana i de qualitat”. “L’educació també comença a casa, de manera que el fet de consumir fruites i verdures ha de formar part dels hàbits alimentaris de les famílies i la seva compra hauria d’estar enfocada envers els beneficis que aporten per a la salut de tots els seus membres”, ha afirmat Pelegrí.
 
Per aquest motiu, el conseller ha explicat que Catalunya ha impulsat per cinquè any consecutiu un Pla de consum de fruita i verdura a les escoles amb el suport financer europeu i la col·laboració dels departaments d’Ensenyament i Salut i de l’Associació Catalana d’Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), que s’encarrega del subministrament de la fruita a les escoles.
 
D’altra banda, el gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Manel Blasco, ha explicat que “assolir una correcta nutrició és imprescindible per al creixement i el desenvolupament dels nostres infants i joves i les escoles són un lloc privilegiat per l’aprenentatge dels hàbits alimentaris”.
 
Segons una enquesta realitzada per la Fundació Thao, el Pla està ben consolidat a les escoles participants (la majoria fa més de tres cursos que hi participa) i el 97% de les escoles tornarien a participar en el proper Pla. “Aquestes dades constaten que anem en la bona direcció i que hem de continuar apostant per aquest tipus d’accions”, ha dit el conseller.
 
Enguany, participen en aquest pla 1.354 escoles i uns 170.000 alumnes. El Pla es va iniciar el mes de novembre de 2013 i continuarà durant els mesos de març a juny. Es preveu que es distribuiran 415 tones de fruita (poma, pera, mandarina, taronja, maduixot, plàtan, cirera, pastanaga i cirerol). A través d’aquest pla, s’està aconseguint que nens i nenes d’entre 6 i 10 anys mengin fruita, com a mínim, durant tres dies al mes.
 
Durant el curs 2013/2014 s'hi destinaran 1,08 milions d’euros. En total, des del curs escolar 2009-2010, s’han destinat 6.661.509,46 euros a fomentar el bon consum de la fruita.
 
Enguany, participen en aquest pla 1.354 escoles i uns 170.000 alumnes
Enguany, participen en aquest pla 1.354 escoles i uns 170.000 alumnes
Formació presencial per al professorat de primària
 
Com a novetat, aquest curs la campanya ha fet un pas endavant i, com a suport al programa, s’ha ofert al professorat de primària de les escoles inscrites al Pla una formació presencial sobre el material pedagògic “El secret de la Dayta” per tal que després la seva implementació a l’escola sigui més eficaç.
 
En concret, s’han fet 86 tallers en els diferents Centres de Recursos Educatius que el Departament d’Ensenyament té a tot el territori, en els quals han participat pràcticament tots els centres educatius adherits al programa.
 
D’altra banda, s’estan realitzant 70 tallers en centres educatius, seleccionats entre els que van demanar l’activitat, en els quals participaran 2.000 alumnes. L’objectiu dels tallers és donar suport al lliurament gratuït de fruita i hortalisses reforçant l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables. El taller, de dues hores de durada, s’adreça als nens i nenes de cicle inicial i mitjà de primària dels centres educatius que participen en aquest Pla.
 
 
 
 
Es preveu que es distribuiran 415 tones de fruita
Es preveu que es distribuiran 415 tones de fruita
Pla de consum de fruites i verdures
 
El Pla de consum de fruites i verdures a les escoles forma part de l’estratègia de la Unió Europea per invertir la tendència a la disminució del consum d'aquests productes i incidir en els infants perquè adquireixin nous hàbits alimentaris.
 
Per aquest motiu, el Consell de Ministres de la Unió Europea va aprovar, el 18 de desembre de 2008, la concessió d’una ajuda comunitària mitjançant un Pla de consum de fruita a les escoles. Aquesta mesura pretén que els joves consumidors valorin més les fruites i hortalisses i, per tant, n’augmenti el consum futur, i també contribuir a la promoció d’hàbits de consum més saludables, i en conseqüència reduir el risc de patir determinades malalties com ara l’obesitat i la diabetis.
 
El Pla està finançat per la Unió Europea i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. L’ajuda comunitària finança el 50% del cost de la fruita i altres despeses relacionades com ara la distribució, la logística, la comunicació, etc. D’altra banda, aquesta iniciativa es complementa amb tot un seguit d’activitats paral·leles com ara xerrades, visites a mercats o explotacions, horts escolars i unitats didàctiques, entre altres.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Imatges

Moment de la presentació

Moment de la presentació 2143

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia