• El cap de l’Executiu ha presidit la reunió constitutiva de la nova Junta Rectora de l’Institut Ramon Llull, després de la incorporació de l’Ajuntament de Barcelona a aquest Consorci
Imatge de la reunió constitutiva de la nova Junta Rectora de l'Institut Ramon Llull
Imatge de la reunió constitutiva de la nova Junta Rectora de l'Institut Ramon Llull
El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha afirmat aquest dijous que “la nostra cultura i la nostra llengua són una magnífica carta de presentació” de Catalunya al món, que pocs països “de la nostra dimensió geogràfica poden exhibir”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha assegurat que “hem de ser coneguts, no només perquè democràticament volem decidir el nostre futur, sinó per la nostra realitat cultural”. “Mai com ara la realitat catalana s’havia donat a conèixer arreu del món i això passa per projectar la nostra cultura i la nostra llengua”, ha reblat.
 
El cap del Govern ha fet aquestes declaracions després de presidir la reunió constitutiva de la nova Junta Rectora de l’Institut Ramon Llull (IRL), en la qual s’ha formalitzat la incorporació de l’Ajuntament de Barcelona a aquest Consorci, que té com a finalitat la projecció i difusió de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions.
 
El president ha agraït a l’Ajuntament la seva incorporació al Consorci i ha afirmat que, “quan la força i el prestigi de Barcelona i la realitat catalana van junts, no només sumen sinó que multipliquen, i estem en un moment en què aquesta multiplicació d’esforços ens convé molt”. El president ha remarcat la importància de Barcelona, “una ciutat que t’obre totes les portes al món” i que és “capital de Catalunya i exerceix com a tal”. Artur Mas també ha destacat la capacitat d’atracció turística de Barcelona i Catalunya, la “capacitat de les nostres empreses, cada vegada més gran, de col·locar els seus productes a tot el món” i altres atractius com “la gastronomia, l’esport, la ciència, la recerca... i moltes altres coses”.
 
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat que “pertànyer a l’IRL és una il·lusió i una vocació especial. Ens causa molta satisfacció poder cedir l’ús d’aquest edifici, que és extraordinari, i que crec que és especialment bonic que sigui la seu de l’Institut“, en referència al Palau del Baró de Quadras, que l’Ajuntament ha cedit com a seu de l’IRL.
 
 
Nous estatuts
 
La reunió constituent del màxim òrgan de govern de l’Institut Ramon Llull s’ha celebrat després que el 28 de gener passat el Govern va aprovar la modificació dels estatuts pels quals l’Ajuntament de Barcelona passava a formar part del Consorci de l’IRL juntament amb la Generalitat, la qual cosa representa una refundació d’aquesta institució. A la reunió hi han participat també l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana i el director de l’IRL, Àlex Susanna.
 
Amb la incorporació al Consorci, l’Ajuntament cedeix el Palau del Baró de Quadras, a l’avinguda Diagonal de Barcelona, com a seu de l’Institut. L’esmentat Palau, construït a principis del segle XX per Puig i Cadafalch, és un dels exemples més representatius del modernisme català.
 
D’acord amb els nous estatuts, l’Institut Ramon Llull, que té com a finalitat la projecció i difusió de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions, donarà suport a les polítiques de relacions exteriors en l’àmbit cultural de les dues administracions consorciades i contribuirà a l’enfortiment de les marques Cultura Catalana, Catalunya i Barcelona des d’una perspectiva cultural.
 
Formen part de la Junta Rectora de l’IRL, per part de la Generalitat, a més del president i el conseller de Cultura, Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca; Roger Albinyana, secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea; Pilar Pifarré, secretària general de Cultura; Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals; i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística. Per part de l’Ajuntament, s’incorpora a la Junta Rectora, a més de l’alcalde i el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, la gerent de l’Àrea de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Marta Clari. Així mateix, formen part d’aquest òrgan el president i el secretari general de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros i Romà Escalas; el president i el vicepresident primer de la Xarxa Vives d’Universitats, Fabrice Lorente i Joan Viñas; el degà de la Institució de les Lletres Catalanes, Francesc Parcerisas, i el director de l’IRL.
 

1  

Imatges

Reunió constitutiva de la nova Junta Rectora de l'Institut Ramon Llull

Reunió constitutiva de la nova Junta Rectora de l'Institut Ramon Llull 708