Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

En el marc del Dia Mundial de l'Aigua

Pelegrí destaca que "el compromís del Govern de la Generalitat amb els regs i els regants és total"

query_builder   22 març 2014 14:08

event_note Nota de premsa

En el marc del Dia Mundial de l'Aigua

Pelegrí destaca que "el compromís del Govern de la Generalitat amb els regs i els regants és total"

El conseller ha inaugurat, a Mollerussa, la jornada tècnica ‘Valorització del regadiu en la societat civil’, en el marc del Dia Mundial de l’Aigua
moment de la inauguració
moment de la inauguració
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha inaugurat, avui, la jornada tècnica ‘Valorització del regadiu en la societat civil’, que s’ha celebrat a Mollerussa, organitzada pel DAAM en el marc del Dia Mundial de l’Aigua.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció assenyalant que “enguany, ens acostem al Dia Mundial de l’Aigua sent molt més conscients que aquest és un recurs valuós, indispensable per a la vida, un bé públic que té una funció econòmica, social i ecològica molt important i que cal preservar, un bé que demana la implicació de tothom, Governs, regants, ciutadans, ministeris, ...,  que s’ha d’afrontar des de la governança de totes les institucions i que, de manera transversal, cal abordar des de tots els àmbits i sectors de govern”.
 
Pelegrí ha recordat que “aquest any l’ONU dedica el dia Mundial de l’Aigua a la cooperació entre els sectors de l’aigua i l’energia amb el repte que sense aigua no hi ha energia i sense energia no hi ha aigua. Així, les polítiques energètiques no poden ignorar que l’aigua és necessària per la hidroelectricitat, per a refrigerar els processos de generació d’energia o per a bombejar aigua per regar. I les dades de l’ONU indiquen que el 90% de la generació d’electricitat global requereix grans quantitats d’aigua i que l’any 2035 el consum global d’energia creixerà un 35% i s’incrementarà el consum d’aigua en un 85%. Està clar, doncs, que cal seguir buscant l’eficàcia i l’eficiència d’aquests dos recursos per a garantir la qualitat de vida”.
 
El conseller ha recordat que l’any passat, aquesta efemèride es va dedicar a la seguretat alimentària amb el repte per al sector agrícola que tothom pugui tenir un plat a taula disponible i sensibilitzar al món sobre la relació existent entre l’aigua i la producció d’aliments; i que aquesta mateixa setmana coneixíem que per a produir un quilo de fruita a Lleida cal entre 400 i 500 litres d’aigua.
 
Així, el Departament, en el marc de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, s’ha proposat posar en valor els efectes positius de l’aigua en el regadiu, com ha assenyalat Josep Maria Pelegrí, no només en la seva incidència directa en la producció d’aliments sinó també la seva implicació en la societat civil, consumidora d’aquests aliments necessaris per al manteniment del benestar i la qualitat de vida i en l’impacte social i territorial que implica el regadiu en la zona on s’implanta. A tall d’exemple, el regadiu genera entre el 60-65% del PIB de les comarques lleidatanes que compten amb canals per a usos agraris.
 
En aquest punt, Pelegrí ha remarcat que el reg “incrementa i estabilitza la producció i, conseqüentment, la competitivitat, la riquesa i la ocupació”, i ha reiterat que les hectàrees de regadiu dels municipis vinculats als Canals d’Urgell obtenen un valor de la seva producció 8,58 vegades major que les hectàrees de secà dels mateixos municipis, i que en aquests mateixos municipis, el valor per hectàrea de secà se situa sobre en els 422,62 €/ha mentre que les de regadiu se situen al voltant dels 3.624 €/hectàrea, i així mateix, és un gran aliat en la lluita contra el canvi climàtic, en reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera.
 
El conseller ha afirmat que “quan pensa en el regadiu no ens hem de centrar únicament en el seu paper en l’agricultura, sinó que cal tenir en compte el seu rol en la població tant rural com urbana”, i ha afegit que “també volem posar en valor els esforços del nostre sector per una gestió sostenible i eficient de l’aigua i dels instruments que tenim a la mà. Exemples en tenim molts, com ara els de les Comunitats de Regants que avui ens comparteixen les seves experiències d’èxit, instruments com l’IRTA, l’Oficina del Regant, el Pla d’Acció per a l’Eficiència i la Sostenibilitat del reg, i instruments més nous com el simulador de reg expert que el Departament posarà properament a disposició dels agricultors de Catalunya, un simulador de reg expert que permetrà avaluar les estratègies de reg dels regants de la major part de cultius i de sistemes de reg existents a Catalunya, que és fruit d’un programa LIFE en el que hi participen l’IRTA, el DAAM, a través de l’Oficina del Regant, i l’empresa Barcelona Digital, i que podrà incidir sensiblement en l’estalvi d’aigua i energia, a partir de l’optimització de les estratègies de reg en les explotacions de regadiu del nostre territori”.
 
Josep Maria Pelegrí també ha volgut destacar la importància tecnològica i de redisseny de processos, atès que a través de la investigació en aquest camp, s’està aconseguint contínues millores pel que fa a l’eficiència tant hidràulica com energètica en els regadius, i ha indicat que “aquestes apreciacions sobre la gestió de l’aigua i el seu ús sostenible m’han fet reflexionar sobre dos temes importants que afecten a les terres de Lleida i que darrerament ocupen i preocupen moltes persones i institucions: els purins i l’aprovació del nou Pla Hidrològic per part del govern central”.
 
Així, Pelegrí ha exposat que si bé a dia d’avui, i gràcies als nivells dels embassaments, “sembla que la quantitat d’aigua està garantida per a la present campanya, tot i que no oblidem que la sequera al nostre país és estructural, i per això no s’ha d’abaixar la guàrdia; però la qualitat presenta aquests dies una nova amenaça amb la decisió del Govern espanyol de rebaixar el preu que paga per l’electricitat que generen les plantes de cogeneració a base dels purins; estem en un pre-acord, però episodis com aquests ens serveixen per a visualitzar els esforços que fan els nostres ramaders i les incoherències de determinades polítiques. D’un costat fem funcionar quantitats ingents de depuradores per a solucionar les dejeccions de les persones, mentre de l’altre som capaços de posar en perill i posar traves a les solucions de les dejeccions dels animals, aquells que ens donen de menjar i ens ajuden a créixer i a nodrir-nos adequadament”.
 
Quant al Pla Hidrològic de l’Estat, el conseller ha reiterat que “no entrarem al joc de la confrontació entre catalans, com pretenen; no atiarem el foc de l’enfrontament entre regants de Lleida i Delta de l’Ebre, entre territoris d’una mateixa nació com d’altres fan pensant-se que els aportarà rèdits electorals. Dividits perdrem força en les nostres reclamacions com a poble. I no pot ser que Catalunya pagui el plats trencats de la gran irresponsabilitat de les  decisions del PP, o millor, dit ‘concessions’ en el tema del PHN, aprovat a cuita corrents, amb la ‘nocturnitat’ i traïdora habitual dels consells de ministres dels divendres, sense dialogar ni consensuar amb els territoris afectats, que n’és el darrer exemple; una aprovació amb les concessions d’aigua fora de tota lògica i sense cap justificació que han fet aigües amunt de l’Ebre, fora de Catalunya, i que són les que posen en risc l’equilibri del Delta de l’Ebre, no pas els regadius de Catalunya, que són tant necessaris com l’aigua que els alimenta per a garantir l’alimentació i, alhora, el progrés i el benestar de la població a les zones rurals”.
 
En aquesta línia, Josep Maria Pelegrí ha afirmat que “no es pot gestionar l’aigua i els rius com si fossin una mercaderia, un bé comercial que s’ofereix al millor postor, enlloc de pensar que són un bé essencial, fràgil i vulnerable, que cal gestionar de manera eficient i sostenible, en línia amb les polítiques que emanen de la Directiva Marc de l’Aigua i del segle XXI”; i ha reiterat que “com a Govern, des de Catalunya, hem fixat la nostra posició i recorrerem el PHN, perquè cal garantir la preservació d'un espai tant ric en biodiversitat i alhora vulnerable com és el Delta de l'Ebre, la qual cosa en cap cas no és incompatible amb la defensa del reg i dels regants per més que hi insisteixin. Així, com a Govern estem compromesos amb garantir els regs a Lleida i al conjunt de Catalunya com a motor de desenvolupament imprescindible per a la fixació de la gent al territori, i entenem que a Lleida el reg és compatible amb la protecció del Delta; i també com a Govern apostem per l'ús sostenible dels diferents usos de l'aigua, també en l'agricultura, on estem fent importants esforços conjuntament amb el sector a través del Pla d'eficiència en l'ús de l’aigua per al reg”.
 
Així mateix, Pelegrí ha insistit que “el problema no és dins de Catalunya sinó aigües amunt, en altres comunitats autònomes per on passa el riu i on s’ha ampliat i atorgat noves concessions”, i que “el compromís del Govern de la Generalitat amb els regs i els regants és total, i ho estem demostrant amb les mesures que estem desenvolupant per a millorar la gestió i el finançament del Segarra-Garrigues i facilitar l’adhesió dels regants. Volem que s’acabi aquesta infraestructura, i que serveixi per a regar les terres de Lleida. I ho estem fent sense que suposi cap amenaça per a ningú, ni per als valors naturals que cal protegir ni per altres ciutadans o territoris. L’aigua és i serà sempre vida, i no motiu d’enfrontament entre sectors econòmics o entre territoris, un principi que tenim clar i que sempre defensarem”.
 
Així, el conseller ha tancat la seva intervenció fent una crida a l’ús responsable de l’aigua: “l’aigua és una qüestió de tots i tots n’hem de fer un ús responsable, per això és imprescindible fer pedagogia i prendre consciència de què podem fer nosaltres per a millorar. D’ella depèn el progrés, el desenvolupament, la sostenibilitat i el futur”.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

moment de la inauguració

moment de la inauguració
JPG | 370

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia