- El cap de l’Executiu ha presidit l’homenatge de Sant Martí de Llémena als germans Roca i als seus pares
- Artur Mas també ha visitat aquest matí les instal·lacions de l’empresa Noel Alimentària, a Sant Joan les Fonts
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest matí que “podríem dir que la cuina catalana és avui el Silicon Valley de la cuina mundial”. El cap de l’Executiu ha fet aquesta afirmació durant l’acte d’homenatge a la família Roca, organitzat per l’Ajuntament de Sant Martí de Llémena, que ha nomenat Montserrat Fontané i Josep Roca fills predilectes i els seus fills, Joan, Josep i Jordi, fills adoptius del municipi en reconeixement a la trajectòria d’aquesta família que ha portat El Celler de Can Roca a ser considerat el millor restaurant del món.
Artur Mas ha assegurat que un homenatge com el que s’ha fet avui a la família Roca “honora unes persones concretes, però també ens honora a tots plegats”, perquè el seu exemple “ens encoratja i ens dóna empenta i energia, elements molts essencials per al que estem vivint i el que haurem de viure”, moments que “molta gent viu amb una càrrega d’il·lusió, de compromís i d’anar endavant”.
El president ha fet notar als assistents, que han omplert la plaça de Sant Martí de Llémena, que, malgrat les seves dimensions geogràfiques i democràtiques, “Catalunya és capaç de situar-se a dalt de tot del món en molts àmbits diferents”, com la cuina, la cultura, la música, la ciència o la recerca. En el cas de la família Roca, el president ha assenyalat que per situar-se des de la Vall de Llémena i de Girona al món “han posat moltes hores, moltes idees, molta vocació, molta sensibilitat i molta capacitat d’assumir riscos, que vol dir capacitat de fer canvis quan cal fer-los”.
A l’homenatge també hi han assistit l’alcalde, Jaume Busquets; els consellers de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, entre d’altres.
El ple de l’Ajuntament de Sant Martí de Llémena va aprovar per unanimitat el passat 27 de gener passat fer aquest reconeixement als fundadors del restaurant El Celler de Can Roca i als seus pares. En la moció es destaca “l’estreta relació” de la família Roca amb els seus orígens”, així com “la seva contribució a donar a conèixer casa nostra al món i per fer-ho amb una modèstia i una senzillesa que hauria de ser exemple per a tots”. Els pares dels germans Roca són originaris de Sant Martí de Llémena, on les seves famílies tenen un llarg historial relacionat amb el món de l’hostaleria.
Visita a Noel Alimentària
Prèviament, el cap de l’Executiu ha visitat a Sant Joan les Fonts l’empresa Noel Alimentària SAU, de productes cuits i curats i plats cuinats. L’han acompanyat els directors generals de la companyia, Anna Bosch i Joan Boix, així com l’alcalde de Sant Joan les Fonts, Joan Espona; el conseller d’Empresa i Ocupació; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, i l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, entre d’altres.
Noel Alimentària és una empresa familiar, fundada a Olot el 1940 per Josep Bosch Callís com un petit obrador dedicat a l’elaboració artesanal d’embotits. El seu fill, Albert Bosch Sala, va ser el gran impulsor de Noel, que ara, gairebé 75 anys després, ha esdevingut una marca internacional present a més de 55 països.
Amb una facturació de 187 milions d’euros, Noel és la tercera empresa d’elaborats càrnics de l’Estat. Dóna ocupació a 800 treballadors directes i 1.000 d’indirectes. L’empresa té previst invertir 25 milions d’euros en els pròxims anys en ampliacions de les seves plantes i en maquinària d’alt rendiment per tal de millorar la seva capacitat i eficiència productiva.
A més, a través de la Fundació Albert Bosch, es desenvolupen iniciatives i projectes de la mà de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, amb la finalitat de fomentar la investigació tant de solucions mèdiques contra el càncer infantil, com d’altres malalties pediàtriques.