Protecció Civil

A partir de les 10.00 hores d'avui

Protecció Civil de la Generalitat provarà aquest matí el funcionament de 84 sirenes de risc químic a 37 municipis catalans

query_builder   25 març 2014 08:50

event_note Nota de premsa

A partir de les 10.00 hores d'avui

Protecció Civil de la Generalitat provarà aquest matí el funcionament de 84 sirenes de risc químic a 37 municipis catalans

 
  • Durant la prova, es farà enviament de missatges a través de l’aplicació per a mòbils gencat.mobi/pcivil quan s’activin les sirenes de cada zona, tal com es faria en una emergència real
 
  • Aquest tipus d’exercici serveix per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís d’accident químic i minimitzar el temps de resposta
 
  • Més de 12.000 alumnes i més de 300 professors de 29 escoles del Baix Llobregat i Tarragona aprofitaran la prova per practicar un exercici de confinament
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) provarà aquest matí, a partir de les 10.00 hores, les 84 sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT. Durant l’exercici, sonaran les sirenes d’avís de risc químic ubicades en 37 municipis de Catalunya, el so de les quals és perceptible en una àrea aproximada de 137 Km2. Aquest tipus d’exercici, que es realitza dos cops l’any, serveix per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i minimitzar el temps de resposta. També servirà per comprovar el seu funcionament.
 
A més, durant la prova de sirenes, es farà un enviament de missatges massius, a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil, per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en un cas d’accident químic real.
 
També s’informarà en temps real a través del compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat que té prop de 49.200 seguidors.
 
Els municipis que participaran en el simulacre són: Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Les, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba, Riells i Viabrea, Flix, Tortosa, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, el Catllar, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, Tarragona, la Canonja, Vila-seca, Salou, Castellgalí i Barcelona.
 
La xarxa de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat és el sistema d’avís a la població de gran abast que contempla el PLASEQCAT per a les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu. L’objectiu de la prova és familiaritzar la població amb aquests tipus de senyals d’avís i les accions a realitzar en cas d’accident real i minimitzar el temps de resposta.
 
L’alarma (so d’alerta), que consta de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons, sonarà a través de les sirenes instal·lades al territori. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.
 
En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancar portes i finestres i apagar la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència; els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència. Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies. Si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no ens hem de quedar a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins de l’edifici més proper.
 
L’alumnat i professorat de 29 escoles –sis del Baix Llobregat i 23 de Tarragona- practicaran un exercici de confinament. En total, aquest matí, tancaran les portes i baixaran les persianes de l’escola, més de 12.000 alumnes i més de 300 professors. Aquests se sumen als 100 alumnes i 4 professors de l’Escola La Salle de Tarragona que divendres passat van fer l’exercici de confinament. Recordem també que 4.740 alumnes de 15 centres educatius del Prat de Llobregat van practicar aquest exercici el passat 12 de març coincidint amb el simulacre d’accident químic de l’empresa Cromogenia Units.
 
També és important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. En aquest cas, us podeu assabentar a través de l’aplicació per al mòbil de Protecció Civil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació, etc.
 
Per tal d’informar a la població sobre la realització de l’exercici, la Direcció General de Protecció Civil s’ha posat en contacte amb els 37 ajuntaments implicats i se’ls ha enviat per correu electrònic tant material gràfic com una falca de ràdio de l’exercici. A més, s’han realitzat entrevistes amb les ràdios municipals d’aquestes poblacions i s’han fet piulades amb el coixinet #provasirenes a través dels canals @emergenciescat i @112 en català, castellà, anglès, francès i alemany.
 
La Direcció General de Protecció Civil ha distribuït 50.000 exemplars de flyers, 4.600 cartells en català i 25 en aranès als ajuntaments afectats per la prova per tal que prioritzin la seva difusió en llocs de pública concurrència, elements vulnerables i zones més afectades.
 
Podeu trobar més informació de l’exercici al web www.gencat.cat/interior/riscquimic
 
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat, s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes seran tractades com a alertants i es passaran al telèfon 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc. Aquesta informació també es recollirà amb els observadors repartits pel territori, per comprovar que el so s’escolta en la zona de cobertura que cobreix cada sirena. Tanmateix, el dia de la prova es demanarà la participació als seguidors del twitter @emergenciescat de Protecció Civil de la Generalitat, demanant la seva ubicació exacta i si senten bé la sirena amb el coixinet #provasirenes.
 
 
CRONOLOGIA DE L’EXERCICI                                
L’activació de les sirenes és farà per sectors de risc i en diferents fases:
 
Flix i Tortosa
- Flix: Turó del Castell Vell i Punta del Canó.
- Tortosa: Polígon Campredó
 
10.00h Activació en alerta de les sirenes de Terres de l’ Ebre
10.10h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
Sector Químic del Vallès Oriental - Vallès Occidental
- Granollers: Polígon Congost (El Palou); Parc Lledoner i aparcament MMPP ADIF
- Canovelles: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la de Granollers
- Montornès del Vallès: Dins les instal·lacions de Repsol i Turó de les Tres Creus
 
10.20h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Vallès Oriental – Vallès Occidental
10.30h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
Sector Químic del Llobregat - Vallès Occidental i Bages
- Olesa de Montserrat: Policia Local i Carrer Ripollès
- Esparreguera: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la d’Olesa de Montserrat
- Abrera: Parc de l’Església i Urbanització Les Carpes
- Martorell: Club Natació Martorell; Pistes Atletisme (Torrent de Llops); Centre Cultural Martorell i Recinte Ca n’Oliveras
- Sant Andreu de la Barca: Ajuntament
- Castellbisbal: Urbanització Costablanca
- Castellgalí: Polígon Pla del Camí
 
10.40h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat – Vallès Occidental i Bages
10.50h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
Sector Químic del Llobregat - Barcelonès
- Sant Feliu de Llobregat: Plaça Alfonso Comín
- Sant Joan Despí: Av. Barcelona cantonada amb C/ Sant Martí de l'Erm i Instal·lacions TRAM
- Sant Boi de Llobregat: Parc Torre del Sol; Edifici l’Olivera i Edifici Centre de Serveis
- Cornellà de Llobregat: Edifici Ajuntament i Almeda
- Santa Coloma de Cervelló: Rotonda accés Colònia Güell
- El Prat de Llobregat: Edifici Ajuntament i Residència gent gran Onze de Setembre
- Viladecans: Parc de la Torre Roja
- Hospitalet de Llobregat: Edifici Ajuntament; Escola Educació Especial l’Estel - Can Bori i Bellvitge (Parc Rambla Marina)
 
11.00h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat - Barcelonès
11.10h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
Polígon Nord Tarragona
- Vilallonga del Camp: Piscina Municipal (C/ Alfons el Cast amb C/ Dr. Mestres)
- El Morell: CEIP Ventura Gassol
- La Pobla de Mafumet: Casal Municipal - C/ Molí Fenche
- Els Pallaresos: Urbanització Pallaresos Parc i C/ Pau Claris amb Av. President Macià
- Els Garidells: Ajuntament
- Perafort: Barri de Puigdelfí (Casal Municipal) i Ajuntament
- Constantí: Plaça del Castell /Església; Institut Estudis Secundaris i Polígon Industrial
- Tarragona Nord: Urbanització Sant Salvador (Club de Tir); Urbanització Sant Salvador (Junt accés des de la N-340); Universitat Rovira i Virgili i Polígon Industrial Riu Clar (Dins Lavaflix)
 
11.20h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Nord Tarragona
11.30h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
Polígon Sud Tarragona
- Tarragona: Barri de Torreforta (Parc de Bombers i Camp Municipal de Futbol); Barri de Bonavista (Centre d’Assistència Primària i Empresa d’aigües AITASA); Barri de Camp Clar (Edifici FECSA i Centre Segur. I Cond. Salut Treball); Avinguda de la Independència (Junt l’Eroski); Prolongació carrer Joan Miró (Junt al Francolí); Zona Portuària (Dins empresa Kemira Ibèrica S.A); Polígon Industrial Entrevies; Moll de Costa; Barri del SerralloM IES Vidal I Barraquer; Universitat Laboral
- La Canonja: Col·legi públic i Ajuntament
- Vila-seca: Urbanització la Pineda (Col.legi Públic); Urbanització la Pineda (Dins l’Aquópolis); Col.legi públic Sant Bernat; Col.legi públic Mestral i Edifici IES Vila-seca
- Salou: Urbanització Mirador i Urbanització Cova Mar (Av. de la Pedrera)
 
11.40h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Sud Tarragona
11.50h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
Les
-  Les: Neolectra Aran, S.L.U Edifici Ajuntament
 
12.00h Activació en alerta de la sirena de Les
12.10h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
Sector químic de la Tordera
- Gualba: Prop de la Batllòria (barri de Sant Celoni); Junt a Carburos Metálicos i Casal Municipal de Gualba de Baix
- Sant Celoni: Barri Borrelles (C/ Bisbe Irurita cantonada Joan Maragall) i edifici Ateneu Municipal
- Riells i Viabrea: Dependències de la Guàrdia Municipal
 
12.20h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic de la Tordera.
12.30h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
Port de Barcelona i Zona Franca
- Barcelona: Port (Cruïlla C/ Y amb C/ nº4, Moll Inflamables. Davant ENAGAS i Ctra. Circumval·lació Km2,2); Zona Franca (Cruïlla C/ E amb C/ 3 i Cruïlla C/ 50 amb C/ 4)
 
12.40h Activació en alerta de les sirenes del Port de Barcelona i Zona Franca
12.50h Activació de les sirenes en fi d'alerta.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia