• Conseller Homs: “Crida l'atenció, aquesta contradicció: no som subjecte però el dret a decidir es podria contemplar”
  • El conseller de la Presidència creu que la decisió del Constitucional no aturarà el procés català perquè “és un mandat del poble de Catalunya”
El conseller Homs a 8 al dia
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat avui que és “xocant” i “contradictori” que el Tribunal Constitucional (TC) constati que el poble de Catalunya no és un subjecte polític mentre declara la constitucionalitat del dret a decidir. “Dir que no hi ha subjecte però  que es pot decidir és un plantejament no massa coherent en si mateix”, ha afegit el portaveu del Govern.  El conseller Homs ha fet aquestes declaracions durant una entrevista al programa 8 al dia de 8tv després de que s’hagi conegut la sentència del TC sobre la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener de 2013.

“És inversemblant explicar que el poble de Catalunya no és res, tot  i que regularment votem al Parlament” ha assegurat el portaveu del Govern, que ha afegit que el fet que el poble de Catalunya és “un subjecte és evident i s’expressa tantes vegades com hem anat a votar”. Homs ha afirmat que “el que em sorprèn és que el TC accepti la idea del dret a decidir” tot afegint que “crida l'atenció, si més no, aquesta contradicció: no som subjecte però el dret a decidir es podria contemplar”. De totes maneres, el conseller de la Presidència ha fet una crida a “llegir-ho amb calma” ja que “ens mereixem una lectura més profunda”.

El portaveu del Govern ha precisat que “ens troben en un entorn declaratiu” ja que “la declaració de sobirania estava situada en el terreny de l’expressió de la voluntat del Parlament” i ha recordat que la cambra catalana “ha fet moltes declaracions a favor de l’autodeterminació”, tot i que és la primera vegada que es produeix “el despropòsit del govern espanyol d’impugnar una declaració fruit  d’una expressió política”. En paraules del conseller Homs, la decisió del TC no tindrà conseqüències sobre el procés polític que viu Catalunya ja que la declaració de sobirania “ja estava suspesa, i hem anat fent” perquè “és un mandat del poble de Catalunya”.

Segons el conseller Homs, la decisió del TC “no agradarà gens al govern espanyol” perquè “una cosa és el no polític, però una altra són les regles del joc” i “al final resulta que el dret a decidir ha quedat admès per TC”. En aquest sentit ha afegit que “a l’estat espanyol no es pugui votar o consultar el poble de Catalunya és tan absurd con increïble perquè som a la Unió Europea”. “La sentència posa de manifest contradiccions notables, però evidencia que el problema no és jurídic, sinó polític”, ha reblat.