• El Govern explica a la cambra catalana les noves millores al servei de Rodalies
Parlament

El Parlament de Catalunya escollirà aquest dimecres els diputats que defensaran al Congrés dels Diputats la proposició de llei orgànica per delegar a la Generalitat la competència per convocar el referèndum sobre el futur polític de Catalunya. Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV) seran els diputats escollits per la cambra catalana durant el ple d’aquesta setmana per defensar aquesta proposició el proper 8 d’abril a Madrid. Per la seva banda, Mercè Jou (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Dolors Camats (ICV) seran escollits com a suplents. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, representaran el Govern, des de la tribuna de convidats del Congrés, en el debat sobre la consulta sobiranista, tal i com ho ha decidit avui el Govern en la seva reunió setmanal. En paraules del conseller Homs, el 8 d'abril serà "un dia molt important" i el Govern estarà "molt al cas" dels arguments polítics que s’esgrimeixin al Congrés dels Diputats. El portaveu del Govern ha recordat  que "el protagonisme l'ha de tenir" el Parlament, ja que és d'on va sortir la proposta que es discutirà el dia 8 d’abril a Madrid. El ple d’aquesta setmana també acollirà el primer debat sobre la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre la renta garantida.

Sessió de control
Com és habitual, el ple del Parlament s’iniciarà amb la sessió de control al Govern on el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, explicarà la recent posada en servei del sistema de rodalies del Camp de Tarragona i Girona. La Generalitat de Catalunya ha destinat una inversió de 306,6 milions d’euros a la realització d’un conjunt d’actuacions considerades prioritàries per a la millora de la xarxa de rodalies de Catalunya amb l’objectiu de millorar la seguretat, fiabilitat i funcionalitat de la xarxa. La principal característica de les noves línies de Rodalies al Camp de Tarragona i Girona és la millora de la freqüència de pas i, en alguns casos, el temps dels trajectes.

Per la seva banda, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, es pronunciarà sobre les propostes contingudes en l’informe de la Comisión de expertos para la reforma del Sistema Tributario Español realitzat a instància del govern de l’estat. Una iniciativa que segons el titular del Departament d’Economia és una nova mostra que “l’agenda recentralitzadora de l’estat està desbocada”. A més a més, detallarà les actuacions de la Generalitat per defensar i garantir la continuïtat de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, també participarà a la sessió de control al Govern on serà preguntada sobre la situació de l’educació catalana i la dualitat entre l’escola pública i la privada. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, també respondrà dues preguntes parlamentàries: una sobre actuacions a les Gavarres després de les nevades de 2010, i una altra sobre l’estat dels boscos per a la prevenció d’incendis. Per la seva banda, el conseller de Salut,  Boi Ruiz, parlarà del futur de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona i de la situació de les llistes d’espera i les urgències de la sanitat catalana.

Finalment, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, explicarà els objectius de l’impost de l’audiovisual que tramita el Govern; el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, mostrarà el capteniment de la Generalitat en matèria de violència de gènere; i el conseller de Justícia, Germà Gordó, repassarà l’estat dels serveis penitenciaris de Catalunya.

Un cop acabada la sessió de control del Govern, s’iniciarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.