El director general per a la Immigració, Xavier Bosch, ha intervingut a l’acte de celebració dels 25 anys de l’organització que ha tingut lloc a l’Ajuntament de Barcelona
Logo d'SOS Racisme
El Govern de la Generalitat, per mitjà del director general per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, Xavier Bosch; ha reconegut avui la tasca necessària d’SOS Racisme davant el risc d’un auge dels discursos excloents a causa de la crisi econòmica i social. Així ho ha expressat Bosch durant l’acte de celebració del 25è aniversari de l’entitat, que ha tingut lloc aquesta tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.
 
L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i també hi han participat la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, el fundador d’SOS Racisme, Pere Camps, i la directora d’SOS Racisme Catalunya, Alba Cuevas.
 
Xavier Bosch ha afirmat que “qualsevol país amb solidesa democràtica necessita una societat civil organitzada que desperti consciències, tregui a relleu injustícies i faci constar el seu esperit crític davant les administracions”. Pel director general per a la Immigració, la feina d’SOS Racisme és especialment benvinguda en les actuals circumstàncies, una època en què “l’atur i la precarietat tensen la nostra societat i alguns poden tenir temptacions de buscar-ne equivocadament responsabilitats precisament entre els més febles, entre aquells que més pateixen els efectes de la crisi”.
 
Bosch també ha citat l’avenç de l’ultradreta a Europa i l’exemple de la victòria del Front Nacional a Perpinyà com dues proves més de la importància d’actuar preventivament i d’evitar qualsevol deriva que justifiqui la discriminació d’una part de la ciutadania per raó del seu origen. En aquest sentit, el director general ha afegit que “per a tots aquests perills cal una actuació contundent des de tots els nivells, però sobretot cal prevenció. Cal aprofundir en la tradició de respecte de la nostra societat i combatre totes les veus intolerants que puguin posar en perill la cohesió i la pau social a Catalunya”.
 
El representant de Benestar Social i Família també ha recordat les línies de col·laboració que comparteix el Govern amb SOS Racisme, com la Taula de Ciutadania i Immigració o els grups de treball que van contribuir a redactar el Pla de Ciutadania i de les Migracions 2013-2016, el full de ruta que ha de guiar les polítiques públiques de la Generalitat en aquest àmbit al llarg dels propers anys.
 
Finalment, Bosch ha remarcat la importància de seguir treballant en accions de sensibilització de la població com les que aixopluga el conveni de col·laboració signat entre la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i les dues principals entitats municipalistes per lluitar contra els rumors vinculats a la immigració i la diversitat cultural. Quelcom que, ha insistit, ha d’anar acompanyat d’una reforma de la legislació específica per combatre millor els delictes de discriminació per motius racials, ètnics, d’origen, de gènere, d’orientació sexual o de qualsevol altre motiu.
 
Bosch ha apostat per “una bona col·laboració amb els estaments judicials, encarregats de perseguir aquests delictes” i per “una bona conscienciació ciutadana per evitar aquests casos i denunciar-los quan es produeixin. Aquí és on SOS Racisme i la resta d’entitats de la societat catalana tenen un paper rellevant que cal reconèixer i que fan de Catalunya un referent internacional en la denúncia del racisme, la xenofòbia i la intolerància”.