El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada acull el proper dijous, 27 de març, la presentació del llibre Justícia i poder a Catalunya abans de l’any mil, a càrrec del seu autor, Josep Maria Salrach. Aquesta obra és un retrat de la pràctica judicial a Catalunya als segles IX i X, la qual s’emmarcava en una cultura jurídica amb fonaments sòlids com ara el Liber iudiciorum, el codi visigòtic del segle VII.
 
El llibre, que presentarà el director del CEJFE, Xavier Hernàndez, ens acosta a la realitat dels catalans de fa mil anys que acudien als tribunals per resoldre tota mena de conflictes: sobre béns, drets, dominis, accés a la terra, llibertat, fiscalitat, preu just, homicidi, adulteri o moneda falsa, a tall d'exemple. L'obra és testimoni d'una justícia que, malgrat que estava en mans dels poderosos, era pública i no deixava els febles desemparats.
 
En aquella època, a Catalunya, els tribunals eren presidits pels comtes, que es consideraven garants del dret i la justícia i es declaraven compromesos amb la missió d'administrar-la rectament. Els jutges n'eren els principals artífexs, però en les audiències estaven flanquejats per homes bons, una mena de jurats populars segurament formats, en part, per veïns prominents dels llocs on se celebraven els judicis.
 
L'autor
Josep Maria Salrach, llicenciat en filosofia i lletres i doctor en història medieval per la Universitat de Barcelona, ha estat professor d'aquesta universitat i actualment ho és de la Universitat Pompeu Fabra; ha dirigit el Diccionari enciclopèdic Salvat Català i les obres Història de Catalunya i Història universal; és autor de llibres d'història medieval i de síntesi històrica sobre els Països Catalans, i en els últims anys la seva recerca s'ha centrat en temes socials, com les crisis de subsistència o aquesta història sobre la justícia medieval.
La presentació serà a les 17 hores a la seu del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (c/ d'Ausiàs Marc, 40, Barcelona). Els interessats a assistir-hi poden inscriure-s'hi a biblioteca_cejfe.dj@gencat.cat