FOTO WEB
Un moment de la intervenció del conseller.
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director general de l’institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Maria Monfort,  així com del conseller delegat executiu de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA) i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, ha presidit, aquest matí, la benvinguda del segon ‘Fòrum Nestlé de Creació de Valor Compartit: El sector alimentari davant dels reptes nutricionals del segle XXI’, que s’ha celebrat en el marc de la Fira Alimentària 2014.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció destacant que aquest fòrum demostra la importància de la “nostra industria agroalimentària per a respondre a un seguit de tendències sociodemogràfiques existents, com ara l’obesitat –especialment infantil-, el creixent interès a millorar el benestar i la salut i com aquests es relacionen amb la nutrició, o l’envelliment, unes tendències d’uns consumidors cada cop més exigents, als quals els hi hem de donar una resposta en forma d’un producte econòmicament rendible i que compleixi les expectatives.
 
I alhora, aquestes tendències també ens demostren, com ha afegit Pelegrí, el nou paper que adquireix el consumidor, cada cop més involucrat en els llançaments dels productes i cada cop més adepte a una alimentació personalitzada -en productes que satisfacin una demanda en concret i, sovint molt relacionada amb el món de la salut; el creixent interès en la prevenció i la consciència de responsabilitat, de què “les nostres actuacions tenen conseqüències sobre el nostre cos i el nostre benestar present i futur”; o l’important paper que juga l’empresa agroalimentària en la resolució de problemàtiques socials, tant per la tipologia de productes que fabrica com pel seu paper de bon prescriptor que està aconseguint en l’alimentació.
 
En aquest sentit, i com a responsable del Departament, el conseller també ha volgut “trencar una llança a altres dos reptes en què les empreses del sector hi tenen molt a dir, molt a portar i molt a ajudar a conscienciar, i sobre els quals podem treballar conjuntament: d’una banda, el futur aprovisionament alimentari -es preveu que el 2050 la població mundial assolirà els 9.250 milions d’habitants i es passarà del 47% de població urbana actual al 70%- i, de l’altra, el malbaratament alimentari: mig milió de persones menjarien un any amb els 35 quilos d’aliments en bon estat que cada català llença a les escombraries de mitjana a l’any i que representen un 20% de la producció de les terres cultivades a Catalunya. Ajudaria a sensibilitzar el consumidor si sabés que per cada quilo d’aliments en un estat raonable del qual es desfà, també llença a les escombraries més de 3€. La situació obliga a fer una profunda reflexió entre els agents implicats per posar límit al malbaratament de recursos, i tots hi estem implicats”.
 
Josep Maria Pelegrí ha insistit en què “els nostres reptes passen inevitablement per la innovació, que, entre d’altres coses, accelera el creixement de les categories i millora la reputació i el posicionament de les marques; l’aposta en ferm per a oferir valors afegits als nostres productes de qualitat; i la col·laboració público-privada. Els polítics, les administracions i les empreses saben que hem de canviar i evolucionar al mateix ritme de la societat i els ciutadans, i del mercat i del consumidor, si volem ser útils i sobreviure en aquest entorn canviant i de canvis profunds.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Un moment de la intervenció del conseller.

Un moment de la intervenció del conseller.
JPG | 1661