El conseller d’Interior Ramon Espadaler ha lliurat aquest matí la medalla d’or de Protecció Civil a qui va ser el primer gerent de Protecció Civil de la Generalitat, Alfons Maria Thió de Pol, en reconeixement per serveis excepcionals preventius i per la seva gran tasca en els orígens del que avui és el sistema de protecció civil de Catalunya.
Thió de Pol ha rebut la medalla i l'agulla d’or de Protecció Civil en un íntim i senzill acte celebrat al despatx del conseller d’Interior, acompanyat de la seva família i companys de professió. També hi han assistit el secretari general del Departament d’Interior, Josep Martínez Melgares; el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, i el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Ramon Parés.
El conseller Espadaler ha destacat el “merescut homenatge que rep avui Alfons Maria Thió de Pol, que fa molts anys va posar la llavor del que ara és Protecció Civil de la Generalitat, una llavor que ha fructificat bé”. “És un servidor públic que ha dedicat gran part de la seva vida a una millor protecció de les persones i els béns”, ha afegit.
Alfons Maria Thió de Pol ha visitat avui el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), la creació del qual va impulsar, convertit en una eina al servei del ciutadà i de les administracions locals en la gestió de qualsevol emergència. Thió ha recordat els temps en què es discutien quins serien els marges de les competències en protecció civil entre el Govern central i la Generalitat. “La competència era important, però sobretot la responsabilitat i l’eficàcia”, ha ressaltat.
Diversos tècnics, alguns d’ells jubilats, que van coincidir amb Thió l’han volgut acompanyar en aquesta visita a les instal·lacions de Protecció Civil de la Generalitat, i n’han destacat no només la gran vàlua professional i habilitats directives, sinó també la gran dimensió humana, amabilitat i seny amb què dirigia els seus col·laboradors. Thió també va fer una prioritat en la seva tasca de la difusió de mesures i consells de prevenció i autoprotecció a la població, seguint la premissa que una població informada és una població segura.
El reconeixement a Thió de Pol coincideix amb el 25è aniversari de la creació de la Gerència de Protecció Civil, pel Decret 9/1989, de 21 de gener, amb l’objectiu de posar les bases de la protecció civil a Catalunya i l’elaboració dels primers plans d’emergència.
Nascut a Bescanó el 1928, Alfons Maria Thió de Pol es va formar en enginyeria industrial. L’any 1961 va ser nomenat enginyer assessor de l’Ajuntament de Girona i, posteriorment, va ser cap del serveis tècnics de l'Ajuntament de Girona, fins a l’any 1985.
Entre els anys 1985 i 1987 va ser cap de serveis de la Junta de residus de Catalunya i l’any 1987 va ser nomenat director general de Prevenció i Extinció d’Incendis. El desembre de 1988 va ser nomenat gerent de Protecció Civil, càrrec que ocuparia fins al febrer de 1995, fins després de l’aprovació del que va ser el primer Pla de protecció civil amb el qual mai havia comptat Catalunya i que dotava el país d’una anàlisi de risc, procediments i mecanismes de resposta davant una gran emergència. Es tracta del Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT). Un cop el Pla va ser aprovat, Thió va jubilar-se.
Com a gerent de Protecció Civil, Thió de Pol, va encarregar-se d’engegar la protecció civil a Catalunya en l’àmbit municipal i autonòmic, va assentar les bases de la seva evolució i va engegar el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, primera versió del CECAT.
El primer equip amb qui va treballar Thió a la Gerència de Protecció Civil, predecessora del que avui és la Direcció General de Protecció Civil, va deixar a punt les bases per la Llei de protecció civil de Catalunya, que s’aprovaria el 1997 i que recollia l’esperit municipalista de Thió de Pol, que entenia el municipi com a primer graó i peça fonamental en la protecció civil, tal com estableixen la Llei de bases de règim local i la Llei municipal i de règim local de Catalunya.
Thió de Pol també va treballar perquè la llei estatal de protecció civil respectés les competències autonòmiques en la matèria que va culminar amb la Norma bàsica de protecció civil del 1992.
4