Direcció General de Comunicació

El Govern prioritza l'accés als serveis d'atenció precoç dels infants amb greu afectació i dels menors de 3 anys

El Govern prioritza l'accés als serveis d'atenció precoç dels infants amb greu afectació i dels menors de 3 anys

query_builder   1 abril 2014 15:48

event_note Nota de premsa

El Govern prioritza l'accés als serveis d'atenció precoç dels infants amb greu afectació i dels menors de 3 anys

 
  • L’Executiu modifica el Decret que regula aquests serveis, que tenen per objecte incidir en els trastorns del desenvolupament infantil i les situacions de risc que puguin provocar-los
  • La reforma també promou el compromís de la família durant el tractament de l’infant
  • Actualment, Catalunya disposa d’una xarxa de 94 centres de desenvolupament infantil i atenció precoç distribuïts arreu del territori
 
L’accés als serveis d’atenció precoç es prioritzarà per als infants de menys de tres anys i per aquells amb greu afectació, d’acord amb el criteri clínic dels professionals del Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP). Aquesta és una de les mesures incloses en la modificació del Decret que regula aquests serveis, aprovada avui pel Govern.
 
Sens perjudici del caràcter universal que té l’atenció precoç, l’experiència dels darrers anys ha evidenciat la necessitat de recollir els criteris de preferència en l’atenció a l’infant per aconseguir més eficàcia en la prestació dels serveis i  procurar una atenció immediata quan l’edat i la salut de l’infant així ho aconsellin.
 
S’entén per afectació greu aquella condició familiar, d'entorn o del mateix infant que repercuteix en alguna àrea del seu desenvolupament, de manera que resta compromesa de forma significativa la seva capacitat adaptativa i de relació amb l'entorn.
 
La nova regulació també estableix que família i CDIAP hauran de subscriure un acord assistencial que reculli, com a mínim, el compromís del centre d’efectuar la valoració diagnòstica i, si escau, el pla d’atenció terapèutica, així com el compromís de la família d’assistir a les sessions programades i de seguir les pautes d’intervenció que estableixi l’equip interdisciplinari. D’aquesta manera es vol garantir la implicació de la família durant el tractament de l’infant.
 
L’atenció precoç té per objecte incidir en els trastorns del desenvolupament infantil i les situacions de risc que puguin provocar-los i s’entén com un conjunt d’actuacions de caire preventiu, de detecció, diagnòstic i intervenció terapèutica que s’estén des del moment de la concepció fins que l’infant compleix els sis anys.
 
Aquesta atenció es fa des de diferents àmbits, com ara el familiar, el sanitari, l’educatiu, el social i altres, per procurar un tractament global, integrat i coordinat.
 
Actualment, Catalunya disposa d’una xarxa de 94 CDIAP distribuïts arreu del territori. Es tracta de centres públics i gratuïts adreçats a infants fins a 6 anys que presenten algun trastorn en el desenvolupament o es troben en risc de patir-lo.
 
Des del servei es treballa per eliminar o disminuir els efectes d’aquests trastorns mitjançant el tractament més adequat a cada cas. En aquest sentit, els CDIAP treballen coordinats amb la resta de dispositius implicats en l’atenció de la primera infància.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia