- La Generalitat i Ecovidrio signen un conveni per als propers cinc anys que regula les condicions per finançar la recollida i selecció dels envasos de vidre
- Cada any es recuperen a Catalunya més de 22 quilos de vidre per habitant, entre la recollida selectiva i la part que s’obté a les plantes de tractament de residus

El conseller de Territori i Sostenibilitat i president de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Santi Vila, i el director general d’Ecovidrio, José Manuel Núñez-Lagos, han signat aquest matí el conveni de col·laboració que regula les condicions econòmiques per fer la recollida selectiva i la selecció dels envasos de vidre. Entre altres mesures, el conveni estableix unes aportacions d’Ecovidrio al món local, i a les empreses catalanes de gestió de residus, d’uns nou milions d’euros anuals fins l’any 2018. D’aquesta manera, es seguiran cobrint les despeses que té l’Administració local per recollir i seleccionar els envasos de vidre que es generen a Catalunya.
A l’acte de signatura hi han estat presents representants de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
El document regula els compromisos de l’ARC, de les entitats locals adherides i d’Ecovidrio. El conveni també promou i finança actuacions destinades a fomentar la recollida selectiva dels envasos de vidre, estableix les condicions per continuar millorant la instal·lació en contenidors i la recollida en totes les fonts de generació d’envasos de vidre, i preveu la realització de campanyes de conscienciació, adreçades tant a la ciutadania com a l’hostaleria, un sector clau, en la mesura que consumeix el 48% dels envasos de vidre.
Segons les últimes dades de l’ARC, l’any 2012 es van recollir prop de 170.000 tones de vidre, la qual cosa significa que es recuperen uns 22,3 quilos de vidre per habitant (equivalents a uns 85 envasos), entre els obtinguts a través de la recollida selectiva i els recuperats a les plantes de tractament. Catalunya compta actualment amb 32.000 contenidors de vidre —1 contenidor cada 237 catalans—, que és una de les millors ràtios d’instal·lació en contenidors de tot Europa. A més, cada any es col·loquen 800 contenidors nous per a la recollida domiciliària i per al canal de restauració i hostaleria, en què es consumeixen gairebé la meitat de tots els envasos de vidre.
1
Fitxers adjunts
1