La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat aquest matí el congrés Qüestions d’Estat, que se celebra al Museu de Badalona entre avui i demà, organitzat per l’entitat Òmnium Cultural d’aquesta localitat.
 
En aquest congrés s’exposaran tres ponències sobre identitat i cohesió en el nou estat, el model econòmic a la Catalunya independent, i democràcia i participació, a càrrec de Josep-Lluís Carod-Rovira, Carles Boix i Santiago Vidal, respectivament. Cada ponència anirà seguida d’una taula rodona en què hi participaran periodistes, representants d’entitats de la societat civil, escriptors i empresaris. La cloenda, demà diumenge, anirà a càrrec de la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals.
 
Durant la seva intervenció, la consellera de Benestar Social i Família ha agraït a “entitats com Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana que estiguin mantenint viva la flama de la il·lusió i l’ambició nacional del poble de Catalunya”.
 
Munté ha denunciat “la centrifugació de la responsabilitat del Govern espanyol a l’hora de reduir el dèficit públic”, al mateix temps que ha recordat que “en els darrers 3 anys les aportacions de l’Estat en polítiques socials a Catalunya s’han reduït un 92%, per programes tan sensibles com la dependència, la violència masclista, els serveis socials o la immigració”.
 
La consellera de Benestar Social i Família ha afirmat que “actualment, Catalunya és una Comunitat Autònoma escanyada econòmicament, ofegada competencialment i que veu com la seva identitat nacional és constantment atacada”. Com a conseqüència d’aquesta realitat ha afirmat que “el camí que hem seguit fins ara s’ha acabat i hem arribat a una cruïlla on només podem optar entre dues direccions: la de la submissió o la de la independència”.
 
En aquest sentit, Neus Munté ha recordat que el Govern, amb un ampli suport parlamentari, “està seguint fil per randa el full de ruta del dret a decidir”, en un procés en el qual “se sent molt acompanyat per la societat civil organitzada en entitats com Òmnium Cultural”, a qui ha agraït l’organització d’aquest congrés sobre el nou estat català: “espero que més enllà de confrontar models entre els convençuts i les convençudes, aquests arguments serveixin per acabar de convèncer molts ciutadans de que la independència és la millor solució que té el nostre país a l’horitzó”.