· L’antena tecnològica s’ubica a Tel Aviv, des d’on es treballarà conjuntament amb MATIMOP, l’agència israeliana per la recerca i el desenvolupament.
· L’objectiu de l’antena és buscar empreses israelianes interessades en projectes d’R+D catalans -i a la inversa-, identificar programes internacionals de suport als projectes d’R+D i promoure activitats bilaterals.
La Generalitat de Catalunya ha obert una antena tecnològica a Israel amb l’objectiu de fomentar la col·laboració entre empreses catalanes i israelianes en projectes d’R+D i innovació. Està ubicada a Tel Aviv, des d’on es treballarà en col·laboració amb MATIMOP, l’agència israeliana per la recerca i el desenvolupament, de referència a nivell internacional. És la primera antena tecnològica que obre l’administració pública.
Aquesta antena se suma als 33 Centres de Promoció de Negocis i les dues antenes comercials (a Ghana i Perú, obertes recentment) d’ACCIÓ al món. El seu objectiu és, entre d’altres, facilitar i promoure activitats bilaterals, identificar programes nacionals i internacionals de suport als projectes d’R+D, buscar empreses israelianes interessades en projectes d’R+D catalans, i a la inversa.
Pel conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Tarradellas, aquesta iniciativa suposa una “gran oportunitat” ja que “Israel és un país capdavanter en els àmbits de la innovació i l’emprenedoria, i té una forta capacitat d’inversió en desenvolupament de tecnologia”.
“Tot i que les seves condicions són úniques, tenim l’ocasió de compartir experiències i valors”, assegura Tarradellas, que considera que “acompanyant les empreses i centres tecnològics catalans a Israel podrem fer un pas més en el posicionament de la tecnologia catalana al món”. La presència a Israel també permetrà “atraure inversió i donar a conèixer les oportunitats en transferència tecnològica que es presentin al país.”
L’obertura de l’antena suposa un pas més en les relacions bilaterals entre Catalunya i Israel. De fet, ACCIÓ i MATIMOP ja col·laboraven intercanviant coneixements i identificant i treballant projectes d’interès mutu, donant lloc a acords entre empreses d’ambdós països.
La innovació a Israel
Israel destaca per l’especialització en alta tecnologia, amb unes 4.000 empreses que s’hi dediquen; la investigació en biotecnologia, on el Govern hi ha destinat importants recursos; l’electrònica i la fabricació de sistemes de seguretat o la transformació d’aliments, entre d’altres. Està considerat un dels centres tecnològics de referència internacional, amb uns dels índexs de patents per càpita més elevats del món i la concentració més alta d’empreses d’alta tecnologia fora dels Estats Units.
Catalunya i Israel
Catalunya i Israel tenen diverses característiques similars: l’extensió geogràfica, la població, el PIB per habitant o el nombre d’universitats, entre d’altres. Però també comparteixen trets en el camp de la recerca i la investigació. Per exemple, ambdós països són responsables de l’1% de les publicacions científiques del món, entre 2008 – 2012 van publicar el mateix nombre d'articles a les revistes de prestigi Nature i Science (al voltant de 250), i en el període 2007 – 2013 ambdós països han tingut un èxit similar en l’atracció de fons competitius del 7è Programa Marc de la Comissió Europea.
El president Mas va encapçalar el novembre passat una missió a Israel que va donar lloc a una seixantena d’acords entre empreses catalanes i israelianes. La delegació, formada per 30 empreses catalanes, va mantenir durant cinc dies prop de 200 reunions concertades amb companyies israelianes. Això els va permetre trobar socis tecnològics, conèixer potencials inversors i cooperar internacionalment en projectes de recerca i innovació. La missió també va servir per acabar de prendre la decisió d’obrir de l’antena tecnològica.
L’any passat les exportacions catalanes a Israel van arribar als 345 milions d’euros, un 12% més que el 2012. Els sectors que van liderar les vendes van ser el químic, l’automoció, el metal·lúrgic i l’alimentació.