Drets Socials

Un parell de participants en un camp de treball

Benestar Social i Família obre el període de preinscripcions per a participar en els camps de treball per a joves d'aquest estiu

query_builder   7 abril 2014 11:00

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família obre el període de preinscripcions per a participar en els camps de treball per a joves d'aquest estiu

El Departament ofereix 1.292 places per a 90 camps de treball a Catalunya i la resta de l’Estat. També hi ha l’opció d’optar per una experiència a l’estranger 
 
Els participants, que han de tenir entre 14 i 29 anys, poden omplir les sol·licituds a partir de demà i fins el 22 d’abril a través d’Internet
Un parell de participants en un camp de treball
La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família obrirà demà dimarts a les 12 del migdia el període de preinscripcions per a participar en els camps de treball per a joves d’aquest estiu. La Generalitat ofereix un total de 1.292 places per a 90 camps, 55 a Catalunya i 35 a la resta de l’Estat espanyol.
 
Els camps de treball consten d’una estada de quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural. L’allotjament pot ser en cases de colònies, en tendes de campanya o en instal·lacions habilitades expressament.
 
Els participants han de tenir entre 14 i 29 anys i poden omplir les seves sol·licituds a partir de demà i fins el proper 22 d’abril a través d’aquest web del portal Jove.cat
 
L’adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 25 d’abril a Loteria de Catalunya. A l’hora de fer la preinscripció, cada jove podrà escollir fins a tres preferències i el sorteig establirà l’opció finalment assignada.
                                                                                   
A Catalunya
A Catalunya s’ofereixen un total de 55 camps de treball organitzats per Benestar Social i Família, 20 dels quals són novetat d’enguany, a través de diferents associacions d’educació en el lleure, ens locals, entitats i fundacions sense ànim de lucre. Alguns dels destacats són:
 
  • “Arqueologia inclusiva a la Vall de l’Ondara” (El Talladell, l’Urgell). El projecte pretén descobrir el patrimoni cultural de l’entorn i la inclusió de persones amb menys oportunitats, amb capacitats diferents. El jaciment de la Rosella va ser descobert el 1991 i els participants buscaran restes de cases d’ús domèstic de l’ibèric tardà.
  • “Joves solidaris a la Vall del Llémena” (Sant Gregori, el Gironès). Es recolliran i distribuiran productes de l’horta per a la Fundació Privada Banc dels Aliments de les Comarques de Girona. També es faran tasques de neteja i senyalització al bosc de Taialà, entre d’altres. 
  • “Les muntanyes de Prades” (La Febró, el Baix Camp). Es milloraran els accessos i es netejaran zones d'alt valor de les muntanyes de Prades que funcionen com a tallafocs i afavoreixen la biodiversitat. També es restauraran elements hidrològics i s’aprendrà a interpretar la biologia de molts animals tot coneixent el seu hàbitat i alimentació. 
  • “Els ibers, la vida sota terra” (La Llacuna, l’Anoia). Els participants museïtzaran les troballes arqueològiques de La Llacuna per recuperar un antic poblat ibèric. Faran excavacions, neteja de l'entorn, interpretació i classificació d'objectes i condicionament de l'espai, acompanyats d’experts en conservació i restauració de patrimoni. 
  • “Pedres escèniques” (Vilalba dels Arcs, la Terra Alta). Es condicionarà l'escenari que envolta la tradicional representació de la Passió que es realitza cada any per Setmana Santa a Vilalba dels Arcs. Els treballs consistiran en la neteja i condicionament dels camins d'accés a la part superior del turó, la retirada de massa forestal i l’arranjament de marges de pedra, entre d’altres.
 
Catalunya acollirà també aquest estiu 16 camps de treball amb participació majoritària de joves estrangers, d’acord amb intercanvis de places entre entitats i organismes catalans i d’arreu del món. Entre d’altres, destaquen aquests camps de treball: 
 
  • “Requesens: Caprice or Castle?” (La Jonquera, l’Alt Empordà). Recuperació, manteniment i neteja del castell i el seu entorn.
  • “Gerb ‘14” (Gerb, la Noguera). Marcar i construir un petit sender des del dipòsit d’aigua de la població fins al nucli urbà.
  • “Riera de la Boella: història i natura” (La Canonja, el Tarragonès). Millora dels ecosistemes de la riera i descoberta de l’entorn.
 
A la resta de l’Estat
Així mateix, es desenvoluparan dos camps de treball a Barcelona i Vidreres (la Selva) adreçats a joves catalans i d’altres vinguts d’arreu de l’Estat, en virtut d’acords d’intercanvi entre diverses comunitats autònomes. En aquest sentit, la Direcció General de Joventut ofereix enguany 62 places a joves catalans perquè puguin participar en un dels 35 camps de treball que es duran a terme en diferents indrets de l’Estat espanyol. S’hi inclou des d’un camp de patrimoni a Sant Esteve de Llitera (Osca) fins al treball arqueològic al jaciment romà de Vila Joiosa (el País Valencià), passant per diferents activitats de suport a la gent gran a Lekeitio (el País Basc).
 
A la resta del món
L’oferta de camps de treball permet escollir entre activitats organitzades a Catalunya i a fora del nostre país, concretament a un total de 52 estats repartits per Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia i Oceania.
 
Al marge de la planificació del Departament de Benestar Social i Família, els joves de 18 a 29 anys tenen l’opció de participar als camps de treball d’intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions.
 
El període d’inscripció és obert i es pot formular fins el mes novembre a través de la Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals (COCAT) i el Servei Civil Internacional (SCI). En total, es pot escollir entre uns 1.775 camps de treball. Aquest 2014 es preveu la participació d’uns 18.000 joves europeus. L’any passat 631 joves catalans van participar en aquest tipus d’estada.
 
Els camps de treball internacionals són projectes de voluntariat on un grup de joves d’arreu del món contribueix a tasques pel bé de la comunitat que acull el projecte. El desenvolupament de l’estada es fa en convivència amb altres persones, de manera que el jove ha de participar en totes les tasques quotidianes. La durada sol ser d’entre dues i tres setmanes, tot i que també hi ha estades d’un mes i de fins a un any sencer.
 
Enguany es pot escollir entre projectes de diferents temàtiques: restauració arqueològica, desenvolupament mediambiental, desenvolupament comunitari, solidaritat o treball amb infants, entre d’altres. Tots aquests camps de treball es desenvoluparan en comunitats locals dels cinc continents, en un intercanvi de places entre entitats juvenils d’arreu del món coordinades per l’associació Alliance.
 

2  

Fitxers adjunts

Un parell de participants en un camp de treball

Un parell de participants en un camp de treball
JPG | 2449

Annex: camps de treball per demarcacions

Annex: camps de treball per demarcacions
PDF | 92

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia