La Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut se suma als actes de celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física que tindran lloc el pròxim diumenge i recorda que el sedentarisme és el tercer factor de risc als països occidentals. La pràctica d’activitat física de manera regular millora la salut i la qualitat de vida, alhora és un factor protector contra alguns trastorns crònics com la hipertensió o la diabetis i les malalties de l’aparell circulatori i el càncer, entre d’altres.
La promoció del transport actiu i l’ús de les escales formen part de les recomanacions del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), que integra l’acció interdepartamental i intersectorial amb resultats de salut.
Salut Pública recomana, d’acord amb els suggeriments de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), fer un mínim de trenta minuts diaris d’activitat física moderada al dia (seixanta minuts els infants i adolescents) amb els quals està demostrat que es redueix el risc d’hipertensió i d’afeccions coronàries. Aquests nivells d’activitat són fàcilment assolibles amb la utilització quotidiana de sistemes de transport actiu, com la bicicleta, i la utilització preferent de les escales enfront de l’ascensor.
S’ha demostrat, de fet, que amb set minuts diaris de pujar escales es cobreix el mínim d’activitat física necessari. Per aquest motiu es recomana a les persones sanes que puguin fer-ho que, per sota del quart pis i sense haver de transportar una càrrega important, utilitzin les escales. Aquesta mesura, a més, contribueix a l’estalvi energètic i a la reducció de la petjada ecològica: es calcula que el consum d’un ascensor que porta una persona sola d’un planta baixa a un tercer pis equival a mantenir encesa una bombeta elèctrica de 20 watts durant 15 minuts. Diverses iniciatives, com la senyalització de les escales en els punts de decisió, fan augmentar-ne l’ús i així promouen la salut. Salut Pública ha difós aquest tipus de senyalització als centres sanitaris i ara l’està impulsant en altres edificis públics.