El director general per a la Immigració, Xavier Bosch, va intervenir ahir a Brussel·les davant la comissària europea d’Interior, Cecilia Malmström
 
La Generalitat reclama que el Fons Europeu d’Asil, Migració i Integració reverteixi també entre els governs autonòmics o regionals dels estats membre
El director general i la comissària europea
El director general per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, Xavier Bosch, va participar ahir a Brussel·les a l’11è Fòrum Europeu per a la Integració organitzat per la Comissió Europea i el Comitè Econòmic i Social Europeu.
 
Bosch va aprofitar la seva intervenció per defensar el model propi d’incorporació de la població immigrada que caracteritza Catalunya, on destaca la coordinació interadministrativa amb el món local en la lluita contra el racisme i la xenofòbia, el respecte per a la igualtat i els drets humans, o l’estreta col·laboració entre els poders públics, els agents socials i les entitats del Tercer Sector.
 
Entre d’altres, el director general també ha fet referència al primer “Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya” que la consellera Neus Munté va presentar el mes de novembre a Barcelona. Aquest document estableix una sèrie d’indicadors que permeten avaluar el grau d’incorporació de la població nouvinguda i l’efectivitat de les polítiques públiques. Una de les principals conclusions era que Catalunya ha acollit bé la darrera immigració estrangera, però que cal seguir treballant en la seva plena integració.
 
El representant de Benestar Social i Família ha intervingut davant la comissària europea d’Interior, Cecilia Malmström, per reclamar davant les autoritats comunitàries que el Fons Europeu d’Asil, Migració i Integració per al període 2014-2020 reverteixi també entre els governs autonòmics o regionals dels estats membre, tenint en compte el seu marc competencial i la major proximitat amb les persones. Una petició que Xavier Bosch ja va formular a l’Estat el passat mes de març durant la VII Conferencia Sectorial de la Inmigración celebrada a Madrid.
 
L’onzena edició del Fòrum Europeu per a la Integració ha servit per actualitzar i revisar els Principis Bàsics Comuns per a la política d’integració dels immigrants que el Consell Europeu va adoptar el 2004. Les sessions s’han dividit en tres taules rodones: una sobre la dimensió política-legal, una altra sobre la dimensió socioeconòmica i una tercera sobre la dimensió cultural-religiosa.
 
El Fòrum va néixer el 2009 i agrupa representants d’organitzacions de la societat civil que treballen en la integració de persones immigrades, els estats de la Unió Europea, el Comitè de les Regions i el Comitè Econòmic i Social Europeu. Es tracta d’un espai que ofereix a les organitzacions una oportunitat d’expressar els seus punts de vista sobre les polítiques d’integració, particularment les relacionades amb l’agenda de la Unió Europea, de manera que poden aportar continguts i influir en la seva elaboració.
 
En aquesta darrera edició el Fòrum ha plantejat la possiblitat de donar veu als governs autonòmics o federals de forma permanent a través del Comitè de les Regions, l’òrgan consultiu de la Unió Europea que reuneix les regions i els municipis, ja que fins ara només hi poden participar amb invitacions puntuals com la que ha permès intervenir al director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya.