• La segona edició del concurs de vins de Catalunya es presenta oficialment en el marc d’Alimentaria

 

  • El certamen forma part dels actes de commemoració del Tricentenari del 1714 de la Generalitat
Els Premis Vinari tornen aquest 2014 per continuar donant a conèixer la qualitat vitivinícola del país i reforçar la tendència de creixement de la quota del vi català a Catalunya. Enguany, el certamen ha entrat a formar part dels actes de commemoració del Tricentenari del 1714 de la Generalitat com a una més de les accions realitzades dins l’àmbit econòmic.
 
La presentació oficial, que ha tingut lloc en el marc del Saló Internacional d’Alimentació i Begudes, Alimentaria, ha comptat amb la participació del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí; el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada; i el director dels Premis Vinari, Joan Nebot.
 
El conseller Pelegrí ha destacat el bon funcionament del Saló Alimentaria que estan fent “de Barcelona la capital de l’Alimentació” i ha incidit en “l’evolució positiva” del sector vitivinícola català. Per acabar, ha desitjat que “els Premis Vinari 2014 siguin un èxit perquè ajuden a la construcció del país”.
 
Per la seva banda, Miquel Calçada ha comentat que la indústria del vi a Catalunya té una llarga trajectòria, “més llarga fins i tot dels tres segles que estem commemorant amb el Tricentenari” i n’ha destacat que “hagi sabut reinventar-se i adaptar-se als nous temps”. Ara el que toca, ha afegit, és “donar-li el prestigi que es mereix”.
 
“Els Premis Vinari serveixen per apropar el productor amb el consumidor”, continuava Calçada. "I des del Tricentenari hi coincidim molt en els valors i objectius, compartim l’interès per la cerca dels orígens, la valoració del present i la projecció de futur. Els vins eren, són i espero que continuïn sent una estructura d’estat”, ha conclòs
 
Joan Nebot, director dels Premis Vinari ha explicat el funcionament del certamen que just obria inscripcions a finals de març i n’ha destacat les principals novetats d’aquest 2014: “Hem incorporat una categoria de vermuts elaborats per cellers inscrits en alguna de les DO catalanes i hem volgut portar els tastos preliminars al territori dels propis elaboradors, per donar-los encara més protagonisme”.
 
A més, ha afirmat que “cal seguir enfortint la tendència creixent de la quota del vi català a Catalunya, que encara és molt baixa, i reforçar la vinculació entre els catalans i els seus vins i això només ho podem fer possible amb iniciatives unitàries, com els Premis Vinari".
 
“Uns Premis –segueix- on hi participen tots els actors del sector, des de l'administració fins els consells reguladors de totes les DO catalanes, les organitzacions patronals i les associacions professionals, com l'Associació Catalana d'Enòlegs i l'Associació Catalana de Sommeliers, però especialment, dels cellers, que amb l'èxit de participació de la passada edició, han fet possible la d'enguany. I és per això, perquè és una proposta unitària, que podem dir que són uns premis de país".
 
El concurs s’estructura en diverses fases: aquests dies i fins al 30 d’abril es poden formalitzar les inscripcions dels vins a través del lloc web vinari.cat. A partir de llavors, es duran a terme un seguit de tastos preliminars a cegues de totes les referències presentades. Les mostres que obtinguin una millor puntuació, passaran a la fase final, on se seguirà el format de tast a cegues per fer la tria dels guanyadors. El lliurament de premis tindrà lloc al mes d’octubre en una gala que esdevindrà, com l’any passat, la gran festa del vi català.
 
La presentació ha acabat amb un tast d’algunes de les referències guardonades als Premis Vinari 2013.