• El president ha inaugurat el IV Simposi Internacional sobre l'Ensenyament del Català
  • El cap de l’Executiu respon al president Rajoy que “ser català no té res a veure amb la sang”
El president Mas, amb els alumnes de l'equip de Robòtica de la Universitat de Vic
El president Mas, amb els alumnes de l'equip de Robòtica de la Universitat de Vic
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest matí una ferma defensa del model d’immersió lingüística que s’ha desenvolupat en els darrers 30 anys Catalunya, ja que ha aconseguit “un avenç molt significatiu, substancial i sòlid” respecte a l’ús social de la nostra llengua. En aquest sentit, el cap del Govern ha posat en relleu el paper “realment decisiu de l’escola” en aquest avenç.
 
En el decurs de l’acte inaugural del IV Simposi Internacional sobre l’Ensenyament del Català, que s’ha celebrat aquest matí a l’Aula Magna de la Universitat de Vic-UCC, el president ha destacat que la immersió lingüística i l’ús del català com a llengua vehicular han aconseguit dos objectius fonamentals: “garantir la igualtat d’oportunitats i reforçar la cohesió social en un país cada vegada més barrejat”. I, en aquest context, ha subratllat la capacitat de “filtre de moltes cultures i llengües diferents a Catalunya”, on hi ha un total de 277 llengües presents.
 
El cap del Govern també s’ha referit a la contribució dels mitjans de comunicació i de la universitat en la normalització de la llengua i ha volgut agrair “l’esforç col·lectiu dels docents, pares, parlamentaris i universitats per aconseguir que el català hagi avançat fins a convertir-se en una llengua d’ús normal a la nostra societat”. Amb tot, el president ha considerat que “no hem arribat al zenit del que preteníem”, perquè “encara hi ha terreny per millorar”, tot i que ha alertat que no es pot perdre “la base, que és bona”, gràcies als mèrits acumulats i a la feina feta per part de l’escola.
 
El president també ha volgut aprofitar la seva intervenció per denunciar els intents d’alguns mitjans de comunicació de fora de Catalunya que pretenen “desestabilitzar les bases de la nostra convivència lingüística, de la nostra cohesió social, de la identitat i de la capacitat de tirar endavant un projecte col·lectiu per a aquest país”, i els ha recordat que el model lingüístic català ha estat avalat internacionalment i pel mateix Consell d’Europa. “La gent que ens ha mirat de fora sense passió lingüística, territorial o sense passions identitàries l’han qualificat de bon model”,  ha afirmat, i ha augurat que “els atacs hi són i hi seran”, perquè “hi ha una autèntica vocació d’utilitzar com a arma llancívola la normalitat que està aconseguint el català a casa nostra”.
 
En aquest context, el president ha subratllat que a l’escola hi ha amb la llengua un sistema de convivència similar al que hi ha a la societat catalana i ha insistit que les dades demostren que el coneixement del castellà per parts dels alumnes catalans és igual o superior a la mitjana que aconsegueixen els alumnes d’arreu de l’Estat espanyol. “El problema amb la llengua castellana a través del nostre sistema educatiu no existeix i és perfectament compatible”, ha dit. I ha insistit que “el model lingüístic no va contra ningú, sinó a favor de reforçar la cohesió, la igualtat d’oportunitats i la identitat d’un país”.
 
A l’acte inaugural, hi han estat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell¸ el rector, Jordi Montaña; el degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, Francesc Codina, que ha intervingut en nom del comitè organitzador, i l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, entre d’altres autoritats.
 
 
Resposta a Mariano Rajoy
 
 
El president de la Generalitat ha aprofitat el seu discurs inaugural per replicar al president del Govern central, Mariano Rajoy,  a qui ha dit que “ser català no té res a veure amb la sang”, perquè “no ens fa iguals la barreja de la sang, ni a uns ni als altres”.“El país sempre s’ha construït sobre el ius soli i no pas pel ius sanguinis i el problema no és si estem barrejats de sang o no”, ha assenyalat. En aquest sentit, el president ha apel·lat a la “nostra capacitat d’integració de moltes persones diferents” i ha recordat que “és català qui viu i treballa a Catalunya i en vol ser”.
 
El cap de l’Executiu ha explicat que la diferència rau en els valors culturals de que conformen la identitat d’un país que s’han forjats al llarg de molts segles i han estat alimentats i construïts a base també de l’aportació de molta gent que ha vingut a aquest país les darreres dècades”.
 
IV Simposi Internacional sobre l’Ensenyament del Català
 
El Simposi, que se celebra cada deu anys, està pensat per oferir un espai de reflexió i debat que permeti conèixer la situació actual de l’ensenyament del català en els diferents nivells educatius i als diferents territoris de parla catalana, així com les aportacions més actuals que ofereixen les diferents disciplines relacionades amb l’adquisició i l’aprenentatge de segons i terceres llengües. Aquesta trobada per a tots els professionals que hi estan implicats pretén apuntar també les direccions que ha de tenir en el futur l’ensenyament de la llengua catalana.
  
En aquesta quarta edició és previst que s’hi apleguin més de 300 assistents i hi haurà prop de 140 comunicacions i ponències. En les anteriors edicions, celebrades l’any 1981, el 1992 i el 2002, es van reunir a Vic centenars de professionals que van analitzar l’evolució pedagògica en l’ensenyament del català a tots els àmbits i els canvis en la situació sociolingüística de la societat.  
 
El Simposi compta amb el suport i la implicació del Departament d’Ensenyament, el Departament de Cultura i la Secretaria General d’Universitats i Recerca, així com la secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, de totes les universitats catalanes a través de la Xarxa Vives d’Universitats, l’Ajuntament de Vic, el Consorci per a la Normalització Lingüística i l’Institut Ramon Llull.
 
 
Primera visita d’un president a Muntanyola
En acabat, el president Mas s’ha desplaçat a Muntanyola, on ha fet la que ha estat la primera visita d’un president de la Generalitat a aquest municipi, des del restabliment de la democràcia. El cap de l’Executiu ha anat a l’Ajuntament, on s’ha trobat amb l’alcalde, Lluís Alier, i els altres membres del Consistori, i ha signat en el Llibre d’Honor. Tot seguit, ha visitat les obres de remodelació que s’han realitzat a la façana de l’Ajuntament i ha anat a peu fins a l’església de Sant Quirze i Santa Julita. 
 
Durant la visita, l’alcalde de Muntanyola ha pronunciat unes paraules d’ànim i suport al president de la Generalitat i al procés democràtic català. El president Mas ha agraït el missatge de l’alcalde i ha destacat que “hi ha una forta mobilització, molta gent amb les piles posades, amb un objectiu clar i amb ganes de poder decidir el seu futur i que, a més, es mulla públicament donant ànims a tots aquells que d’una forma o altra hem de liderar aquest camí”.
 
El cap de l’Executiu ha destacat que en aquests moments “hi ha molta més sintonia entre institucions i societat i teixit associatiu”, que comparteixen l’objectiu que “el país es pugui governar plenament a si mateix, en benefici del conjunt de tota la població catalana, que avui dia és una població molt barrejada”.
 
 
 

2  

Imatges

Simposi UVic

Simposi UVic 560

Visita Muntanyola

Visita Muntanyola 710