Una delegació de la Generalitat de Catalunya, encapçalada pel secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat, Carles Sala, participa al Fòrum Urbà Mundial (WUF), una de les conferències de polítiques urbanes més importants del món que se celebra del 5 a l’11 d’abril a Medellín, Colòmbia. Organitzat cada dos anys per ONU-Habitat, el WUF examina les qüestions que ha d’afrontar el món en referència als assentaments humans, com ara la urbanització ràpida, el seu impacte en les ciutats, comunitats, economia, canvi climàtic i polítiques.
La delegació catalana participa a la setena edició del WUF amb un estand conjunt de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Ocupació, que comptarà amb la presència de representants d’ACCIÓ, l’Incasòl i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, entre d’altres.
Catalunya defineix les seves línies territorials estratègiques basades en cinc conceptes que dibuixen el país a l’horitzó de l’any 2020:
· Smart. Un territori basat en la tecnologia, en la innovació, en les TIC. Perquè aquests elements ens donaran una nova visió de les ciutats, de la mobilitat, ens duran a noves solucions per als reptes energètics i ens aportaran feina de qualitat.
· Sostenible. Atent als recursos naturals, a la conservació de la natura, un territori que lluita contra la contaminació i el col·lapse i que crea activitat duradora. Un país que recuperi el contacte entre la natura i la ciutat.
· Social. Perquè el territori és de les persones. Cal crear llocs de treball i riquesa. Poder retenir el nostre talent i atreure’n de fora i crear activitat nova i verda. A més, s’ha de lluitar per l’equitat en les nostres ciutats i contra la segregació social.
· Suggerent. Un país bonic, seductor, sorprenent, atractiu. Amb criteri estètic, culte, que valori les ciutats, el paisatge, l’arquitectura i l’entorn. Un país que agradi als que hi vivim i als que ens visiten per turisme, per feina i per invertir-hi.
· Segur. Un territori on tothom s’hi senti segur, preparat per afrontar el canvi climàtic, amb ciutats i infraestructures resilients, amb mecanismes per lluitar contra possibles canvis mediambientals, com el règim de pluges i la disponibilitat d’aigua.
Seguint aquest model territorial, la Generalitat de Catalunya desenvolupa des de fa anys les seves actuacions estratègiques arreu del país. Exemples d’això són el programa de barris, com una aposta col·lectiva per a la cohesió social; la rehabilitació del patrimoni històric, revitalitzant el teixit existent i aportant valor afegit al territori; la priorització del transport públic, amb una gestió integral dels diferents mitjans de transport que s’ha convertit en un referent europeu en les polítiques de mobilitat; la sostenibilitat com a principi bàsic de la gestió i política de l’aigua i el tractament dels residus avançant des d’un model centrat en la millora de la gestió cap a l’aprofitament dels residus com a recursos.
A més de la presentació del model territorial i de ciutat de Barcelona i Catalunya a l’estand, la delegació catalana participarà durant el Fòrum Urbà Mundial en diversos actes i jornades posant de relleu el model de qualitat que acompanya l’urbanisme del nostre país. En aquest sentit, cal destacar la taula rodona Barcelona & Medellín Growth, amb la participació de Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat, i Sònia Recasens, tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Barcelona, i la intervenció en el Diàleg 5. Millorant la resiliència urbana. Així com l’assistència al sopar networking celebrat en el marc del congrés del CIDEU, reunió anual de l’aliança de ciutats iberoamericanes que va néixer a Barcelona l’any 1993 i que aquest any coincideix a Medellín amb les jornades del Fòrum Urbà Mundial.
La presència institucional també pretén servir de suport a les empreses catalanes dels diferents sectors vinculats a l’urbanisme, l’arquitectura, la mobilitat, el medi ambient i la gestió de les ciutats que s’hi desplacen amb la voluntat d’aprofitar el fòrum com a plataforma per aconseguir noves possibilitats de negoci. El prestigi que la marca Barcelona-Catalonia té al món en els sectors vinculats amb la ciutat, fa que aquesta sigui una gran oportunitat per a continuar el procés d’internacionalització d’un sector clau a Catalunya.
WUF 7 – ACTES DESTACATS DE LA DELEGACIÓ CATALANA
DISSABTE 05/04/2014
•20:00h:
Sopar networking. Trobada de la delegació empresarial i institucional amb empreses catalanes implantades a Colòmbia i amb empreses del país. El sopar està organitzat pel Centre de Promoció de Negocis d’ACCIÓ a Bogotà, l’Agència de Cooperació i Inversió (ACI) i l’Ajuntament de Barcelona.
DIUMENGE 06/04/2014
•15:30h/16:30h:
Reunió amb la Cambra de Comerç de Bogotà. El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Tarradellas, es reunirà amb el Vicepresident de la Cambra de Comerç de Bogotà per definir les actuacions del conveni de col·laboració signat entre l’organisme colombià i el Departament d’Empresa i Ocupació.
DILLUNS 08/04/2014
•17:30h/18:30h:
Reunió amb FINDETER. Aquesta trobada s’emmarca en el conveni de col·laboració, signat el passat mes de novembre, entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i Findeter, el banc públic colombià, per a l’assessorament del creixement urbà a les principals ciutats del país.
DIMARTS 09/04/2013
•08:30h/11:30h:
Taula rodona Barcelona & Medellín Growth
- Participants: Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat, i Sònia Recasens, tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Barcelona.
DIVENDRES 11/04/2014
•08:30h/11:30h:
Diàleg 5. Millorant la resiliència urbana
- Ponent: Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat.
1