L’any 2013 es van localitzar el 97,75% de les persones desaparegudes
Aquest mes d’abril ha entrat en funcionament l’Oficina d’Atenció a les famílies de persones desaparegudes, que estarà operativa amb el telèfon específic (937 137 137) i l’adreça de correu electrònic persones.desaparegudes@gencat.cat.
 
Es tracta d’una iniciativa pionera a l’Estat espanyol, atesa la seva orientació de suport integral i el tracte personalitzat i proactiu sobre l’estat i l’evolució de les actuacions policials adreçades a la recerca de les persones desaparegudes.
 
L’objectiu principal és oferir una atenció qualificada a aquests familiars a través d'un canal d’informació, de manera que coneguin les novetats que es produeixin en la investigació o les actuacions policials dirigides a la recerca de la persona que ha desaparegut sense una causa aparent.
 
L’Oficina, coordinada per la Direcció General de la Policia i la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior, té la seva seu al Complex Central del Mossos d’Esquadra a Egara (Sabadell).
 
L’Oficina està adscrita a l’Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana i la seva actuació està coordinada amb l’Àrea Central d’Investigació-Persones de la Divisió d’Investigació Criminal, i també amb l’Àrea Bàsica Policial corresponent.
 
Així, la metodologia de treball de l’Oficina en la investigació policial de la persona desapareguda es fa en coordinació amb la resta de cossos policials.
 
L’Oficina ofereix un gran nombre de serveis als familiars de desapareguts:
  • Serveis relacionals: estableix contactes amb els familiars de manera proactiva sobre l’evolució de les actuacions policials.
  • Serveis d’Orientació Jurídica: assessorament jurídicadreçat als familiars.
  • Servei de suport psicològic: en moments puntuals i lligat a una contenció emocional como són els moments inicials de la desaparició o la trobada del cadàver.
  • Servei de Consells de Prevenció: a través de documents divulgatius amb consells de seguretat per a determinats col·lectius de familiars de persones en risc de desaparició (persones grans, discapacitats, menors....)
 
Les causes de les desaparicions de les persones són molt diverses:

  • Desaparicions voluntàries: sense indicis de criminalitat.
  • Desaparicions accidentals o involuntàries: en les quals hi pot haver un risc per a la vida o la integritat física de la persona desapareguda (accidents de muntanya, persones extraviades, persones grans...).
  • Desaparicions criminals o forçades: quan hi ha indicis que la persona desapareguda ha estat víctima d’un delicte.
 Dades de les desaparicions a Catalunya

  • L’any 2013, a Catalunya es va denunciar la desaparició de 2.983 persones, de les quals resten pendents de localitzar 67.
  • El 97,75% de les persones desaparegudes han estat localitzades el 2013.
  • 20.416 persones han estat denunciades com a desaparegudes des que els Mossos d’Esquadra tenen la competència, 214 de les quals resten pendents de localització. És a dir, el 98,95% de les persones desaparegudes han estat localitzades.