• El cap de l’Executiu ha inaugurat la seu social de la Reial Acadèmia de Doctors i ha presidit l’acte commemoratiu del centenari de l’entitat
  • Durant l’acte, Artur Mas ha fet una referència a la votació al Congrés i ha apostat per una “visió flexible, àmplia i global” de la norma, “més enllà de la lletra petita”
Reual Acadèmia de Doctors
El president Mas durant l'acte de commemoració del centenari de la Reial Acadèmia de Doctors
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat la creació d’un programa de doctors universitaris associats al món de l’empresa, que permeti “traduir el llenguatge dels centres de recerca associats a les universitats amb el de la creació d’un producte o d’un procés industrial”. Artur Mas ha assenyalat que, en el marc d’aquest programa, es vol arribar entre aquest any i el 2015 a un centenar de places de doctors associats a empreses catalanes.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci durant l’acte commemoratiu del centenari de la Reial Acadèmia de Doctors. El president, acompanyat del conseller de Justícia, Germà Gordó, també ha inaugurat la que és la primera seu permanent d’aquesta entitat, ubicada a l’edifici del Foment del Treball, a Barcelona.
 
Durant l’acte, el president ha destacat que, malgrat les restriccions pressupostàries, “Catalunya està fent una aposta molt important des del punt de vista de l’excel·lència i el coneixement, origen de les acadèmies”. Artur Mas ha posat els sistemes universitaris i de recerca com “fets distintius de la Catalunya d’avui”. En aquest sentit, ha recordat que Catalunya és, després d’Holanda, el segon territori de la Unió Europea en captació de recursos per a programes europeus de recerca.
 
El president també ha destacat que el 36% dels alumnes matriculats en doctorats a les universitats catalanes són estrangers i ha contraposat aquesta xifra davant els que “fan veure que això de Catalunya és una cosa tancada o de mentalitat estreta”. El cap del Govern ha dit que amb els anys s’aniran igualant el nombre d’alumnes de doctorat estrangers amb els catalans, que representen el 47%, o els de diferents llocs de l’Estat.
 
El cap del Govern ha felicitat la Reial Acadèmia de Doctors pel centenari i la nova seu i ha destacat que sigui l’única acadèmia de l’Estat que accepti entre els seus membres numeraris persones que no siguin del país, amb la qual cosa, ha dit, “demostren una visió més oberta, flexible i internacional”.
 
En l’acte també hi han intervingut el president de la Reial Acadèmia de Doctors, Alfredo Rocafort; el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i el doctor Josep Pintó, que ha pronunciat un discurs acadèmic on ha defensat la flexibilitat de les lleis. El president ha ironitzat que demanaria una traducció del discurs de Josep Pintó per enviar-la abans de demà al Congrés de Diputats. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha demanat una “visió àmplia, flexible i global de les coses, més enllà de la lletra petita de la norma A, B o C”.
 
La Reial Acadèmia de Doctors és una entitat de dret públic que té com a finalitat la investigació, el foment i l’extensió del coneixement en l’àmbit lingüístic català. En l’actualitat està integrada per més de cent doctors, dels quals 70 són acadèmics numeraris. És l’única acadèmia catalana i de l’Estat on els acadèmics numeraris poden ser procedents de qualsevol país de la Unió Europea.

1  

Imatges

Centenari de la Reial Acadèmia de Doctors

Centenari de la Reial Acadèmia de Doctors 1440