El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat la figura de l’escultor, dibuixant i gravador Josep Maria Subirachs (Barcelona, 1927- 2014), mort ahir a Barcelona, com a “un dels més grans escultors i dels més internacionals que ha donat el nostre país, reconegut aquí i arreu. És un home clau en la trajectòria de l’art català del segle XX; clau en el trànsit entre el noucentisme i l’abstracció, trenca amb els models de l’escultura catalana i l’endinsa en un procés de canvi vinculat als corrents més avantguardistes d’Europa. És qui fa de pont entre les tradicions de la primera part de segle XX, amb el noucentisme com a element de referència, i les avantguardes de segona part del segle XX”.
El conseller Mascarell ha destacat que Subirachs “és un artista molt identificat amb la ciutat i la ciutadania. La gent identifica les seves escultures. Ell partia d’aquell element tan seu, propi d’una persona que venia de sectors populars de la vida social, que consistia a considerar que l’escultura havia de ser per a tots i que la seva presència s’havia de reconèixer a la pell de les ciutats. La seva escultura és àmpliament reconeguda per tothom. És un dels creadors catalans que més escultures públiques i privades ha realitzat en las darreres dècades”.
Subirachs va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 1982. L’any 2003, el Departament de Cultura va produir i presentar una exposició al Palau Moja titulada “Subirachs. Volumns textures, símbols. Obres de 1953 a 2003”, una mostra que, comissariada per Judit Subirachs, va aplegar 63 obres de les etapes més representatives de l’artista.