Direcció General de Comunicació

Cooperatives

El Govern aprova el decret que regula el funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries per reforçar-ne la solvència i la transparència

query_builder   8 abril 2014 14:16

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el decret que regula el funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries per reforçar-ne la solvència i la transparència

  • Es pretén recuperar la funció originària de les seccions de crèdit, que és el finançament de l’activitat productiva de la cooperativa, preservar els interessos dels seus socis i protegir el model cooperatiu
  • Aquest decret complementa les mesures incloses en els pressupostos de la Generalitat 2014
El Govern ha aprovat el decret que regula el funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries. L’objectiu de la norma, que modifica el marc regulador existent fins ara, és reforçar la solvència d’aquestes entitats, millorar-ne la transparència i centrar la seva activitat en l’àmbit agrari.
 
D’aquesta manera, es vol recuperar la funció originària de les seccions de crèdit –el finançament de l’activitat productiva de la cooperativa- i, al mateix temps, preservar els interessos dels seus socis i protegir el model cooperatiu.
 
La voluntat del Govern és remarcar que les seccions de crèdit són una part integrant de les cooperatives agràries i evitar així que la seva activitat financera es confongui amb les tasques pròpies de les entitats bancàries.
 
En aquest sentit, el decret preveu algunes mesures com, per exemple, limitar la dimensió de la secció de crèdit en relació amb la resta de la cooperativa. Per això, els actius totals de la secció de crèdit no podran superar en 6 vegades els actius de la resta de la cooperativa. Per aconseguir-ho, les entitats hauran de seguir un pla d’actuació anual. El text els dóna fins al desembre del 2018 per adaptar-se a la normativa.
 
En la línia de reforçar-ne la solvència, es passa d’11 a 9 vegades la capacitat d’obtenir passiu exigible per a la cooperativa en relació amb els seus recursos propis, amb un període d’adaptació fins al desembre del 2016. És a dir, fins a aquesta data, les cooperatives podran optar o bé per augmentar els recursos propis capitalitzant millor la cooperativa, o bé per reduir la dimensió de la seva secció de crèdit. En cas de no complir reiteradament amb el nou reglament i no presentar un pla d’acció viable, la Generalitat podrà imposar la liquidació ordenada de la secció de crèdit de la cooperativa.
 
Pel que fa a la millora de la transparència i la protecció dels interessos dels socis, la nova norma fixa, entre d’altres mesures, que el pla economico-financer de la secció de crèdit haurà de ser aprovat per l’assemblea general de la cooperativa. Fins ara aquest pla, en el qual s’inclouen les inversions, només havia de comptar amb el vistiplau del consell rector.
 
Un total de 100 cooperatives amb seccions de crèdit
 
Amb el decret que s’aprova avui, el Govern reforça la normativa vigent en matèria de seccions de crèdit. Un procés que ja va començar amb un paquet de mesures incloses als pressupostos de la Generalitat 2014 i a la llei d’acompanyament amb l’objectiu de preservar els estalvis dels socis, de mantenir l’activitat productiva agrària i de protegir el model cooperatiu.
 
En aquest sentit, els pressupostos de la Generalitat per al 2014 inclouen una línia d’avals de fins a 15 milions d’euros per facilitar l’obtenció de finançament a la cooperativa per a la liquidació ordenada de la secció de crèdit. El Govern avalarà fins al 75% d’aquestes operacions financeres, mentre que les garanties del 25% restant aniran a càrrec dels membres del consell rector o dels mateixos socis de la cooperativa, de manera que seran coresponsables de l’operació.
 
Per la seva banda, la Llei de mesures fiscals i financeres limita les seccions de crèdit exclusivament al sector agrari. Actualment a Catalunya hi ha 100 cooperatives amb secció de crèdit activa que desenvolupen la seva activitat en el món agrari.
 
Aquesta Llei també revisa i actualitza el règim sancionador per a aquelles cooperatives que incompleixin la normativa amb sancions que poden portar a la baixa obligada de la secció de crèdit. Si es dóna aquest supòsit, la mateixa Llei ja estableix un mecanisme de liquidació ordenada amb el nomenament per part del Departament d’Economia i Coneixement d’un liquidador que conduiria el procés.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia