Direcció General de Comunicació

Interior

El Govern aprova el Pla general de seguretat de Catalunya 2014-2015, amb 184 actuacions per vetllar per la convivència i prevenir i reduir la delinqüència

query_builder   8 abril 2014 14:18

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla general de seguretat de Catalunya 2014-2015, amb 184 actuacions per vetllar per la convivència i prevenir i reduir la delinqüència

  •  El document situa el ciutadà com a destinatari principal de les polítiques de seguretat
  • El Pla també vol afavorir els mecanismes de comunicació i participació ciutadana i ampliar els coneixements de la ciutadania en l’àmbit de la seguretat a la llar i l’autoprotecció en el medi natural
  •  Es dotarà la Policia de Catalunya d’un codi deontològic i es regularan les funcions de les persones voluntàries de protecció civil
  •  També es fomentarà l’aprenentatge d’idiomes dels membres dels cossos de seguretat i emergències
El Govern ha aprovat el Pla general de seguretat de Catalunya 2014-2015, que inclou actuacions específiques per garantir la seguretat de les persones, els béns i el medi ambient.
 
El document situa el ciutadà com a destinatari principal de les polítiques de seguretat, concretades en 184 actuacions per vetllar per la convivència i la tranquil·litat ciutadana i prevenir i reduir la delinqüència. El contingut del Pla s’ha desenvolupat en 4 eixos: servei a la ciutadania, planificació, coordinació, i formació i recerca, i en 40 objectius estratègics.
 
Servei a la ciutadania
 
El servei a la ciutadania és l’eix central al qual s’orienten tots els esforços, subratllant el compromís amb la seguretat de les persones com un dels objectius del Govern. En aquest àmbit, el Pla inclou mesures per vetllar per la convivència i la tranquil·litat ciutadana i per prevenir i reduir la delinqüència. També es milloraran les eines en la lluita contra la delinqüència organitzada.
 
La protecció de les víctimes és una prioritat del Pla, i per aquest motiu es reforçaran les mesures de protecció i assistència a la víctima, així com a l’entorn familiar de les persones desaparegudes.
 
El Pla també vol afavorir els mecanismes de comunicació i participació ciutadana i ampliar els coneixements de la ciutadania en l’àmbit de la seguretat a la llar i l’autoprotecció en el medi natural. Així mateix, es reforçarà l’estratègia de prevenció comunitària i s’afavorirà el gaudi segur dels espectacles públics i de les activitats recreatives.
 
Encara en l’àmbit del servei al ciutadà, es vol reforçar la prevenció, la gestió i la resposta en cas de situacions d’emergència, així com l’autoprotecció de les persones. Finalment, el Pla també inclou mesures per reduir l’accidentalitat a la xarxa viària catalana .
 
Planificació
 
L’eix de la planificació agrupa tots els objectius que incideixen sobre els recursos organitzatius, humans o materials. En el camp normatiu, s’actualitzarà la normativa de l’àmbit de la seguretat a les noves necessitats socials i es dotarà la Policia de Catalunya d’un codi deontològic. Pel que fa a la Policia, s’adequarà la plantilla de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra (PG-ME) a les necessitats del servei, se’n garantirà la qualitat i se n’ampliaran les competències.
 
En el Pla també s’estableix la millora de l’organització i la gestió dels Bombers de la Generalitat; l’adequació de l’equipament i mitjans d’aquest cos a les necessitats del servei, i la revisió i actualització dels plans d’emergència. Així mateix, s’organitzaran els recursos i es regularan les funcions de les persones voluntàries de protecció civil.
 
Per últim, es dotarà el Servei Català de Trànsit d’instruments i mecanismes de gestió orientats a l’excel·lència i es desenvoluparan eines de planificació, anàlisi i avaluació.
 
Coordinació
 
Aquest eix inclou tant el treball de coordinació que el Govern porta a terme per manament legal, com el treball relacionat amb els diferents actors de la seguretat. Els objectius inclosos en aquest àmbit passen per millorar l’assessorament tècnic dels cossos de la Policia de Catalunya; impulsar les eines de coordinació dels cossos de Policia de Catalunya; consolidar els mecanismes de control i col·laboració amb el sector de la seguretat privada; reforçar la projecció internacional de la PG-ME i reforçar les relacions amb l’Administració de justícia.
 
A més a més, en el Pla s’inclouen l’organització dels recursos i les funcions de les persones voluntàries de protecció civil i el reforçament de  la col·laboració amb diferents actors de l’àmbit de les emergències.
 
Pel que fa a la seguretat viària, es vol involucrar i coordinar entitats públiques i privades en la millora de la mobilitat segura i la projecció internacional del Servei Català de Trànsit.

 
Formació i recerca
 
Aquest eix inclou els objectius estratègics relacionats amb la formació dels professionals i cossos de seguretat, la recerca en els àmbits de la seguretat, les emergències i l’acostament del coneixement de la seguretat a la ciutadania.
 
Així, es desenvoluparan estudis de formació universitària i superior a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), s’hi potenciarà la gestió del coneixement i es desenvoluparà el Centre de Lideratge d’aquest Institut.  També es fomentarà l’aprenentatge d’idiomes dels membres dels cossos de seguretat i emergències i es fomentarà les relacions internacionals en l’àmbit de la formació en seguretat i emergències.
 
Altres objectius del Pla són apropar a la ciutadania el coneixement sobre seguretat i emergències i fomentar la recerca en els àmbits de la seguretat i les emergències, així com facilitar l’aprenentatge de la mobilitat segura al llarg del cicle vital i impulsar la investigació i la recerca en matèria de seguretat viària.
 
Un treball col·lectiu i participatiu
 
El Pla recull el treball conjunt dels diferents departaments de la Generalitat en pro de la seguretat, entesa com un bé social, que exigeix el treball i la col·laboració de diferents òrgans del Govern; i empra un concepte de la seguretat ampli i obert, que inclou tant la seguretat ciutadana com la seguretat civil, la seguretat viària i la seguretat en altres àmbits, com els espectacles públics i activitats recreatives.
 
L’elaboració del Pla pressuposa un exercici de reflexió i anàlisi, que s’inicia amb una diagnosi de la situació de partida, mitjançant la qual s’identifiquen els problemes i necessitats de l’àmbit de la seguretat, i els recursos de què es disposa per abordar-los. A partir d’aquí es prioritzen els objectius a assolir i es dissenyen les actuacions per implementar-los.
 
Aquesta tasca de reflexió es porta a terme de manera col·lectiva i participativa. D’una banda, es compta amb el criteri dels professionals del Departament d’Interior dels diferents àmbits de la seguretat, que assenyalen les situacions i problemàtiques que detecten en el seu dia a dia, i identifiquen les tècniques i pràctiques que més bons resultats aporten a partir de l’experiència i de l’intercanvi amb experts d’altres països i de les aportacions de la recerca.
 
L'elaboració del Pla ha tingut en compte les línies estratègiques del Departament, que el conseller Ramon Espadaler va presentar a la Comissió d’Interior del Parlament el 20 de febrer de 2013; les recomanacions del Consell de Seguretat de Catalunya; l’anàlisi de l’estat de la seguretat de les diferents unitats directives i les dades de l’Informe de seguretat de Catalunya i de l’Enquesta de seguretat pública de Catalunya.
 
Directrius de les polítiques de seguretat
 
D’altra banda, d’acord amb la Llei 4/2003, de 7 d’abril, d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, el Pla estableix les directrius per a les polítiques públiques de seguretat per tal de facilitar la coordinació i la integració d’esforços entre les diferents administracions. Es tracta de línies de treball expressades de forma prou àmplia perquè se’n puguin fer concrecions diferents, en funció de les característiques de les poblacions a què s’adrecen, i perquè siguin prou flexibles per permetre la innovació i la pluralitat d’iniciatives en l’abordatge de les problemàtiques de seguretat. Concretament s’han definit 4 directrius:
 
1.    Desenvolupament de polítiques preventives
2.    Col·laboració dels diferents actors de la seguretat
3.    Protecció dels col·lectius vulnerables
4.    Implicació de la ciutadania
 
Al Pla general de seguretat de Catalunya 2014-2015 també s’inclou l’annex Guia per a l’elaboració de plans locals de seguretat, amb els criteris tècnics per a l’elaboració de plans locals i regionals de seguretat. La Guia ha estat elaborada per un grup de treball per encàrrec de la Comissió de Policia de Catalunya, i amb l'informe favorable d’aquest òrgan acordat en la reunió de 12 de desembre de 2013.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia