Direcció General de Comunicació

Governació

El Govern impulsa la llei de simplificació administrativa de la Generalitat i els governs locals, que agilitza les relacions entre les administracions, la ciutadania i les empreses

query_builder   8 abril 2014 14:21

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la llei de simplificació administrativa de la Generalitat i els governs locals, que agilitza les relacions entre les administracions, la ciutadania i les empreses

  • El text s’ha elaborat d’acord amb el món local, i un dels seus objectius és modificar la normativa sectorial i local catalana per clarificar les obligacions imposades
  • El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de simplificació de l’activitat administrativa de l’Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya
  • Ha de servir perquè la ciutadania i les empreses obtinguin una millora en els procediments d’autorització i control de les activitats econòmiques, agilitzar-los i fomentar la reactivació econòmica
  • La simplificació també permet aconseguir una millor gestió dels recursos econòmics, tècnics i humans de les administracions locals i de la Generalitat

 

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de simplificació de l’activitat administrativa de l’Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya. Aquesta iniciativa legislativa s’emmarca en la reforma de l’Administració que està duent a terme el Govern i neix amb la voluntat d’introduir canvis substancials que permetin agilitar les relacions entre la Generalitat i l’Administració local i entre les administracions, la ciutadania i les empreses.

 
L’Avantprojecte de llei s’ha elaborat d’acord amb el món local i té l’objectiu principal d’establir una sèrie de criteris per clarificar i simplificar les obligacions imposades a les administracions públiques catalanes i, consegüentment, a la ciutadania i a les empreses. La llei també ha de reclamar una adaptació de la normativa sectorial i que els governs locals simplifiquin els procediments regulats a les pròpies ordenances i reglaments.
 
L’exigència de la simplificació de l’activitat administrativa ha de servir perquè la ciutadania i les empreses obtinguin de les administracions una millora en la tramitació dels procediments d’autorització i control de les activitats econòmiques, la qual cosa ha de repercutir en una major eficiència de recursos, en un estalvi econòmic i en una reducció de terminis a fi de fomentar la reactivació econòmica i potenciar l’ocupació.
 
D’altra banda, la simplificació també permet aconseguir una millor gestió dels recursos econòmics, tècnics i humans de les administracions locals i de la Generalitat.
 
Facilitar la gestió de tràmits i millorar els procediments
 
Els objectius principals de la llei són:
 
  • Simplificar la intervenció administrativa en l’activitat dels operadors econòmics, per evitar restar competitivitat i eficiència en l’activitat econòmica.
 
  • Facilitar la gestió dels tràmits a la ciutadania i a les empreses, per guanyar eficiència dintre de la pròpia Administració amb la corresponent reducció de despeses. En aquest sentit, caldrà reforçar la introducció de tecnologies de la informació i de la comunicació en la gestió dels governs locals, especialment en la relació amb els ciutadans i les empreses, i impulsar les finestretes úniques.
 
  • Homogeneïtzar els requisits necessaris per desenvolupar una mateixa activitat econòmica en tot el territori i cohesionar normes sectorials dictades en virtut d’àmbits competencials diversos.
 
  • Reformar aspectes concrets de diferents lleis sectorials autonòmiques que possiblement estableixen unes obligacions excessives per a les administracions locals i revisar-ne el finançament.
 
  • Modificar la legislació amb incidència local que pugui donar resposta immediata a les necessitats dels ciutadans i dels operadors econòmics, introduint el principi de simplificació de l’activitat administrativa i de reducció de càrregues administratives.
 
  • Establir bases de cooperació de la Generalitat amb els governs locals en la gestió dels procediments administratius i en el control posterior de les activitats.
 
Modificar la normativa sectorial i local catalana
 
L’Avantprojecte de llei de simplificació de l’activitat administrativa s’articula entorn de tres eixos vertebradors per mitjà dels quals es pretén fer efectiva la reforma.
 
En primer lloc, es proposa la modificació de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i procediment de les administracions públiques de Catalunya. En aquest marc, es preveu la clarificació del concepte d’autorització administrativa, així com els de declaració responsable i comunicació.
 
En segon lloc, es proposa la modificació del Text refós de la Llei de règim local, aprovat pel decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril. En aquest sentit, es preveu, entre altres mesures, l’adaptació del règim de control administratiu local de l’activitat econòmica i la reforma de procediments concrets per tal d’agilitar-los.
 
En tercer lloc, es preveu la modificació transversal d’aspectes concrets de la legislació sectorial a efectes de simplificar els procediments regulats en les relacions interadministratives i en les relacions amb la ciutadania i les empreses.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia