• En una declaració institucional al finalitzar el debat al Congrés dels Diputats, el president agraeix “el bon to i els continguts ferms” mostrats pels diputats catalans que han defensat la proposició de llei i el suport de les formacions polítiques que han votat a favor pel sí
  • El cap de l’Executiu reitera que el no del Congrés és només “un punt i a part” i assegura que “les institucions catalanes buscaran la construcció de marcs legals per poder fer la consulta”
Declaració institucional del president
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha remarcat aquesta nit, un cop conegut el rebuig del Congrés dels Diputats a la proposició de llei presentada pel Parlament per delegar a la Generalitat la competència per convocar un referèndum, que “el camí seguirà”.
 
“Aquí no s’acaba tot, ni de bon tros”, ha assegurat el cap de l’Executiu, que ha destacat que, tot i que el tràmit a la cambra espanyola “era molt important i hauríem volgut que sortís bé”, aquest "no és un punt i final". "És un punt i a part - ha puntualitzat Mas -i, a partir d’aquí, les institucions catalanes buscaran la construcció de marcs legals per poder fer la consulta i donar veu i vot al poble de Catalunya per decidir el seu futur polític”.
 
Un camí, ha subratllat, que es farà “sense perdre de vista la manera d’actuar avui de les formacions polítiques catalanes i del conjunt del poble de Catalunya: de manera correcta positiva, constructiva, il·lusionada, democràtica i pacífica”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha subratllat que des de Catalunya se segueix fent “una aposta rotunda per la democràcia” i que les institucions catalanes seguiran buscant l’acord que avui s’ha negat, “sabent que la voluntat d’un poble no la pot aturar una votació al Congrés”.
 
“Mentre la voluntat del poble de Catalunya sigui ferma, majoritària, cívica i pacífica, se seguirà expressant, i espero poder complir el compromís que aquesta voluntat es pugui expressar amb normalitat a les urnes per prendre una de les decisions més importants que pot prendre qualsevol país: el seu futur polític, no només en el curt termini, sinó mirant també en un horitzó ben ampli de temps”, ha reblat Mas.
 
En la declaració institucional que ha fet des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, el president ha lamentat que “avui s’ha perdut una nova oportunitat” entorn del procés català, tant per part dels partits d’àmbit estatal com del Govern espanyol. “No ens han volgut donar una mà que estava estesa”, ha remarcat Mas, que ha afegit que, per part dels catalans i les catalanes, “hi havia voluntat d’acord, de pacte i de negociació”.
 
Malgrat el no majoritari que ha expressat el Congrés, el president ha fet notar que “la nostra mà segueix estesa de cara als propers temps” per “poder arribar a acords”, si hi ha “algun canvi” en els partits polítics estatals o en el Govern central.
 
Tot i això, Artur Mas ha constatat que l’actitud de les forces espanyoles segueix sent “el no a tot”, com es demostra amb el fet que “ni tan sols han deixat tramitar una proposició de llei”, i ha lamentat que, a més, "tenen por que el poble de Catalunya voti a les urnes".
 
“Podien haver dit que sí, però no han volgut, i ho lamento molt”, ha declarat el president, que s’ha mostrat convençut que “s’han equivocat i el temps ho demostrarà”. En aquest sentit, ha defensat que el sí era possible perquè “tenien marcs legals suficients” per tramitar la proposta, “fins i tot d’acord amb la mateixa Constitució”, i que el problema ha estat la “falta de voluntat política”.
 
Després de seguir amb atenció el transcurs del debat celebrat al Congrés, el president de la Generalitat ha volgut “felicitar de tot cor” els diputats i diputades catalans que han intervingut en la sessió, perquè “han aconseguit transmetre una bona imatge del nostre país i de les nostres institucions”.
 
De la seva intervenció, Artur Mas ha elogiat el to “educat i constructiu, deixant les coses clares, però, al mateix temps, sense faltar a l’educació i les bones maneres”, i també el “contingut ferm”.
 
El president Mas també ha volgut “agrair el suport” de totes “les formacions polítiques que han dit sí”, especialment a aquelles de fora de Catalunya que han votat a favor de tramitar la proposició de llei.

2  

Imatges

Fotografia del president Mas durant la declaració institucional

Fotografia del president Mas durant la declaració institucional 745

Fotografia de la declaració institucional del  president

Fotografia de la declaració institucional del president 556

1  

Fitxers adjunts

Text de la declaració institucional

Text de la declaració institucional
PDF | 110