• El Parlament inicia la tramitació de la llei de voluntariat
  • La cambra catalana dóna llum verd a l’aprovació de tres nous impostos ambientals
  • El Govern mostra la seva oposició al Pla de Conca de l’Ebre
El ple del Parlament de Catalunya es reuneix avui després del no del Congrés dels Diputats a la proposta del Parlament de Catalunya perquè delegui la competència per poder celebrar un referèndum sobre el futur de Catalunya. Una votació que es va tancar ahir amb 299 vots en contra i 46 a favor. Tot i la negativa de la cambra espanyola a la voluntat del Parlament aprovada amb majoria, el Parlament segueix amb la seva activitat habitual.
 
El ple d' avui donarà llum verd a la llei de voluntariat aprovada pel Govern el passat mes de desembre. La cambra catalana no ha presentat cap esmena a aquesta norma i d’aquesta manera podrà començar el seu procediment parlamentari amb treballs en comissió per acabar finalment tornant al ple del Parlament per ser aprovada.
 
Amb aquesta llei, el Govern busca “el màxim reconeixement i valoració social dels voluntaris” un col·lectiu que, tal i com va destacar després de l’aprovació del projecte de llei la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, cal fomentar pel paper “tan rellevant” que desenvolupa  com a “agent del canvi social i escola de democràcia”.
 
En aquella ocasió, Munté va recordar que Catalunya té les competències exclusives -recollides a l’Estatut- en aquesta matèria, però que encara no es disposa d’un marc normatiu més enllà de la Carta del Voluntariat aprovada el 1995 arran del I Congrés de Voluntariat de Catalunya, que va ser reconeguda pel Parlament l’any 1996. En aquest sentit, el Projecte de llei recull el contingut d’aquella carta i un reconeixement dels drets i obligacions dels voluntaris, alhora que “no redueix les obligacions del Govern” per garantir els drets socials.
 
Cal recordar que aquest any Barcelona ha estat escollida capital europea del Voluntariat l’any vinent: “Entenem que l’any 2014 servirà per donar visibilitat a la tasca molt important que des de diferents àmbits porten a terme de fa molts anys a casa nostra tantes i tantes entitats i tantes persones”, va afegir la consellera.
 
El mateix ple també iniciarà la tramitació del projecte de llei d’impostos ambientals. En concret, s’incorporen tres nous tributs: l’impost sobre les emissions contaminats d’òxids de nitrogen a l’atmosfera que produeix l’aviació comercial, l’impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica per la seva incidència en el medi ambient, i l’impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera.
 El Govern preveu recaptar uns 50 milions d’euros anuals amb aquests tres nous impostos, que permetran finançar, en part, inversions públiques orientades a la millora de l’entorn. Així també es pretenen incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient. Si la llei supera el tràmit parlamentari, està previst que els nous tributs entrin en vigor al juliol d’enguany.
 
Aquestes noves taxes no responen a una “voluntat recaptatòria” sinó que es creen “seguint les recomanacions de la Unió Europea sobre l’adopció de mesures de fiscalitat mediambiental”, segons va afirmar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, durant la seva presentació, quan també va recordar que la seva aprovació no suposarà un increment del preus dels bitllets d’avió o de la factura elèctrica.
 
Sessió de control

El ple del Parlament d’aquesta setmana també acollirà la sessió de control al Govern on els consellers del Govern respondran preguntes sobre la proliferació de plataformes privades de lloguer d'apartaments turístics, el saló Alimentària, les empreses culturals catalanes o el dèficit públic del 2013, entre d’altres.
Un cop finalitzada la sessió de control al Govern, se celebrarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11.
 
Pla de Conca de l’Ebre

El Govern català també es pronunciarà durant el ple d’aquesta setmana sobre el Pla de Conca de l’Ebre i el Pla de Protecció Integral del Delta de l’Ebre. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, mostrarà l’oposició del Govern a aquesta mesura aprovada pel govern espanyol com a a resposta a una interpel·lació plantejada per l’oposició. El conseller Vila també respondrà una interpel·lació sobre el paper de les infraestructures viàries en el desenvolupament econòmic.