Itinerari amb accesibititat
El Departament d’Agricultura treballa perquè els espais naturals protegits siguin més accessibles a visitants amb mobilitat reduïda o amb alguna discapacitat
 
Aigüestortes té dos premis que reconeixen la seva trajectòria de suport institucional als col·lectius de discapacitats
 
 
El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici treballa per desenvolupar un seguit d’actuacions a fi d’aconseguir que algunes de les zones més emblemàtiques d’aquest espai siguin més fàcilment accessibles a visitants amb mobilitat reduïda o amb alguna discapacitat. D’aquesta manera, el Parc intenta minimitzar les barreres físiques que imposa l’alta muntanya i que fan que els camins que el creuen quedin fora de l’abast de moltes de les persones que cada any el visiten.
 
Concretament, les iniciatives endegades els darrers anys passen per habilitar passarel·les de fusta amb apartadors, pendents suaus, cartells interpretatius en braille, maquetes tàctils, lavabos adaptats i places d’aparcament reservades. Totes aquestes actuacions han fet possible que persones amb problemes de mobilitat, tant particulars com grups organitzats, puguin gaudir dels paisatges del Parc en la mesura de les seves possibilitats
 
Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un patrimoni de tothom, i, per tant, tothom ha de tenir l’oportunitat de descobrir-lo. L’accés motoritzat al Parc és restringit, però amb caràcter excepcional s’autoritza l’entrada de vehicles de persones amb mobilitat reduïda que ho sol·liciten prèviament a les cases i centres d’informació. També es posen a disposició diferents serveis de transport públic que poden apropar les persones visitants fins a l’interior del Parc i la zona perifèrica.
 
El Parc Nacional té dos premis que en reconeixen la trajectòria de suport institucional als col·lectius de discapacitats: el Premi ASPID a la Solidaritat (2001) i el Guardó a la Solidaritat i Superació de l’ONCE (2005).
 
Les persones amb discapacitat visual també poden demanar una maqueta tàctil lleugera per dur-la durant el seu recorregut per la zona central del Parc, que els ha de permetre situar-se més fàcilment en l’entorn on es troben. Finalment, el Parc desenvolupa un programa d’activitats amb guies interpretadors que han rebut una formació específica per atendre col·lectius amb problemes de mobilitat i altres deficiències funcionals. A més, el Parc mateix és obert a valorar les diferents possibilitats i acompanyar aquests col·lectius durant la visita en qualsevol època de l’any.  
 
Cartells amb textos amb Braile
Senyalització amb braile al camí del canal Roca Blanca
El Parc disposa de sis itineraris adaptats distribuïts en diferents zones: un a Senet, dos a Boí i els altres tres a la zona d’Espot. Un, per exemple, és la passarel·la de l’estany de Sant Maurici, un dels indrets més emblemàtics del Parc. És un itinerari curt de 80 metres que té per objectiu facilitar l’accés en cadira de rodes fins a la vora de l’estany, cosa que evita els desnivells existents. També el tram inicial que s’enfila cap a l’estany de Sant Maurici està adaptat amb una passarel·la de fusta apta per a una cadira de rodes que s’endinsa en un bosc dens on són presents els sons del riu.
 
El camí del Salto a Senet està dotat de cartells amb textos en braille i il·lustracions en relleu. Aquest itinerari es pot complementar amb la visita al Centre d’Informació del Parc situat a l’entrada del poble de Senet.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Senyalització amb braile

Senyalització amb braile
JPG | 637

itinerari adaptat

itinerari adaptat
JPG | 795