• El cap de l’Executiu afirma que, si no hi ha alternativa, “transformarem les eleccions autonòmiques catalanes en un referèndum”
  • Artur Mas ha estat entrevistat per Le Figaro, el diari més venut de França, i per a l’informatiu de màxima audiència de l’emissora France Info
Entrevista Le Figaro
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui que una iniciativa catalana per modificar la Constitució sense el suport dels dos partits majoritaris de l’Estat “serà una pèrdua de temps”; per això, ha reclamat “si la reforma és una proposta seriosa, cosa que dubto, són ells qui han de prendre la iniciativa”. Mas ha fet aquestes declaracions en sengles entrevistes publicades avui al diari més venut a França, Le Figaro, i a la ràdio France Info, que ha estat emesa aquest matí, en horari de màxima audiència.
 
El cap de l’Executiu ha reiterat al diari francès el seu compromís per convocar la consulta el proper 9 de novembre, en el marc de la llei de consultes populars que està elaborant el Parlament de Catalunya. En aquest sentit, el president ha afirmat que “transformarem les eleccions autonòmiques catalanes en referèndum” si el Govern central recorre davant el Tribunal Constitucional aquest marc legal. “No és la millor opció”, assegura el cap de l’Executiu, “però si aquesta llei es prohibeix, seria l’únic camí”, i ha afegit “si arribem a aquest extrem, serà el resultat de l’oposició radical de les autoritats espanyoles”.
 
En aquesta línia, el president ha explicat que la data per a aquestes possibles eleccions autonòmiques “l’he d’acordar amb els altres partits catalans”, però ha subratllat que “el meu calendari té una data límit: la fi del 2016”. El cap de l’Executiu ha afirmat, en aquest sentit, que les eleccions generals a Espanya, a la tardor del 2015, “ens pot donar un avantatge estratègic”, perquè creu que cap partit obtindrà la majoria absoluta al nou Parlament espanyol.
 
Preguntat per l’autor de l’entrevista a Le Figaro, Mathieu de Taillac, si seria possible un pacte global amb el PP i el PSOE després de les eleccions generals espanyoles, el president ha assegurat que “no”, perquè “la perspectiva històrica ens mostra que no hi haurà solució”.
 
El cap del Govern s’ha mostrat confiat, en resposta a la pregunta de si una Catalunya o una Escòcia independents quedarien fora de la UE, que “Europa no podrà fer fora aquests països, amb les seves economies i poblacions”.
 
En referència a Europa també, i en resposta al periodista Jean Leymarie de France Info, el president ha negat que aquests processos sobiranistes puguin amenaçar Europa com s’ha dit des d’alguns sectors, i ha afirmat “si Europa esclata no serà per això sinó perquè no ha estat capaç de construir una unitat política”, i ha advocat per una “Europa federal amb molts poders centrals i locals o territorials”.
 
 
“L’hora ha arribat”
 
En l’entrevista d’aquesta ràdio francesa, el president ha explicat que si el resultat de la consulta és favorable “interpretarem que tenim una ordre de la població catalana per asseure’ns a taula amb l’Estat espanyol per començar a negociar”, i ha continuat “però és impossible negociar res si prèviament no sabem què pensa la societat catalana”. Per això, el cap de l’Executiu ha insistit en què “l’hora ha arribat”.
 
Le Figaro és el diari més venut a França i el segon en nombre de contactes d’Internet, amb més de 16,5 milions, per davant de 20 Minutes o Le Monde. France Info compta amb més de 4 milions d’oients.
 
 
Nota: S’adjunta el PDF i l’enllaç de l’entrevista a Le Figaro, així com l’enllaç de l’entrevista a France Info
 
 
 

1  

Imatges

Foto entrevista Le Figaro

Foto entrevista Le Figaro 1325

1  

Fitxers adjunts

Entrevista a Le Figaro

Entrevista a Le Figaro
PDF | 4023