FOTO WEB
Un moment de la jornada.
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va dur a terme ahir, a Lleida, la VII Jornada de Producció Integrada.
 
Catalunya va ser pionera a legislar en producció integrada, essent la primera comunitat autònoma que va desplegar normativa sobre aquesta matèria, des de llavors ha estat un referent a nivell de l’Estat espanyol, i actualment més del 30% de la fruita dolça de Catalunya es cultiva en producció integrada, sistema productiu que prioritza la producció d’aliments de qualitat, la protecció del medi ambient i la salut humana, així com la sostenibilitat de l’activitat agrària.
 
En la jornada d’enguany, s’ha demostrat que la Producció Integrada continua sent capdavantera, analitzant com afecta la petjada hídrica i la petjada del carboni a la sostenibilitat de les explotacions de producció integrada i exposant els resultats d’una experiència de càlcul d’indicadors ambientals avaluats per l’Empresa eFoodPrins Services. El Consell Català de la Producció Integrada, que ha patrocinat aquest estudi, és la primera entitat que ha presentat aquests indicadors ambientals certificats per a diferents produccions agroalimentàries de l’àmbit de Catalunya. També s’hi van exposar les activitats de promoció que realitza el Consell per a donar a conèixer als consumidors els beneficis dels aliments produïts en Producció Integrada. En aquet sentit, es va explicar els resultats de la campanya de promoció que s’està realitzant als centres comercials de Carrefour, El Corte Inglés i Plusfresc, a Catalunya.
 
El Departament també ha actualitzat els annexos de control integrat de plagues, malalties i matèries actives de les normes tècniques de Producció Integrada per a aquest 2014. Aquests annexos pertanyen a les normes tècniques de fruita de llavor, fruita de pinyol, hortalisses, cítrics, fruita seca, olives, raïm per a vinificació, farratges, cereals d’hivern i cereals d’estiu.
 
Així, durant la jornada d’ahir es van exposar les novetats més significatives introduïdes en les normes tècniques de Producció Integrada i que fan referència a la revisió i actualització de totes les matèries actives de productes fitosanitaris així com les seves restriccions.
 
La reducció de matèries actives i usos autoritzats que va ser especialment significativa l’any 2009, com a conseqüència de la revisió de productes fitosanitaris a nivell europeu, i que va representar la caiguda de més d’un 10% dels usos autoritzats, actualment s’ha estabilitzat apreciant-se un cert increment de nous usos per a les actuals matèries actives autoritzades
 
En aquest sentit, les normes tècniques de Producció Integrada comparteixen plenament els principis que persegueix la Directiva 209/128/CE què estableix un marc per a aconseguir un ús sostenible dels plaguicides mitjançant la reducció dels riscos i els efectes del seu ús en la salut humana i el medi ambient, i el foment de la gestió integrada de plagues i de plantejaments o tècniques alternatives no químiques als plaguicides.
 
Pel que fa a l’elaboració de normes tècniques val a dir que DAAM i el Consell Català de la Producció Integrada van aprovar la proposta  de redacció de noves normes tècniques per a donar sortida a les noves necessitats del sector. Actualment, s’està treballant en posar en marxa altres normes tècniques com ara en la de Producció Integrada de boví de carn.
 
Durant els últims anys, es constata, de manera general, una clara consolidació d’aquest sistema de producció respectuós amb el medi ambient i amb la salut de les persones. A nivell de l’Estat espanyol  la superfície de  Producció Integrada durant el 2013 va ésser de 803.476  hectàrees, observant-se durant els darrers anys un increment constant i continuat de la Producció Integrada. Pel que fa a Catalunya, pionera en la implantació d’aquest sistema de producció, durant l’any 2014 la superfície de Producció Integrada inscrita és de més de 30.000 hectàrees.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Un moment de la jornada.

Un moment de la jornada.
JPG | 110